Robotvilág

Felhasználva a tudomány legújabb mesterséges technológiáit, a robotok talpraesettebbek lehetnek, mint mi.Felhasználva a tudomány legújabb mesterséges technológiáit, a robotok talpraesettebbek lehetnek, mint mi. A nem túl távoli jövőben valószínűleg már nem a gyereket fogjuk agitálni, hogy nyírja le a füvet, sőt az is lehet, hogy a takarítást sem magunknak kell végezni. Nemsokára ezeket a dolgokat egy robot is elvégzi, rengeteg időt megtakarítva számunkra.

A legutóbb piacra dobott "automata szolgák" között találhatunk többek között két fajta önműködő fűnyírót és jó néhány mozgékony fuvarozó gépet, melyekkel részben megszabadulhatunk a különböző tárgyak cipelésétől, vagy a porszívózás fáradozásaitól. Ide sorolhatnánk még a Sony új robotkutyáját, az Aibo-t, melynek ára meghaladhatja akár a 2000 dollárt is. Ez a vadászkutya alakúra formált műanyag játékszer képes rá, hogy külső hatásokra érzelmeket mutasson ki hang- és világító effektusok formájában, habár ez a prototípusa sajnos még nem tudja behozni az újságot a ház elől, vagy odavinni a papucsot a sarokból a gazdája lábához. Ezt a kiskutyát csupán szórakoztatásra tervezték, békésen keresztül cammog a padlón, és egy aranyos kisállatként marad meg az ember fejében. Aibo azonban magában hordoz egy 64-bites RISC processzort, mint az "agyát", 18 ízületet, egy színes CCD kamerát, egy tapintás- és egy infravörös távolságérzékelőt, valamint gyorsulás és szögsebesség szenzorokat. Sőt, ez az újratölthető háziállat bele tud rúgni egy labdába, és képes felemelkedni fekvő pozícióból.
A robotoknak két kategóriája van, mondják a szakmabéliek. A két csoport közül az egyik a szórakoztatást szolgálja, amilyen pl. Aibo is, a másikba viszont a hasznos, az embert segítő készülékek tartoznak. A Probotics ezek közül a második csoportba tartozó robotokat gyárt. Ilyen például a "Cye-sr", amely közel 35 kilogrammot képes mozgatni, elviszi a tányérokat az étkezőasztaltól a konyháig, vagy akár fel is porszívózza a szőnyegeket. Egy ügyvédi iroda például arra használja a Cye-t, hogy egy félórás körúttal 31 irodába szállítsanak ki leveleket, a rácsatolható utánfutójában pedig csészékben kávét visz a dolgozóknak. Egy speciális tartóval porszívó is kapcsolható rá.
SONY AIBO: A A Cye is egy komplett számítógép, amely a szerkezetet egy Map-N-Zap nevű software használatával irányíthatjuk. A Cye rádió-távirányítással tartja a kapcsolatot a számítógéppel, melynek PC felőli része soros-porton kapcsolódik a géphez, így akár 30 méterről is irányíthatjuk elektronikus hordárunkat. Ráadásul a számítógéppel még be is határolhatjuk a szerkezet mozgásterét és útvonalát, melyet egyenes vonalú mozgással jár be, így nem kell folyamatosan a computer mellett ülnünk. Amiben a Cye különbözik a többi hasonló jellegű gépektől, az a függetlensége - állítja a tervező. Ha beprogramozott útjában valamilyen akadályt talál, egyszerűen kikalkulál magának egy új útvonalat, majd visszatér eredeti pályájára. Ha mint porszívót használjuk, irányíthatjuk sebességét, és azt hogy hányszor járja be ugyanazt a megadott utat, amelyet a program indításakor megadtunk. Navigációs rendszerét használva, meg tudja állapítani saját, illetve a bázisa helyét a szobában, sőt ha akkumulátora kimerülőben van, önműködően visszamegy a bázishoz feltöltődni. Egy töltéssel mintegy három óráig működik, melyből mindössze fél óra elég egy koszos szőnyeg tisztává tételéhez.
Azonban nem a Cye az egyetlen robot, kategóriájában. Itt van például a Gecko Systems legújabb önműködő porszívója a Carebot. Ennek már az ára is jóval borsosabb, egyelőre még csak az amerikai üzletekben kapható. Ez a szerkezet még intelligensebb, mint a Probotics hasonló gyártmánya. Habár teherbírása nagyjából megegyezik a Cye-jal, de felületén mintegy 200 érzékelőt találhatunk, köztük infravörös távolságérzékelőt, akadályérzékelőt és különböző hanglokátorokat, így ezek rendszerével a gép egy hasonló szemmel rendelkezik, mint a rovaroké, amely nagyban segíti a tájékozódásban. Az előre nem látható akadályok sem jelentenek gondot számára, sebességveszteség nélkül kerüli ki a különböző tárgyakat. Akár saját szoftvert is írhatunk irányítására, bár jobb, ha ezt inkább a szakavatott informatikusokra hagyjuk, és a Gecko Systems hivatalos honlapjáról töltjük le a programokat. Ráadásul e gépet mikrofonon keresztül is irányíthatjuk, a rajta elhelyezett kamera szemszögéből látva a környezetet.
A mintegy 120 cm magas Carebot - méreténél fogva - nagyobb akkumulátort tud magán hordani, így tovább is bírja egy feltöltéssel. Egy 12 V-os autóakkumulátorral kb. 5-10 óráig, míg egy tolókocsikban is használatos akkumulátorral akár 35 óráig is működőképes. Még ha most magas áruk miatt nem is, de néhány év múlva ezek a robotok a hétköznapi emberek otthonában is mindennapossá válhatnak, ezért mind a Cye-t, mind a Carebot-ot gyártó cégek tervezik már a termékek tömeggyártását.

Újra feltalálni a fűnyírót...

Az önműködő fűnyírók rengeteg időt apórolnak meg számunkra ...vagy inkább továbbfejleszteni. A két állítás közül inkább a második állja meg a helyét, ugyanis napjainkban két új önműködő fűnyíró is a külföldi piacokra került: a Robomow a Friendly Robotics-tól és az Auto Mower a Husqvarna-tól.. Ez utóbbi 2 éves svédországi tesztelése után - ahol több mint 5000 példányt adtak el a "robot-kertészből" - jutott most el a világ más tájaira is. A készülék rádióhullámon kapja a jelet, amely behatárolja mozgásterét, amennyiben mégis elhagyná előre megadott területét, a motor leáll. Egy akkufeltöltéssel mintegy 2000 m2 területet nyír le, de feltalálói inkább a napi fűkarbantartásra, mintsem a szokványos heti nagy nyírásra tervezték. Rendszeres használatnál a készülék nagyobb területet képes bejárni, mintha magasabb fűvel küszködne. A hosszú teherbírásának titka tulajdonképpen nem is a nikkel-metál-hidrid akkumulátor nagyságából, hanem annak felhasználásából ered. A feltöltött tápegység mintegy 1,5 óráig bírja, ám mikor töltöttségének feléhez ér, az irányító rádióadó sípolni kezd, és a szerkezetet a töltőtápra irányítja, így 1 óra alatt közel 100 m2 területen nyírja le a füvet a megadott magasságra. Ezen kívül - akárcsak a többi elektromos fűnyíró - ez sem sorolható a hangos készülékek közé, sőt, akár estére is beállíthatjuk, anélkül, hogy felverné a szomszédokat.
Ezek az Az Auto Mower egyszerű külseje alatt bonyolult elektronikai berendezéseket találhatunk; az "agyként" működő 24 MHz-es processzort, és a különböző érzékelőket, köztük a két ütközés-szenzort. Ezek segítségével, ha fűnyíró valamilyen tárgynak ütközik, megáll, majd vagy jobbra, vagy balra megkerüli azt, folytatva a nyírást. Egy érzékelő arra "szakosodott", hogy leállítsa a fűnyíró-kést, ha valaki a 7 kg-os készüléket 20 cm magasság fölé próbálja emelni, és egyúttal egy figyelmeztető hangot ad ki, hogy megóvja kezelőjét a penge által okozott sérülésektől. Ráadásul a penge csak akkor forog, ha a gép egyenesen halad, így ha netán egy kíváncsi kisgyerek kerülne a közelébe, a szerkezet a feltartóztatásra azonnal leáll.
Ugyanakkor a Robomow ahelyett, hogy egy előre beprogramozott úton menne, mint az Auto Mower, egyszerűen a kert egyik végéből a másikba megy V-alakban, digitális iránytű segítségével. Amikor a fűnyíró eléri a kert egyik végét, a fedélzeti-computer 30°-os szögben az ellentétes irányba tereli, majd mielőtt befejezné munkáját, még lenyírja a művelet során kimaradt magas fűfoltokat. Tömegében nagyban eltér a Husqvarna hasonló készülékétől, köszönhetően a rajta lévő két 12 V-os savas-ólom akkumulátornak, több mint 50 kg. A Robomow egy feltöltéssel 500-600 m2-t kezel, függően a fű vastagságától, állapotától, és ezt addig teszi, amíg tulajdonosa le nem állítja egy távirányító segítségével. (Persze, ha még addig nem merült ki a tápja.) A gépen 10 érzékelő van, köztük 4-4 ütköző-szenzor mindkét oldalon. Ha ezen ütközők valamelyike nekimegy egy tárgynak, az egy jelet küld a számítógépközpont felé, ami azonnali megállásra készteti. Találhatunk még "közelség-érzékelőket" is a szerkezet első és hátsó felén, ami lassításra készteti, ha valamilyen tárgyat észlel 1 m-es távolságban. Mindezek irányítását egy 16-bites Hitachi mikroprocesszor végzi, amely 512 kilobájtos Flash memóriakártyával rendelkezik.
A robotok ugyan még nem képezik mindennapi életünk szerves részét, de néhány éven belül ez alaposan megváltozhat. Képzeljük csak el, hogy egy hosszú, fárasztó nap után nincs más dolgunk, mint leülni a székünkbe, és nézni amint gépek végzik helyettünk a háztartási munkákat. Persze, hogy ez jó-e vagy sem, azt mindenkinek a saját ítélőképességére bízzuk, de addig be kell érnünk azzal, hogy élő, telivér kutyák szaladgálnak kertünkben, melyet saját kezünk által tolt fűnyíróval ápolunk, a porszívózást magunk végezzük, és vacsoránkat is mi tesszük ki az étkezőasztalra.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Perényi Kristóf

Címkék: robot, fűnyíró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Makita fűnyírók

A Makita 1915-ös alapítása óta, az évek folyamán a világ számos országában jelenlevő multinacionális vállalattá fejlődött. Folyamatosan bővülő termékpalettájának kialakításánál a szigorú japán...


Háztartási robotgépek

A főzés sokféle, aprólékos és időigényes feladatok sorából áll. Van aki élvezi ezeket a rutinszerűen végzett, és esetenként fárasztó munkákat, mások viszont gépel igyekeznek gyorsan és könnyen...