Locsolási vízmérővel gazdaságosabb a kertöntözés

2020-07-15 22:08:50 | Módosítva: 2020-07-15 22:16:08

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel. Ahhoz, hogy növényeink valóban kertünk díszei legyenek, s pázsitunk még a nyár legmelegebb napjain is üde zöld maradjon, szükséges a rendszeres locsolás. Nem mindegy azonban mikor, mennyit, milyen módon locsolunk.


A szomszéd kertje mindig zöldebb!

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén élő kerttulajdonosok vízfogyasztása a nyári hónapokban általában jelentősen megnő. Hogy pontosan mennyivel fogy több víz a locsolás miatt, azt a locsolási vízmérő segítségével évről-évre egyre többen kísérik figyelemmel.

A locsolási vízmérő gazdaságosabbá és tudatosabbá teszi az öntözést. Használatával könnyedén figyelemmel lehet kísérni, hogy egy-egy öntözés során mennyi vizet használunk el, így pontosan mérhetővé válik a locsolásra elhasznált napi, heti, havi vízfogyasztás. Ezen kívül további óriási előnye, hogy az év bármely időszakában locsolásra elhasznált vízmennyiség után, a locsolási vízmérővel rendelkezőknek a két közüzemi díj közül csak a vízdíjat kell megfizetniük.


Az öntözés íratlan szabályai:

– Tájékozódjunk a kertészetekben, hogy elültetett növényeink mennyire vízigényesek, és ennek megfelelően határozzuk meg a locsolásra szánt időt és vízmennyiséget.

– Ne hagyjuk figyelmen kívül az időjárási tényezőket sem, és a locsolást igazítsuk ezekhez. Gondoljuk át, az adott pillanatban valóban szükség van-e locsolásra, vagy éppen ellenkezőleg, adjunk-e több vizet növényeinknek a megszokottnál!

– Ha kertünk nagy részét gyep borítja, akkor nyári meleg időszakban hagyjuk a szokásosnál kicsit hosszabbra a pázsitot. A hosszabb fű gyökerei ugyanis jobban tartják a vizet, lassabban száradnak ki.

– A virágágyások, dísznövények körül ne csak esztétikai szempontból használjunk talajtakarót. A növények köré szórt fenyőkéreg például csökkenti a párolgást.

– Amennyiben a hagyományos locsolócsöves öntözést választjuk, a csövet mindig 30-40 fokos szögben kell tartani ahhoz, hogy a vízsugár ne egyenesen irányuljon a földre. Ha a víz nagy cseppekben érkezik a talajra, csak ártunk vele, ezért érdemes szórófejet szereltetni a slagra.

– Szereltessünk locsolási vízmérőt, hogy vízfogyasztásunk még kiszámíthatóbbá váljon az öntözés során.


Legyen Ön is tudatos kertöntöző, és a locsolás során legyen körültekintő!

További hasznos információk a Fővárosi Vízművek honlapján: www.vizmuvek.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Locsolási vízmérővel gazdaságosabb a kertöntözés

Egy szépen gondozott kert ápolása a nyári, száraz időszakban sok vizet igényel. Ahhoz, hogy nö­vényeink valóban kertünk díszei legyenek, s pázsitunk még a nyár legmelegebb napjain is üde zöld...


A vízórák is öregednek

A közműves ivóvíz szolgáltatásért minden évben egyre többet kell fizetni. Érdemes tehát odafigyelni, hogy a család vízfogyasztását pontos mérés alapján fizessük. Az elfogyasztott víz mennyiségének...