Belépés
 avatarja
2014. augusztus 21., Csütörtök - Hajna, Sámuel
Aktuális lapszám | Videó adatbázis | Előfizetés | Kapcsolat | Facebook | Mobil Oldal | Szakértő | Naptár | Herbáció | Gasztronóm

Az értékeléshez jelentkezz be!


Ezermester » 2004 » július-augusztus » Kert, növényápolás

Kerti napozó ágy

iwiw logotwitter logo
||

A hétvégi házak kertjeiben jólesik a napozás, ebéd után pedig a csendes pihenés már az árnyékba húzódva. Ehhez azonban a nyugágyak helyett inkább egy kinti használatra készített ágy felel meg leginkább. S akinek pedig még hiányzik a kerti kellékei közül egy ilyen kényelmes pihenő alkalmatosság, az leírásunk alapján viszonylag gyorsan összeállíthatja.

Anyagául válasszunk 25x95-100 mm-es fenyőfát, legalább is az ágy vázához. A hevederlécekhez és a felemelhető ágyfejhez megfelel a 20x60 mm-es léc is. Az ágy két hossztartója 2100 mm hosszú legyen, egyik végét úgy alakítsuk ki, hogy majd fogantyúként használhassuk. A két hossztartóra csavarozzuk fel a lábakat, melyeket igényesebb kivitelnél köldökcsapokkal erősítsünk a hossztartók alsó élére. A csapfészkek kifúrásához használjunk határoló gyűrűkkel ellátott fafúrókat. A csapozást azonban mellőzhetjük, ha a lábakat egyszerűen a hossztartók belső oldalára lapolva, csavarokkal megerősítve ragasztjuk fel.
A hátsó két darabba fúrjunk 30 mm-es lyukat a kerekek tengelye számára. A lábak ragasztásához vízálló faragasztót használjunk. A két-két lábat kb. 15 fokos szögben megdöntve erősítsük fel a hossztartókra. A lábak 300 mm-nél magasabbak ne legyenek. A hossztartókat a lábak előtt 20x95-100x650 mm-es hossztartókkal kössük össze. E darabokat csavarokkal megerősítve ragasszuk a lábak élére és a hossztartók belső oldala közé.
A keret most már szilárdan áll a lábain, a hátsók lyukaiba erősítsünk keményfa rúdból levágott 640 mm-es darabot, húzzunk rá egy-egy alátétet, föléjük pedig egy-egy 130 mm-es átmérőjű kereket. Ez lehet koronamaróval 20 mm-es deszkából kivágott, egymásra merőleges száliránnyal összeragasztott korong, de bármilyen más széles palástú, teherbíró kerék is megfelel a napozó ágy mozgatásához. Ezeket a tengelyre húzva, nagy méretű lemezalátéttel és egy-egy 8x60-as hengeres fejű facsavarral fogassuk a fatengely végére.
Következhet az ágylécek vázra erősítése. A lécek között 35-37 mm-es hézagokat tartva ragasztással és facsavarokkal is lefogatva erősítsük az ágykáva felső élére. Ha az ágyfejet dönthetőre kívánjuk készíteni, akkor a hossztartók belső oldalára 20x60 mm-es lécekből csavarozzunk fel két 550 mm hosszú darabot, és a hevederléceket ezekre erősítsük fel. A szögbeállításhoz újabb 20x60x500 mm-es lécek felerősítésére van szükség, amelyeket az emelhető rész tartólécéhez kell fogatni, és mindkettőn állító fogazást kell kialakítanunk. A fogazott éleket az ágyfej mögötti kávaléc belső oldalára felerősített 30x30 mm-es sarokléc élére helyezve lehet rögzíteni, s általuk az ágyfej szöge is változni fog.
A nyers ágyat ezt követően csiszoljuk simára, különös tekintettel a faanyagok bütüire, majd vonjuk be többször vastag, időjárásálló falazúrral. Különösen a bütüket itassuk át alaposan, mert a nedvesség e részeken támadja meg leginkább a faanyagokat. A lekezelt, teljesen megszáradt ágyat ezt követően már használhatjuk is, s ha léceit keménynek találjuk, akkor felfújható matraccal, vagy más párnázattal tehetjük kényelmesebbé. Sőt akár lécezett felületű tálalótálcával is kiegészíthetjük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék:  napozó, ágy, napozóágy


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Teraszépítés Telifából

Az álom gyep mindössze 6 hét alatt elérhető!

Teraszépítés Telifából Az álom gyep mindössze 6 hét alatt elérhető!

Érdekes barkács-hullám járja be Európát. A családi otthonok mellé telepített fateraszok hulláma. A történet a hetvenes évek közepe táján indult az Egyesült Államokban. Decking volt a kulcsszó és a...

Több mint 40 éve szenvedéllyel és szakértelemmel azon fáradozunk, hogy az álom gyep ne csak álom legyen. Mert melyik büszke kerttulajdonos nem álmodott még a kertjét díszítő dús és üde zöld...

Kapcsolódó cikkek
Kapcsolódó fórum témák