Ehető és mérges gombák

2019-09-24 09:12:57 | Módosítva: 2019-09-24 09:48:34

Vannak olyan gombafajták, amik akár egész évben szedhetők, de a legideálisabb időszak a gombaszedésre a tavasz és az ősz. A gomba szereti a nyirkosabb, esősebb időszakot. A gombászás nem csak kellemes időtöltés, de kirándulással kiegészülve tartalmas program is lehet, nem beszélve arról, hogy az erdei gombának számos ismert pozitív élettani hatása van. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy néhány egyszerű, de nagyon fontos szabályt mindenképpen be kell tartani. Ne torkolljon tragédiába, ha erdei gombából készült étek kerül az asztalra.


A vadon nőtt gombát soha ne kóstoljuk meg, és erre minél kisebb korban tanítsuk meg a gyerekeket is! A fajokat különítsük el egymástól, mert ha például a gyilkos galócából akár egy kis darab is letörik, és bekerül az ehető gombákból készült ételbe, már az is súlyos mérgezést okozhat. Lehetőleg ne bicskával vagy késsel vágjuk le a gombát, hanem gyökerestül szedjük, mert úgy könnyebb azonosítani.

A gombát mindig vizsgáltassuk be!

A szabadban gyűjtött gombát mindig vigyük el szakellenőrhöz, akkor is, ha úgy gondoljuk, tudjuk milyen gombát szedtünk. A gomba vizsgálata minden esetben ingyenes, és a legtöbb piacon elérhető. A minimális időbefektetést mindenképpen megéri. A piacok országszerte foglalkoztatnak szakellenőröket, akiket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tart nyilván. A szakellenőrök listáját, nevét, címét és hogy melyik napon mikor találjuk meg őket a piacokon, az interneten naprakészen megtaláljuk. Írjuk be a keresőbe, hogy „gomba vizsgálók”, és az első találatok között ott lesz.

Ne vegyünk gombát házalóktól, utcai árusoktól!

Elkészítés előtt akkor is vizsgáltassuk be a gombát, ha ismerőstől kaptuk! Csak szakellenőr által bevizsgált gombát együnk! A piacokon hivatalos jellel látják el a bevizsgált gombát, csak olyat szabad vásárolni, amely rendelkezik ezzel az igazolással.

Az elkészítés szabályai

A gombát mindig azonnal készítsük el, és minél előbb együk is meg! A gomba gyorsan romlik, így még az ehető fajok is okozhatnak gyomorrontást, kisebb mérgezést, ha sokáig tároljuk őket. A gombát maximum egy napig lehet eltartani hűvös, jól szellőző helyen, a belőle készített ételt pedig legkésőbb másnap együk meg.

Mindig tartsuk be az adott gombafaj elkészítésére vonatkozó szabályokat! Vannak gombák, amelyek csak alapos hőkezelés után fogyaszthatók, mert nyersen rosszullétet okozhatnak. A gomba nehezen emészthető, így egyszerre csak kis mennyiséget együnk belőle és alaposan rágjuk meg. Három év alatti gyerekeknek, időseknek és emésztőszervi betegséggel küzdőknek semmilyen formában nem ajánlottak a gombából készült ételek.

Hogy kerüljük el a mérgezést?

Évente száz-kétszáz gombamérgezést jelentenek be Magyarországon. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához (OKBI ETTSZ) évente átlagosan száz-kétszáz bejelentés érkezik gombamérgezésről, de például 2010-ben, amikor az időjárás az átlagosnál csapadékosabb volt, 332 mérgezéses esetet regisztráltak. A gombamérgezések 25-35% a 14 év alatti gyermekeket érinti, többségében azért, mert a szabadban játszó gyermek „kíváncsiságból” kóstolta meg a gombát.

Az egyik legveszélyesebb gomba a gyilkos galóca: évről-évre előfordul, hogy egész családok kerülnek miatta súlyos, életveszélyes állapotba. Ha a gyilkos galócából egy példány, vagy akár csak egy kis darabka a többi gomba mellé kerül, az már elég ahhoz, hogy a kosár tartalmából készített étel végzetes legyen. A gyilkos galóca mellett több más, hazánkban megtalálható gombafaj is képes komoly mérgezést okozni, ráadásul a súlyos tünetek késleltetetten is jelentkezhetnek.

Általános szabály, hogy a gyilkos galócát minden kezdőnek alaposan meg kell ismernie!

A lemezes gombák között több mérgező faj is létezik. Ezek hatása a belső szervek vagy az idegrendszer zavarásán alapul. Kezdőknek ezért először csak a csöves gombák gyűjtése ajánlott, de ezek között is van mérgező, tehát ellenőriztetni kell. A mérgezés első jeleinél (rosszullét, hasmenés, hányás) rögtön orvost kell hívni.

Fontos, hogy idegen területeken különösen óvatosak legyünk a gombák étkezési célra való gyűjtésében. Itt ugyanis gyakran olyan fajok is nőnek, amelyek meglehetősen hasonlítanak a nálunk található fajokhoz, azonban mégis mérgezőek. A gombamérgezések statisztikája is azt mutatja, hogy a gombamérgezést szenvedett személyek jelentős része nem helyi lakos volt.


A galambgombákon, vargányákon, az ízletes rizikén és a nagy őzlábgombán kívül (természetesen, csak ha ezeket is nagyon jól ismerjük) sohase ízlelgessünk, kóstolgassunk nyersen gombát! Már egyetlen kóstolási próba súlyos mérgezéshez, a gyilkos galóca esetében pedig akár halálhoz vezethet.

A gombaszakértői ellenőrzést komolyan kell venni!

Csak a kifogástalan ellenőrzés véd meg a gombamérgezéstől. Az összegyűjtött gombákat kivétel nélkül, minden egyes darabot, minden alkalommal mutassuk meg a gombavizsgáló szakellenőrnek. Az ország számos pontján – rendszerint piacokon – ingyenesen ellenőrzik a gombákat, a mérgezőeket pedig megsemmisítik.

Mit tegyünk, hova forduljunk, ha megtörtént a baj?

A gombamérgezés tüneteinek skálája az enyhe gyomorrontástól a halálos kimenetelig terjedhet. Amennyiben a gomba elfogyasztása után a legkisebb rosszullét tüneteit tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz! A szükséges teendőkkel kapcsolatban az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is kereshető.

Éjjel-nappal hívható ingyenes telefonszám:
+36-80-22-11-99

Mire kell még figyelni gombaszedéskor?

Kezdetben csak egy gombához értő szakember társaságában szedjünk gombát, aki segít megismerni melyik faj szedhető, és melyik az, amelyik véletlenül se kerülhet a kosárba. Nagy felelőtlenség mindenféle ismeret nélkül leszedni, hazavinni és elkészíteni a gombát. Minden esetben a gombászás után az első dolgunk az legyen, hogy felkeresünk egy gombavizsgáló szakellenőrt, aki megállapítja, hogy biztosan ehető példányokat találtunk.

Saját felhasználásra egy szedés alkalmával maximum 2 kg gomba kerülhet a kosárba. Aki ennél több gombát szeretne, vagy kereskedelmi célra szed, annak írásos engedélyt kell kérnie az adott erdészettől. A szabály megszegése pénzbírsággal büntethető. Lehetőleg csak az ehető, vagy annak vélt gombát szedjük le, és ne tapossuk el a többi fajt se, hiszen azok is hozzátartoznak az erdőhöz, annak szerves részei. Sok gombafaj nő az turistautak mellett vagy közvetlen közelükben, nem szükséges letérni a kijelölt ösvényről, így nem zavarjuk meg az erdő állatait, növényeit a kelleténél nagyobb mértékben. Ősszel a vadászati szezon is elkezdődik, ebben az időben délutántól kora reggelig erdőjárási tilalom van, ezt is érdemes figyelembe venni, amikor gombaszedésre indulunk. Fokozottan védett területeken bárminemű erdei termék gyűjtése tilos. Ezeken a helyeken a turistautakról sem szabad egyáltalán letérni. Mintegy 2000 gombafajta létezik, ezek közül csak néhány százzal találkozhatunk természetjáráskor.


Számtalan gombafajta létezik

És nagyon sok könnyen összetéveszthető mérgező társaival. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a leszedett gombát fogyasztás előtt minden esetben vizsgáltassuk be szakellenőrrel, a gombamérgezés sokszor halálos kimenetelű. Soha ne vegyünk ki gombás kosarunkból gombát, mielőtt a szakellenőrhöz vinnénk vizsgálatra. Ha véletlenül egy gyilkos galócát dobtunk ki, annak egy morzsája még a kosárban maradhatott, és azt már a szakember sem veheti észre. A mérgezéshez viszont elég!




Forrás: www.egeszseg.hu

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szabályozott hővisszanyeréses szellőztetés

Az emberek idejük 90%-át belső terekben, falak között töltik, mégis a beltéri levegő sokszor jóval szennyezettebb, mint a külső levegő. A régi, mára már elavulttá vált nyílászárók hézagain,...


Élelmiszeripari célú szendvicspanelek

A Metál-Sheet Kft. több éves szendvicspanel gyártási tapasztalatait kamatoztatva, igyekszik minden olyan igényt kielégíteni, melyek a végfelhasználás szempontjából specifikus kritériumokkal...