Fabeton az építésben

A fa és a kő a legrégebben használt építőanyagok, melyek külön-külön egyedi tulajdonságokat hordoznak. Összeházasítva őket, az egyre növekvő szerkezetépítési követelményeket magas szinten kielégítő építőanyagot kapunk, a fabetont. Többféle fabeton alapú gyártmányt ismerünk, melyek az anyag egy-egy jellemző tulajdonságát hasznosítják egy-egy gyártmányféleségként. Ebből adódóan a gyártási technológiák és az anyag szerkezete is jól körülhatárolhatóan különbözik.

A fabeton egy könnyűbeton féleség, melynek valamennyi összetevője természetes anyag - ásványosított puhafa apríték és portlandcement - felhasználásával készül sajátos kialakítású keverőkben. Egyesíti a fa és a beton kedvező épületszerkezeti tulajdonságait. A puhafa apríték ásványosítása révén a rostanyag tűz- és vízállóvá, növényi és állati kártevőkkel, penészgombákkal szemben is ellenállóvá válik. Ezt csak fokozza a rostok cementbevonata. Legjellemzőbb tulajdonsága mégis a jó hő- és hangszigetelés. Ezt használják ki a szigetelőlapok gyártása során.
Jellemzője az ún. törtszálas szerkezet, amely kétlépcsős aprítási művelettel érhető el. Az egyébként kedvező hőtechnikai paraméterű fabeton kiválóan kombinálható normál kavicsbetonnal illetve más, jó hővezetési jellemzőjű szigetelőanyaggal, mint például ásványgyapottal vagy különféle polisztirol táblákkal. Ezekkel a rugalmas gyártási sajátosságokkal teljesíthetők az olyan egyedi igények, mint a nagyfokú hangelnyelés és hanggátlás egy szerkezettel, a fokozott hőszigetelés kis vastagsági méretekkel, vagy a magas páratartalmú épületek nagy hőszigetelésű falazatának kivitelezése.

A fabeton falazóelemek hőhídmentes, kitöltőbetonos falszerkezetek készítését teszik lehetővé. A fabeton falazat mindig többrétegű. A falazóblokk "adja" az épületfizikát, a kitöltőbeton pedig a statikát.
Szinte az építészet minden területén alkalmazhatók. Családi házak, egy- és többszintes sorházak, átriumos lakóépületek, üdülők, teherhordó falszerkezeteinek, pincefalainak építésére ugyanúgy, mint térelhatároló szerkezetekhez, teherhordó és kitöltő falazatokhoz.
A fabeton építőanyag sajátossága, hogy összeépíthető a normál kavicsbeton szerkezetekkel, azokkal "együttdolgozik". Ezt a kedvező adottságot kihasználva fejlesztették ki a különféle födémváltozatokat. Ezeknek a konstrukcióknak általános jellemzője, hogy a fabeton alacsony térfogatsúlya miatt gazdaságos szerkezetek építhetők. A födémszerkezet kis önsúlya révén csökken a tartószerkezet igénybevétele, illetve azonos igénybevétel mellett növelhető a hasznos terhelhetőség.
A fabeton legjellemzőbb tulajdonsága a jó hő- és hanszgitetelés, a jó páraáteresztés és a könnyű szerelhetőség. Ezek a tulajdonságok a legkifejezőbben az épületek utólagos szigetelésében jeleníthetők meg. A homlokzatszigetelésekhez a két és háromrétegű fabeton szigetelőlapok alkalmazása a célszerű. Az 5-6 mm-es felületi egyenetlenségek a kétrétegű lapokkal jól kompenzálhatók, mivel a lapok fal felőli oldala a rugalmas ásványgyapot vagy polisztirol. A háromrétegű szigetelőlap szerkezetet sík, kis felületi egyenetlenségű homlokzatok szigetelésére használják.
A zajártalom aggdalomra okot adó növekedésére felfigyelve, az utóbbi években előtérbe kerültek azok az építészeti megoldások, amelyek távol tartják a zajt a lakott területektől. Ahol ez nem valósítható meg, ott kell megépíteni azokat a zajárnyékoló műtárgyakat - zajvédő falakat -, amelyek távol tartják a zajt a térség lakóitól. E célra is kitűnő alapanyagnak bizonyult a fabeton.

A fabeton tulajdonságai:
- Természetes alapanyagokból, környezetbarát gyártástechnológiával készül,
- Víz-, tűz-, és fagyálló, páraáteresztő,
- Kiváló hő- és hangszigetelő,
- Hanggátló és hőtároló,
- Ellenáll penésznek, gombásodásnak, állati kártevőknek,
- Alacsony térfogatsúlyú,
- Könnyen megmunkálható,
- Kiváló a vakolattartó képessége,
- Gazdaságos, gyors falazás tesz lehetővé,
- Földrengésbiztos

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fabeton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonszerkezetek vízzárósága

Vízzáró beton nincs, a víz a legjobban elkészített betonon keresztül is átszivárog, mivel az - még ha kis mértékben is - de mindenképpen porózus. A beton, illetve az abban található adalékanyagok...


Polimerbeton

Az egyik legismertebb építőanyag a beton. Legegyszerűbben fogalmazva kavics víz és cement keverékéből képződő kőszerű anyag. A kavics és a víz egyértelmű, de mi is valójában a cement?