Lapostetők szigetelésének felújítása

Üveggyapot hőszigetelés elhelyezése alufólia rétegreAlig egy évtizeddel ezelőtt a lapos tető kifejezés egyértelműen negatív jelentéstartalommal bírt. Foltos mennyezetek, a melegtől hőgutát kapó lakók képei jelentek meg hallatán, és nem is indokolatlanul.

A lapos tető építése valóban nagy körültekintést és szakértelmet igényel. Maga a tartószerkezet egyszerű, hiszen egy szilárd födémet kell építenünk. Ami rákerül, az viszont közel sem nevezhető egyszerűen elkészíthetőnek. Egyrészt jó minőségű anyagokból, pontos lejtésviszonyokkal és csomóponti megoldásokkal kell vízhatlanná tenni a fedést, és megbízhatóan védeni az időjárás szélsőséges hőhatásai, valamint a mechanikai sérülések ellen.
A lapos tető hajlásszöge 0-5% között van. A járható, hasznosítható tető optimális hajlásszöge 1-2%, azaz méterenként 1-2 centimétert lejt. Így a víz már megfelelően elfolyik, ugyanakkor a felület használati szempontból még majdnem vízszintes. A lapos tetők hő-, páratechnikai szigetelésének kérdései a tetőtér-beépítésekéhez hasonlóak. A szilárd szerkezet felett, a hőszigetelés alatt az áthatoló páramennyiséget párazáró fóliával meg kell csapolni, és el kell vezetni.
Ha a korszerű lapos tetőfedéseknél, ez a párazáró réteg egyben a vízszigetelő anyag, akkor az úgynevezett fordított rétegrendről beszélhetünk. A vízszigetelés felett fagyálló hőszigetelő anyag található, felette, pedig a burkolat vagy leterhelő réteg. Fagyálló-vízálló hőszigetelő anyagok a zártcellás polistirol gyártmányok.
A lapos tető szigetelésének anyagai közül a régebben általános 3 rétegű kavicsolt lemezfedést nyugodtan elfelejthetjük. A gyenge, sérülékeny anyag, a technológiai kötöttségek, a tökéletlen fényvédelem és páraszellőzési problémák sok-sok beázást okoztak. Meglévő lapos tető felújítás fordított rétegsorrenddel, elsőként fémlemez réteg elhelyezésévelEzeknek az elöregedett lapos tetőknek a felújítására, újszerű fedések kialakítására az előzőekben ismertetett műanyag szigetelőlemezek sok fajtája áll rendelkezésre.
Fordított rétegsorrend alkalmazásával könnyen felújíthatjuk az elöregedett fedélszerkezeteket. Az új szerkezeteknél a jó állapotú vagy a meglévő, előzetesen felújított vízszigetelésekre plusz tetőként kerül elhelyezésre a polistyrol alapanyagú hőszigetelés, valamilyen párafékező rétegre kasírozva, esetleg leterhelő réteggel kiegészítve.
A fordított rétegrendű tetőkre zártpórusú hőszigetelést kell beépíteni, (extrudált PS hab egy rétegben, lépcsős toldással, műanyag fátyol szűrőréteggel és leterhelő réteggel, a számítottnál 1 cm-rel nagyobb (3-4 cm) vastagságban). A hőszigetelésre kerülő rétegekre megkövetelt a szabad páradiffúzió. Az esetleges felúszás, szélhatás kivédésére kavicsból, kőzúzalékból leterhelő réteget kell kialakítani a szigetelés felszínén.
A vízelvezetéshez 25-50 négyzetméterenként szükségünk van egy összefolyóra, (a legjobb megoldás a tökéletes minőségű belső vízlevezetés lombfogós, tisztítható összefolyóval)
Olvasóink részére két gyártmányon keresztül szeretnénk példát szolgáltatni a beázó lapos tetők felújítására.
Fordított rétegrendű lapostetők hőszigetelése

A fordított tetők rétegfelépítése általános esetben a következő:
- A szilárd födémre lejtésben elhelyezett csapadékvíz elleni szigetelés,
- Extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek egy rétegben, eltolt kötésben fektetve,
- Páraáteresztő, kis nedvszívóképességű védő-elválasztó réteg (pl. geotextília),
- Leterhelő kavicsréteg.

Leterhelő kavicsréteg a fordított szigetelés tetejénAz egy rétegben, eltolt kötésben, ragasztás nélkül elhelyezett hőszigetelésre kb. 140 g/m2 tömegű páraáteresztő, nem korhadó, nem vagy csak kissé nedvszívó védő-elválasztó réteg fektetendő. A geotextília elválasztó rétegnek összetett szerepe van: Megakadályozza, hogy a hőszigetelő tábláknak a téli-nyári hőingadozás által esetlegesen szétnyíló csatlakozási hézagaiba ill. azokon keresztül a táblák alá szemcsés szennyeződés kerüljön és a hőszigetelő táblák alatt a csapadékvíz elleni szigetelés felülete eliszaposodjon. Biztosítja a hőszigetelő táblák kohézióját, együttdolgozását nagy víztömegű esőzésnél.
Az esetlegesen kialakuló torlóvíz okozta felúszás ellen (nagy vastagságú (100 mm) hőszigetelés esetén az 5 cm kavicsréteg kevésnek bizonyulhat. Az önálló táblák leterheléséhez, stabilizáló réteg hiányában növelni kellene a leterhelő réteg tömegét, és minimalizálja a leterhelő réteg kavicsszemcséinek benyomódását a szigetelő táblák felületébe. A geotextília rétegre min. 5 cm vastagságban 16/32 mm szemnagyságú leterhelő kavics terítendő. Erős szélszívásnak kitett helyeken illetve magasabb épületeknél szükségessé válhat a leterhelés fokozása. Ez a tetőfelületen a kavicsréteg vastagságának 6-8 cm-re történő növelését, a tetőszélek, vagy a teljes tetőfelületnek járólapokkal történő leterhelését eredményezheti.

Könnyű (25 kg/m2) leterhelésű fordított tetők hőszigetelésre szolgál az egyik oldalán 10 mm vastag speciális habarcsréteggel ellátott szigetelés. A táblák hosszoldalának csaphornyos élképzése megfelelő együttdolgozást biztosít felúszás és szélszívás ellen a tetőfelületen. Kiegészítő leterhelés ill. rögzítés csak a tetőperemeknél, födémáttöréseknél, tetőfelépítmények körül szükséges. A kombinált funkciójú szigetelés alkalmazásával a hőszigetelő és a leterhelő-védő réteg egyetlen munkafázissal építhető be.

Fémlemez héjalásra utólagosan elhelyezett hőszigetelés rétegsorrendjeFémlemez tetőhéjalások

Az újabban alkalmazott fémlemez tetőhéjalások utólagos hőszigetelésre alkalmasak az alábbi kialakítású tetőrendszerek.
A meglévő, megfelelő vízzárású beton vagy fémlemez tetőhéjalás felületére először két oldalon öntapadó, alumíniumbetétes párazáró lemez kerül leragasztásra. Ezután a DIN 4102, B1/B2 szabvány szerinti, EPS Polistyrol 60-180 mm vastagságú hornyosan összekapcsolható hőszigetelő lapok, mint hőszigetelő réteg jön a tetőre. Végül a teljes felületén hidegen öntapadós ragasztó réteggel ellátott, ABS tűzvédő réteggel bevont tetőszigetelő lemez kerül elhelyezésre.
Ez az utólagosan kialakított tetőrendszer telesen vízzáró, járható felületet jelent. A kis súlyú (4-5 kp/m2) tetőrendszer az UV, a mechanikai és tűzállósági feltételeknek is kitűnően megfelel a fokozott hőszigetelés mellett.
Az utólagos tetőfelújítások nagy szakértelmet kívánó beavatkozások, ezért szakképzett kivitelezők megbízását javasoljuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László

Címkék: tető, szigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ne fázzon a rezsiszámláktól!

A média azt sugallja, hogy dőljünk hátra nyugodtan, mert az energiaszolgáltatók megoldják helyettünk havi rezsigondjainkat. Az építőipari szakemberek azonban óva intenek attól, hogy elhanyagoljuk...


Isocell hőszigetelés

Az Isocell optimális szigetelőanyag, jellemzője az alacsony hővezetési tényező. A jó szigetellő anyagokkal szembeni elvárásoknak télen és nyáron is egyaránt megfelel. Az Isocell rendszer egyik...