Árvíznek ellenálló megoldás születik Felsőzsolcán

2010-12-06 12:42:22 | Módosítva: 2010-12-08 22:07:43

A Holcim Hungária Zrt. - mint magyarország egyik vezető cement- és betongyártó, valamint kavicskitermelő vállalata - mind profiljából adódóan, mind a leginkább érintett borsodi régióban telephelyei közelsége miatt, az első perctől kezdve kiemelt feladatának érezte, hogy segítse az árvízzel sújtott települések lakosait. Az árvízi védekezés során kavicsbányáikból homokot adományozott a térségben, a helyreállítás kapcsán a Vöröskereszttel együttműködve cementet és adalékanyagot juttatott és juttat a rászorulóknak, és most az újjáépítési munkálatokban is segédkezik.

Kellett egy csapat

A Beston Monolitház csapata július elején kereste meg a Holcimet, hogy a cég figyelmébe ajánlja árvízi újjáépítési programját, ami a monolit vasbeton-szerkezet használatára alapozva ajánlott az árvíznek és egyéb természeti katasztrófáknak leginkább ellenálló technológiai és építészeti megoldásokat. Mintegy két hónapos intenzív előkészítő munka után, a terv a megvalósulás szakaszába léphetett: a Holcim szoros együttműködésben Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatával, három család házának újjáépítésében vállalt támogatói és szakmai szerepet.
A cég a három épület megépítéséhez összességében 28 millió forint támogatást nyújt. Az első ház megépítését a III. kerületi önkormányzat - közadakozásból és saját tőke bevonásával - összesen 8,3 millió forinttal segíti. A Holcim a teljes körű kivitelezéssel a térség egyik meghatározó építőipari vállalkozását, a P1-Bau Kft-t bízta meg, szakmai konzulensnek pedig a technológiai know-how tulajdonosát, a Beston Monolitház csapatát kérte fel.

A monolit ház építésének terve több fórumon is bemutatásra került, így a kivitelezéshez sikerült további támogatókat, együttműködő partnereket is megnyerni. A tervadaptációkat (a tulajdonosok által kiválasztott tervek építési tervdokumentációjának elkészítését) a Neo Építészműhely Kft. készítette el, jelképes áron, dr. Gácsi Gabriella miskolci ügyvédnő pedig térítésmentesen vállalta a családok érdekképviseletét. A Bramac Kft. tetőrendszert és -cserepet, míg a Semmelrock Stein+Design Kft. térkövet ajánlott fel az árvíz biztos házakhoz - jóval a piaci ár alatt. A lakóházak ünnepélyes alapkőletételére szeptember 23-án került sor, s a tervek szerint az épületeket novemberben adják át.

A Holcim számára a közvetlen pénzügyi segítség nyújtása mellett különösen fontos volt, hogy az újjáépítésben vállalt szerepe kapcsán olyan technológiai megoldásokat mutasson be, amelyek műszaki alternatívaként szolgálhatnak természeti katasztrófák esetén is biztonságot nyújtó, időtálló és energiatakarékos lakóépületek építésében. A következőkben részletesen bemutatjuk a Felsőzsolcán épülő monolit házak legfontosabb műszaki és technikai paramétereit.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családi házak aljzatbetonja

A családi házak építésénél, felújításánál számos szerkezet esetében használhatunk betont, amely erős, tartós és költséghatékony megoldást jelent. A kialakítandó élettér szempontjából az egyik...


Betonfúrás rezgésmentesen

Betonfúrási munkákat az ipari gyémánttechnika fejlődésének köszönhetően ma már rezgés és roncsolásmentesen végezzük, így hőszigetelt házaknál is szabályos, kitörésmentes furatot készíthetünk...