A vadon nőtt gombát soha ne kóstoljuk meg, és erre minél kisebb korban tanítsuk meg a gyerekeket is! A fajokat különítsük el egymástól, mert ha például a gyilkos galócából akár egy kis darab is letörik, és bekerül az ehető gombákból készült ételbe, már az is súlyos mérgezést okozhat. Lehetőleg ne bicskával vagy késsel vágjuk le a gombát, hanem gyökerestül szedjük, mert úgy könnyebb azonosítani.
A gombát mindig vizsgáltassuk be!
A szabadban gyűjtött gombát mindig vigyük el szakellenőrhöz, akkor is, ha úgy gondoljuk, tudjuk milyen gombát szedtünk. A gomba vizsgálata minden esetben ingyenes, és a legtöbb piacon elérhető. A minimális időbefektetést mindenképpen megéri. A piacok országszerte foglalkoztatnak szakellenőröket, akiket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tart nyilván. A szakellenőrök listáját, nevét, címét és hogy melyik napon mikor találjuk meg őket a piacokon, az interneten naprakészen megtaláljuk. Írjuk be a keresőbe, hogy „gomba vizsgálók”, és az első találatok között ott lesz.
Ne vegyünk gombát házalóktól, utcai árusoktól!
Az elkészítés szabályai
A gombát mindig azonnal készítsük el, és minél előbb együk is meg! A gomba gyorsan romlik, így még az ehető fajok is okozhatnak gyomorrontást, kisebb mérgezést, ha sokáig tároljuk őket. A gombát maximum egy napig lehet eltartani hűvös, jól szellőző helyen, a belőle készített ételt pedig legkésőbb másnap együk meg.
Mindig tartsuk be az adott gombafaj elkészítésére vonatkozó szabályokat! Vannak gombák, amelyek csak alapos hőkezelés után fogyaszthatók, mert nyersen rosszullétet okozhatnak. A gomba nehezen emészthető, így egyszerre csak kis mennyiséget együnk belőle és alaposan rágjuk meg. Három év alatti gyerekeknek, időseknek és emésztőszervi betegséggel küzdőknek semmilyen formában nem ajánlottak a gombából készült ételek.
Hogy kerüljük el a mérgezést?
Évente száz-kétszáz gombamérgezést jelentenek be Magyarországon. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatához (OKBI ETTSZ) évente átlagosan száz-kétszáz bejelentés érkezik gombamérgezésről, de például 2010-ben, amikor az időjárás az átlagosnál csapadékosabb volt, 332 mérgezéses esetet regisztráltak. A gombamérgezések 25-35% a 14 év alatti gyermekeket érinti, többségében azért, mert a szabadban játszó gyermek „kíváncsiságból” kóstolta meg a gombát.
Az egyik legveszélyesebb gomba a gyilkos galóca: évről-évre előfordul, hogy egész családok kerülnek miatta súlyos, életveszélyes állapotba. Ha a gyilkos galócából egy példány, vagy akár csak egy kis darabka a többi gomba mellé kerül, az már elég ahhoz, hogy a kosár tartalmából készített étel végzetes legyen. A gyilkos galóca mellett több más, hazánkban megtalálható gombafaj is képes komoly mérgezést okozni, ráadásul a súlyos tünetek késleltetetten is jelentkezhetnek.
Általános szabály, hogy a gyilkos galócát minden kezdőnek alaposan meg kell ismernie!
A lemezes gombák között több mérgező faj is létezik. Ezek hatása a belső szervek vagy az idegrendszer zavarásán alapul. Kezdőknek ezért először csak a csöves gombák gyűjtése ajánlott, de ezek között is van mérgező, tehát ellenőriztetni kell. A mérgezés első jeleinél (rosszullét, hasmenés, hányás) rögtön orvost kell hívni.
Fontos, hogy idegen területeken különösen óvatosak legyünk a gombák étkezési célra való gyűjtésében. Itt ugyanis gyakran olyan fajok is nőnek, amelyek meglehetősen hasonlítanak a nálunk található fajokhoz, azonban mégis mérgezőek. A gombamérgezések statisztikája is azt mutatja, hogy a gombamérgezést szenvedett személyek jelentős része nem helyi lakos volt.
A galambgombákon, vargányákon, az ízletes rizikén és a nagy őzlábgombán kívül (természetesen, csak ha ezeket is nagyon jól ismerjük) sohase ízlelgessünk, kóstolgassunk nyersen gombát! Már egyetlen kóstolási próba súlyos mérgezéshez, a gyilkos galóca esetében pedig akár halálhoz vezethet.
A gombaszakértői ellenőrzést komolyan kell venni!
Csak a kifogástalan ellenőrzés véd meg a gombamérgezéstől. Az összegyűjtött gombákat kivétel nélkül, minden egyes darabot, minden alkalommal mutassuk meg a gombavizsgáló szakellenőrnek. Az ország számos pontján – rendszerint piacokon – ingyenesen ellenőrzik a gombákat, a mérgezőeket pedig megsemmisítik.
Mit tegyünk, hova forduljunk, ha megtörtént a baj?
A gombamérgezés tüneteinek skálája az enyhe gyomorrontástól a halálos kimenetelig terjedhet. Amennyiben a gomba elfogyasztása után a legkisebb rosszullét tüneteit tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz! A szükséges teendőkkel kapcsolatban az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is kereshető.
Éjjel-nappal
hívható ingyenes telefonszám:
+36-80-22-11-99
Mire kell még figyelni gombaszedéskor?
Kezdetben csak egy gombához értő szakember társaságában szedjünk gombát, aki segít megismerni melyik faj szedhető, és melyik az, amelyik véletlenül se kerülhet a kosárba. Nagy felelőtlenség mindenféle ismeret nélkül leszedni, hazavinni és elkészíteni a gombát. Minden esetben a gombászás után az első dolgunk az legyen, hogy felkeresünk egy gombavizsgáló szakellenőrt, aki megállapítja, hogy biztosan ehető példányokat találtunk.
Saját felhasználásra egy szedés alkalmával maximum 2 kg gomba kerülhet a kosárba. Aki ennél több gombát szeretne, vagy kereskedelmi célra szed, annak írásos engedélyt kell kérnie az adott erdészettől. A szabály megszegése pénzbírsággal büntethető. Lehetőleg csak az ehető, vagy annak vélt gombát szedjük le, és ne tapossuk el a többi fajt se, hiszen azok is hozzátartoznak az erdőhöz, annak szerves részei. Sok gombafaj nő az turistautak mellett vagy közvetlen közelükben, nem szükséges letérni a kijelölt ösvényről, így nem zavarjuk meg az erdő állatait, növényeit a kelleténél nagyobb mértékben. Ősszel a vadászati szezon is elkezdődik, ebben az időben délutántól kora reggelig erdőjárási tilalom van, ezt is érdemes figyelembe venni, amikor gombaszedésre indulunk. Fokozottan védett területeken bárminemű erdei termék gyűjtése tilos. Ezeken a helyeken a turistautakról sem szabad egyáltalán letérni. Mintegy 2000 gombafajta létezik, ezek közül csak néhány százzal találkozhatunk természetjáráskor.
Számtalan gombafajta létezik
És nagyon sok könnyen összetéveszthető mérgező társaival. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a leszedett gombát fogyasztás előtt minden esetben vizsgáltassuk be szakellenőrrel, a gombamérgezés sokszor halálos kimenetelű. Soha ne vegyünk ki gombás kosarunkból gombát, mielőtt a szakellenőrhöz vinnénk vizsgálatra. Ha véletlenül egy gyilkos galócát dobtunk ki, annak egy morzsája még a kosárban maradhatott, és azt már a szakember sem veheti észre. A mérgezéshez viszont elég!
Forrás: www.egeszseg.hu