Tégla - örök érték az építkezésben

2010-06-08 17:48:54 |

Változó világunkban a legfrissebb technológiai vívmányok alkalmazása mellett is gyakran nyúlunk vissza a régi, jól kipróbált megoldásokhoz. Az építőanyagok között ilyen örök érték a négy ősi elem, a föld, a víz, a tűz és a levegő házasságából megszülető kerámia tégla, amely kiváló tulajdonságainak köszönhetően a mai napig a leggyakrabban és legszívesebben használt építőanyaga az emberiségnek.

Az emberi civilizáció egyik legősibb és máig legkedveltebb építőanyaga, a kerámia alapú tégla kiemelkedően jó tulajdonságainak köszönheti töretlen népszerűségét. Nem véletlen, hogy már őseink is szívesen építették fel a családjukat óvó menedéket egy olyan megbízható anyagból, amely nem csak az ellenség támadásának, hanem a természeti elemek viszontagságainak is remekül ellenáll - ha kell, évszázadokon keresztül.
Bár a külső veszélyek száma jelentősen csökkent, korunk emberének is az egyik legnagyobb beruházása és legfontosabb döntése saját házának felépítése. Már otthonunk tervezéskor felmerül a kérdés, hogy milyen anyagból készüljön az épület egyik legfontosabb eleme, a falazat.

Hosszú élettartam, kiváló állag és értékmegőrzés

Bár a falazó anyag megválasztása csekély mértékben befolyásolja csak az építkezés végső költségét, kiválasztása mégis döntően meghatározza az épület minőségét, tulajdonságát, értékét és értékállóságát. A jó minőségű téglából, alapos munkával felépített épületek akár több száz éven keresztül, több generáció számára biztosítják a meghitt otthont, és értékállóságuknak köszönhetően a biztos egzisztencia megalapozását. A téglafalazat fenntartása hosszú élettartama ellenére sem drága, a téglafal az idő múlásával nem veszít stabilitásából, terhelés és hőmérsékletingadozás hatására sem deformálódik.

Megbízható szigetelés, hosszú távú egészség

A gondosan felépített téglafal hosszú idő elteltével is légzáró szerkezet marad, nem szükséges külön légzáró fóliával csökkenteni az illesztések és csatlakozások légáteresztését. A homogén, légzáró falazat csökkenti a kondenzvíz lecsapódásának esélyét, a penészedést, hőszigetelő képessége állandó marad, ezért hosszú távon is gazdaságos választás. A tégla, mikroporózus szerkezetének köszönhetően ideálisan szabályozza a ház levegőjének nedvességtartalmát.

Kiváló hőszigetelés és hőtartás, természetes klíma

Napjainkban egyre gyakrabban esik szó az épületek hőszigetelési és hőtárolási értékeiről. A kerámia tégla mikroporózus szerkezete és kapilláris rendszere kiváló hőszigetelést eredményez, egyedül álló struktúrájának köszönhetően a fal gyorsan kiszárad, így az optimális hőszigetelési értéket is hamar eléri. A kellően vastag téglafal télen a lakásban tartja a meleget, nyáron pedig megóv a kinti hőségtől. A téglafalazat egyedülálló belső klímát teremt, feleslegessé téve a költséges és egészséget sok esetben károsító klímaberendezés használatát.

Zaj- és tűzvédelem, biztonság

A téglaházban élők zavartalanul pihenhetnek otthonukban, mert a téglafal jó hangszigetelése hatékonyan csillapítja, kizárja a zavaró zajokat. A tégla nem éghető anyag (a gyártás során egyszer már kiégették), ezért órákig ellenáll a lángoknak, megőrzi szilárdságát, és tűz esetén nem bocsát ki mérgező gázokat.

Természetből való, természetes építőanyag

A tégla kizárólag természetes anyagokból készül, gyártásához nem használnak vegyszereket. Mivel a téglagyárak közvetlenül az agyagbányák mellé települtek, így a szállítás minimális mértékben terheli a környezetet, a bányák rekultivációja után pedig a növényzet és a vízi élővilág természetes környezetté varázsolja a korábbi ipari környezetet.
Nem véletlen tehát, hogy a kerámia tégla évezredek óta a legkedveltebb építőanyagunk. Aki téglából építkezik, nem csak okosan és hosszútávra választ egy kiváló tulajdonságokkal bíró építőanyagot, hanem egyben a környezetét a gyermekei számára megóvó, tudatosan, és felelősséggel gondolkodó ember is.

Vraskó Zsolt
Leier Hungária Kft.
Devecseri téglagyár igazgatója

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: leier, tégla

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Válaszfal gyorsan, egyszerűen

Aki térleválasztó vagy válaszfal kialakításán gondolkodik, annak rendszerint a gipszkartonozás jut eszébe elsőre. Érthető, mivel ez a szárazépítési technika jár a legkevesebb kosszal, akár...


Leier Eco-Line

A győri székhelyű Leier elkötelezett a környezetvédelem mellett, ezért a fejlesztések és beruházások is ennek tükrében zajlanak. A cégcsoport a kor igényeihez maximálisan igazodva felismerte, hogy...