Hazánk kertjeinek többségében az a gyakorlat, hogy a telektulajdonosok élesen
elválasztják egymástól a díszkertet, valamint a zöldséges-, és gyümölcsös részt
magában foglaló haszonkertet. Általában a ház körül, az utcafronti részen található
a dísznövényekkel beültetett és befüvesített rész, hátul pedig mintegy elbújtatva
a világ elől kapnak helyet a zöldségek és a gyümölcsök. Ez az elkülönítés azonban
egyre kevésbé indokolt: lapunk egy korábbi számában bemutattunk már számos
díszítőértékkel is bíró zöldségfajtát.
A most bemutatott gyümölcsfajoknak mindegyike megállja a helyét dísznövényként
is, így kettős hasznosításuknak köszönhetően akár a díszkertben is helyet kaphatnak.
Azért e növények többségétől ne várjunk lédús, nagy gyümölcsöket, de alkalmi
csemegeként fogyasztható terméseik megérik a nevelésükkel járó nem túl nagy
fáradtságot.
Homoktövis (Hippophae rhamnoides)
Ez a kétlaki, szélporozta növény száraz talajon is kiválóan fejlődik. Egy porzós
növényre 8-10 termős példányt is számolhatunk. Bogyója nyersen fogyasztva
kiváló E vitaminforrás, és jótékonyan hat a szervezet immunrendszerére, mivel
egy kilogramm gyümölcsben 5 g C-vitamin található. Nyers fogyasztása mellett
számos módon feldolgozhatjuk, bár így beltartalmi értékeinek jó része elvész.
Ezüstös csillogású levelei tűző napon nagyon dekoratívak, így ez a nagyméretű
cserje, vagy törzsesre nevelt fácska a díszkertben is jól mutat. Ültetésekor
vegyük számításba, hogy a porzós, hímivarú példányok szép sűrű, kompakt ágrendszert
nevelnek majd, míg a nőivarúak kusza, laza koronájúak lesznek. Ezért a porzós
egyedeket célszerű inkább szem elé ültetni, míg a termősökből kevésbé dekoratív
megjelenésük miatt inkább kerítés melletti sövényt alakítsunk ki. Terméséréskor
azonban a narancssárga gyümölcsök ezeket is látványosabbá teszik.
Számítsunk rá, hogy a homoktövis - ha jó helyre kerül - gyökérsarjakról agresszívan
terjed. Főleg az oroszok nemesítik, így ha nehezen is, de hozzájuthatunk különféle
kertészeti változataihoz.
Bodza (Sambucus nigra)
Virágából szörp, szirmaiból különös aromájú palacsinta, terméséből lekvár,
bor, és pálinka készíthető. A bodzáknak egyedüli hátránya, hogy hajtáscsúcsaikon,
virágkocsányaikon vonzzák a levéltetveket, így azokat rendszeresen irtani
kell. Bár ennek előnye is akad: ha bodzánk van a kertben, akkor az összes
levéltetű azt támadja majd meg, így a rózsáink fellélegezhetnek.
A hazánkban vadon is élő fekete bodzának számos kertészeti változata beszerezhető.
Vannak kimondottan gyümölcstermelési céllal nemesített fajtái: ezek a vad alapfajhoz
hasonlóan zöld lombúak, csak virágtányérjaik méretesebbek, és a bogyóméretük,
valamint a terméshozamuk is nagyobb. Ezek mellett díszbodzákat is találunk
szép számmal, melyek azonban alig-alig teremnek. A Sambucus nigra 'Variegata'
zöld levelei világossárga mintázatúak, de van többféle vörös, bordó, lilás
lombszínű változata is.
Eperfa (Morus alba, M. nigra)
A selyemhernyó tenyésztés idején rengeteg példányuk élt országszerte, mára
számuk jelentősem megcsappant. Ennek oka, hogy az alapfaj nagyon nagyra nő,
így egy kisebb kertben árnyékával mindent kipusztít maga alatt. Másik hátránya,
hogy éréskor nagy számban hullajtja ízletes terméseit, ami balesetveszélyesen
csúszóssá teszi a talajt. Nigra fajánál e termések ráadásul feketék, és összetaposva
megfestik a betont, a ruhákat és mindent, amihez hozzáérnek. Termése egyébként
kellemes zamatú, így nyersen is fogyasztható, nagy terméshozamából adódóan
régen sokan pálinkát főztek belőle.
Most, hogy e növény összes hátrányát kielemeztük meg kell említeni, hogy már
a kis kertek tulajdonosainak sem kell lemondaniuk e fajról. Kertészetekben
gyakran kaphatóak koronába oltott szomorú, azaz 'Pendula' változatai. Ezek
az alapfajjal ellentétben lassú növekedésűek, csüngő ágrendszerükből adódón
nem árnyékolnak be nagy területet, ennek ellenére terméshozamuk mégis elegendő
egy család részére.
Kivi (Actinidia sp.)
Ez a kúszó szárú futónövény már évek óta kapható hazánkban, jelentős mértékben
eddig mégsem terjedt el. Vannak kétlaki változatai, amelyeknél a terméskötés
érdekében hím és nőivarú egyedeket is kell ültetnünk. Számos változatának
köszönhetően, már találhatunk öntermékeny kiviket is, amelyeknél a magányosan
ültetett példányokon is terem gyümölcs. A hagyományos szőrös gyümölcsű változatokon
kívül, kisebb, de kopasz gyümölcsű kivit is ültethetünk, sőt vannak -30 C-ig
is fagyálló fajtái.
Füge (Ficus carica)
Számos változatban beszerezhető ez a nagyméretű cserjévé, vagy kisebb fává
fejlődő növény. Akadnak mélyen karéjos levelű változatai is, amelyek díszesebbek.
Érdemes olyan fajtát választanunk, amely biztonsággal beérleli terméseit
a mi éghajlatunkon is. Fiatalabb korában fagyérzékeny. Tavasszal tőről fagykár
esetén is újrahajt, csak így az előző évi növekmények veszendőbe mennek.
Ezért a fiatalabb egyedeket érdemes télen takarással védeni.
Krisztustövis (Gleditsia triacanthos)
Óriási tövisei miatt kerítéspótló, áthatolhatatlan sövényként ültetik leggyakrabban,
azonban alakítás nélkül kecses fává nő. Télen lehulló termései bár nagyon
kevés fogyasztható részt tartalmaznak a magok körül, ízét egyedi aromája
miatt érdemes megkóstolni.
Nyugati ostorfa (Celtis occidentalis)
Az előbbihez hasonlóan termésében alig található valami kis gyümölcshús, így
inkább a díszfa kategóriába soroljuk, ám egyszer érdemes ezt is megkóstolni.
Mézbogyó (Lonicera caerulea kamtschatica)
Mélykék színükkel is díszítő gyümölcseinek B vitamin tartalma jelentős. Nyirkos
talajban és hűvösebb fekvésben érzi igazán jól magát. Teljesen télálló, igénytelen
növény. A körülbelül egy méteresre növő bokorról májusban szüretelhetjük
a lekvárnak és szószok készítésére is alkalmas két centiméteres hosszú gyümölcseit.
Rebarbara (Rheum rebarbara)
Lágyszárú növény, nagy lapuszerű levelekkel. Érdekesége, hogy a rebarbarán
kívül nem sok olyan növény van hazánkban, amelynek a levélnyele a fogyasztható
része. A vaskos nyelekből hámozás után készíthetünk frissítő savanykás kompótot,
de lekvárként, befőttként is eltehetjük.
Tápanyagokban gazdag talajt, napos helyet és a növekedési időszakában rendszeres
vízellátást igényel. Mindig az alsó leveleket kezdjük el szedni, és ügyeljünk
rá, hogy ne egyszerre kopasszuk meg a teljes növényt, hagyjunk időt számára
regenerálódni.
Az itt felsorolt fajokon kívül díszkertjeinkben számos más olyan növény él,
amelyet bár díszcserjeként, vagy díszfaként tartunk, ám termésük fogyasztható.
Ilyen a kétbibés galagonya (Crataegus laevigata), ami erdeinkben sem ritka.
A húsos som (Cornus mas) hazánkban szintén honos növény: termései gyümölcslevek,
gyümölcslevesek alapanyagai lehetnek. Lekvárként feldolgozva a madárberkenye
(Sorbus aucuparia) - nyersen cseranyag-tartalma miatt élvezhetetlen - termései
is ízletessé válnak. És itt van még a kertjeinkben gyakran ültetett sóskaborbolya
(Berberis vulgaris), amelynek az ősszel érő terméseiből gyümölcsíz, gyümölcstea,
pálinka és cukoradalék készíthető.