Az ajtó, mint lakásdísz

A nagyon egyszerű, modern-rusztikus lakás tökéletes összhangot mutat a fonott bútorokkal és a csomós fenyőből készült ajtóval.Romantikus környezetet teremt a falfestmény az ajtótokkal és az aranyozott keretbetétes ajtóval.A házépítés során minden részlet összefügg valamelyik másikkal. Ilyen sarkalatos pont a nyílászárók, leginkább az ajtók kiválasztása. A külső és belső összhang érdekében a forma és szín meghatározása alapkérdés.

Házunk építése előtt a tervezésnél figyelmünket semmi sem kerülheti el. Sajnos kevesen gondolják végig ebben a szakaszban, hogy minden a leendő berendezés függvénye: a kapcsolók, a dugaljak helye, a vizes kiállások, a gépészet. Otthonunk leendő stílusa meghatározza a burkolatokat, a majdani színeket, ez pedig már leszűkíti az ajtóválasztás lehetőségét. A hazai piacon egyre inkább nő a választék, és a nagy műhelyek magas színvonalú műszaki felszereltsége lehetővé teszi az egyedi gyártást is.
Stílbútoroknál az adott formajegyeknek kellene megjelennie a nyílászárókon, a kereten és az ajtófronton is. Ha ez anyagi okok miatt nem lehetséges, mert egyedi gyártást feltételez, akkor legalább semleges, de mindenképp szép profilírozású, keretbetétes ajtót válasszunk. Anyagát tekintve lehet ez hagyományos épületfából gyártott, fedőfestékkel a fal színéhez hangolt, vagy tömörfa és furnéros, amelyek színe illeszkedik a leendő bútorokhoz. A választott pácanyag fontosabb, mint sokan gondolják, nem minden - külön-külön mutatós - szín tehető egymás mellé. Próbáljunk meg egy harmóniasorban maradni, és egy adott szín különböző árnyalatait alkalmazni!
A modern berendezéseknél is a stíluskövetés legyen a választás alapja. Legegyszerűbb, ha az ajtót az első megvásárolt bútornak tekintjük. Így egyszerűvé válik a dolgunk; high-techhez üveg vagy fém, minimálhoz teljesen sima, rusztikushoz tölgy vagy fenyő és így tovább. A forgalmazó cégek profik lévén jó tanácsadók és partnerek. Az egyedi darabok megtervezését - akár fotók alapján is - mindenképp szakemberre kell bízni.
Helyezzünk tehát nagyobb hangsúlyt az ajtóválasztásra, ne kelljen bánnunk, hogy sok pénzt költöttünk, mégis rossz döntést hoztunk. Előrelátónak és körültekintőnek kell lennünk, hogy otthonunk teljes harmóniáját élvezni tudjuk.

Ebben a szobában az ajtó alárendelt szerepet tölt be a díszes berendezésben, színe és formája is tökéletes.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: nyílászáró, ajtó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Osztólécek ablakokon és ajtókon

Korábban funkcionális és főként szerkezeti igények hatására osztották meg a nagyméretű ablakok üvegfelületét. Az üveg súlya miatt azablakszárnyak szerkezetét osztólécekkel kellett megerősíteni,...


Ajtók felújítása festéssel

Bár újabban egyre divatosabbak a natúr fa színű ajtók, a régi mázolt felületűek még mindig lehetnek szépek és ápoltak. Ám ehhez az kell, hogy a felületük kellően sima legyen, és ne látszódjon...