Dryvit homlokzatdíszítés

2011-08-13 20:05:52 | Módosítva: 2011-08-13 20:06:27

Az épületek hőszigetelésének fontosságát ma már aligha kell bizonygatni bárkinek is. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy egy – akár utólagosan elvégzett – homlokzatszigetelés esztétikai funkciót is nyer. Megváltoztatható vele az épület karaktere, jellegzetessé válhat, és az értéke is jelentősen növekedhet.

A polisztirollapos, hőszigetelés egy kis fantáziával számtalan díszítési lehetőséget rejt magában. A legegyszerűbb díszítési mód a színekkel érhető el; a sok száz vakolatszín megfelelő terepet ad a fantáziának. Legelterjedtebb, hogy a többszintes épületeket más-más színnel vonják be, de egy szinten belül is lehet különböző figuratív és nonfiguratív képeket képezni. A díszítési értéket növeli a több polisztirollap egymás fölé helyezése is, ami háromdimenziós hatást kelt. A gyártók is segítik a kreativitásunkat. A régi külső és belső gipszdíszítések mintájára nagy választékban lehet kapni sajtolt polisztirolelemeket, amelyek leginkább a színelválasztásokat, ablakkiemeléseket teszik hangsúlyosabbá.

Ablakdíszítések

A legtöbbet alkalmazott homlokzati díszítő elemek az ablak körüli, méretre vágott, 2 cm-es polisztirol lapok. Ezeknek formája és mérete az építtető fantáziájára és ízlésére van bízva. Vannak esetek, amikor csak többszöri próbálgatás után sikerül összehozni a megálmodott formát; néhány pozitív minta megtekintése, és egy kis számítógépes grafika azonban sok segítséget nyújthat.
A felragasztott lapok, a teljes áthálózás után, a fal szerves részévé válnak, és csak igen erős mechanikai hatásra törnek le vagy sérül meg a felületük.

Sarokdíszítések

A díszítőelem elkészítésére több lehetőség is van. Az egyik, a szigeteléshez használt polisztirol lapok speciális méretre vágása és használata. Díszítőelemek azonban készen is vásárolhatók; azokat csak fel kell ragasztani, ahol lehetséges hálózni és végül felületüket kezelni.
A 2 cm-es polisztirol lapokból kivágott díszítéseknek határai vannak. Nem lehet olyan kidolgozott formákat készíteni, mint a homlokzati díszítő elemekkel. Az előre gyártott díszítések egyedüli hátránya, hogy ha a felület nem elég stabil, és a csatlakozási pontok nincsenek üvegszövettel megerősítve, idővel hajszálrepedések jelentkeznek.A díszítőelemek segítségével oszlopos kivitelű és sarokdíszítések is készíthetők. Igény szerint függőleges hornyok is kialakíthatóak az oszlopokban.
A betonból kiöntött hengeres tartóoszlopok hőszigetelése nem csak ajánlott, hanem kötelező. A méretre gyártott csőhéj szigetelések felragasztása után a felületkezelés a hagyományos módon történik. Ugyanilyen eljárással a kerítésoszlopok is díszíthetők, illetve a ház színével azonos bevonatot kaphatnak.

Kváderek

A „kváderek” (hornyolt díszítések) kialakítására egy speciálisan átalakított styropor vágót használnak, amit az angol "hot knife" elnevezés után forró késnek neveznek. A készülékben tetszőlegesen állítható a kváderek formája és mélysége is.
Jó lehetőséget kínál az épületdíszítéshez a különböző épületelemek kiemelése, illetve a harmonikus színek váltogatása. Kiemelhetjük a koszorúkat, az erkély elemeit, változtathatjuk a színeket egy tűzfalon.

Vakolat színek

A dryvit rendszerekhez használható színek tág teret engednek a fantáziának. Az előre megadott - nyomtatott vagy Interneten megtalálható - színskálák azonban csalókák; nem csak hogy nem pontosan adják vissza a tényleges vakolatszínt, de azt végkép nem érzékeltetik, hogy milyen lesz az adott szín egy nagy felületen, egy épület méreteiben. A gyártók által kiadott színkártyáról ez már nem mondható el. A gyártó által kikevert vakolatok színe a kártyán található színnel megegyező, és nem csak tájékoztató jellegű.
Sokszor megtörténik azonban, hogy a megrendelő szerint nem olyan színű lett az elkészült ház, mint amilyet ő a színkártyáról kiválasztott. Az eltérés rendszerint szubjektív, és többszöri összehasonlítás után sem lehet találni különbséget a színkártya és a fal színe között.

Természetes ugyanis, hogy egy kis kockáról kiválasztott szín más hatást kelt egy 50 négyzetméteres falfelületen. Durva vakolatoknál a felületi egyenlőtlenségek által előidézett fény- és árnyékhatásokat is figyelembe kell venni.
A szín kiválasztásának egyik legfontosabb szabálya: mindig kültéren (napfénynél) kell választani! Természetszerűleg az épületünket az a fény fogja megvilágítani, amivel az "utcán" találkozunk. A szobában lévő fényforrások (hagyományos izzó, kompakt izzó, neoncső) más hullámhosszon sugároznak, és ez torzíthatja a színeket.
Nagyobb összefüggő felületeken nem ajánlott, 25% alatti világossági értékű színek használata (sötét színek). A túl erős felmelegedés miatti termikus feszültségek hatására a felület megrepedezhet.

Vályi Erik
dryvit-eger

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dryvit, vakolat, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mészkőburkolatok

A mészkő – mint minden természetes anyag – hihetetlenül változatos színvilágú és jellegzetes mintázatú ásványi anyag. Nincs két teljesen egyforma kőlap, ez adja különlegességét,...


Mediterrán életérzés

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet...