Dryvit homlokzatdíszítés

2011-08-13 20:05:52 | Módosítva: 2011-08-13 20:06:27

Az épületek hőszigetelésének fontosságát ma már aligha kell bizonygatni bárkinek is. Kevesebb szó esik viszont arról, hogy egy – akár utólagosan elvégzett – homlokzatszigetelés esztétikai funkciót is nyer. Megváltoztatható vele az épület karaktere, jellegzetessé válhat, és az értéke is jelentősen növekedhet.

A polisztirollapos, hőszigetelés egy kis fantáziával számtalan díszítési lehetőséget rejt magában. A legegyszerűbb díszítési mód a színekkel érhető el; a sok száz vakolatszín megfelelő terepet ad a fantáziának. Legelterjedtebb, hogy a többszintes épületeket más-más színnel vonják be, de egy szinten belül is lehet különböző figuratív és nonfiguratív képeket képezni. A díszítési értéket növeli a több polisztirollap egymás fölé helyezése is, ami háromdimenziós hatást kelt. A gyártók is segítik a kreativitásunkat. A régi külső és belső gipszdíszítések mintájára nagy választékban lehet kapni sajtolt polisztirolelemeket, amelyek leginkább a színelválasztásokat, ablakkiemeléseket teszik hangsúlyosabbá.

Ablakdíszítések

A legtöbbet alkalmazott homlokzati díszítő elemek az ablak körüli, méretre vágott, 2 cm-es polisztirol lapok. Ezeknek formája és mérete az építtető fantáziájára és ízlésére van bízva. Vannak esetek, amikor csak többszöri próbálgatás után sikerül összehozni a megálmodott formát; néhány pozitív minta megtekintése, és egy kis számítógépes grafika azonban sok segítséget nyújthat.
A felragasztott lapok, a teljes áthálózás után, a fal szerves részévé válnak, és csak igen erős mechanikai hatásra törnek le vagy sérül meg a felületük.

Sarokdíszítések

A díszítőelem elkészítésére több lehetőség is van. Az egyik, a szigeteléshez használt polisztirol lapok speciális méretre vágása és használata. Díszítőelemek azonban készen is vásárolhatók; azokat csak fel kell ragasztani, ahol lehetséges hálózni és végül felületüket kezelni.
A 2 cm-es polisztirol lapokból kivágott díszítéseknek határai vannak. Nem lehet olyan kidolgozott formákat készíteni, mint a homlokzati díszítő elemekkel. Az előre gyártott díszítések egyedüli hátránya, hogy ha a felület nem elég stabil, és a csatlakozási pontok nincsenek üvegszövettel megerősítve, idővel hajszálrepedések jelentkeznek.A díszítőelemek segítségével oszlopos kivitelű és sarokdíszítések is készíthetők. Igény szerint függőleges hornyok is kialakíthatóak az oszlopokban.
A betonból kiöntött hengeres tartóoszlopok hőszigetelése nem csak ajánlott, hanem kötelező. A méretre gyártott csőhéj szigetelések felragasztása után a felületkezelés a hagyományos módon történik. Ugyanilyen eljárással a kerítésoszlopok is díszíthetők, illetve a ház színével azonos bevonatot kaphatnak.

Kváderek

A „kváderek” (hornyolt díszítések) kialakítására egy speciálisan átalakított styropor vágót használnak, amit az angol "hot knife" elnevezés után forró késnek neveznek. A készülékben tetszőlegesen állítható a kváderek formája és mélysége is.
Jó lehetőséget kínál az épületdíszítéshez a különböző épületelemek kiemelése, illetve a harmonikus színek váltogatása. Kiemelhetjük a koszorúkat, az erkély elemeit, változtathatjuk a színeket egy tűzfalon.

Vakolat színek

A dryvit rendszerekhez használható színek tág teret engednek a fantáziának. Az előre megadott - nyomtatott vagy Interneten megtalálható - színskálák azonban csalókák; nem csak hogy nem pontosan adják vissza a tényleges vakolatszínt, de azt végkép nem érzékeltetik, hogy milyen lesz az adott szín egy nagy felületen, egy épület méreteiben. A gyártók által kiadott színkártyáról ez már nem mondható el. A gyártó által kikevert vakolatok színe a kártyán található színnel megegyező, és nem csak tájékoztató jellegű.
Sokszor megtörténik azonban, hogy a megrendelő szerint nem olyan színű lett az elkészült ház, mint amilyet ő a színkártyáról kiválasztott. Az eltérés rendszerint szubjektív, és többszöri összehasonlítás után sem lehet találni különbséget a színkártya és a fal színe között.

Természetes ugyanis, hogy egy kis kockáról kiválasztott szín más hatást kelt egy 50 négyzetméteres falfelületen. Durva vakolatoknál a felületi egyenlőtlenségek által előidézett fény- és árnyékhatásokat is figyelembe kell venni.
A szín kiválasztásának egyik legfontosabb szabálya: mindig kültéren (napfénynél) kell választani! Természetszerűleg az épületünket az a fény fogja megvilágítani, amivel az "utcán" találkozunk. A szobában lévő fényforrások (hagyományos izzó, kompakt izzó, neoncső) más hullámhosszon sugároznak, és ez torzíthatja a színeket.
Nagyobb összefüggő felületeken nem ajánlott, 25% alatti világossági értékű színek használata (sötét színek). A túl erős felmelegedés miatti termikus feszültségek hatására a felület megrepedezhet.

Vályi Erik
dryvit-eger

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: dryvit, vakolat, burkolat

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Baumit hidegburkolati ragasztási rendszerek

Az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott a hidegburkolatok szerepe a belső terek tervezésekor. Míg korábban amolyan „szükséges rossznak” tekintették a fehér csempével burkolt felületeket –...


Csempe burkolatok

Régi kiöregedett konyhájuk fiatalítását legtöbben a bútor kicserélésével kezdik. Akár így, akár csak a szekrényajtók cseréjében gondolkodunk, érdemes rászánni magunkat a burkolat megújítására is. A...