Ablakpárkányok és könyöklők

2011-09-14 16:49:07 | Módosítva: 2011-09-14 16:49:07

Az ablakok szinte elképzelhetetlenek párkányok és könyöklők nélkül. Szerepük különösen kívül nélkülözhetetlen, mert az ablakon lefolyó csapadékot a külső párkány vezeti el. E nélkül a lefolyó víz beázásokat okozhat a falazatban. A belső könyöklők pedig esztétikailag egészítik ki az ablakokat, és megkönnyítik az ablaknyílás vízszintes felületének takarítását is.

A fentiekből kiderül, hogy a takaróelem feladata eltérő, és ennek megfelelően az anyaguk is többé kevésbé különböző. A külső párkányok időjárásálló anyagból készülnek, míg a belső ablakkönyöklőknél inkább a tetszetős külső megjelenés és a sima, jól tisztítható, karcálló felületű anyagok a kedveltek.

A külső párkányok porfestett, gyártótól függően acél és alumínium lemezből (Lindab, Helotop), az igényesebbek pedig márvány vagy egyéb kő granulátumból, illetve természetes és csiszolt felületű kőlapokból készülnek. Az időjárásnak kevésbé kitett ablakoknál külső párkányként alkalmazhatók még a habosított magú vagy kamrás szerkezetű PVC anyagúak is (Novasil, Deplas, Luran). Ezeket általában 2,6-6 m-es szálakban gyártják, és szélességük fokozatokban változik 175-300 mm-ig. A szükséges hosszúságú darabokat méretre vágva szokás megrendelni.

Vastagságuk 9 és 20 mm közötti, és a méretre szabott párkányokat magasított oldalzáró idommal kell lezárni. A lemezekből készültek méretei hasonlóak, ám a szélességüket esetenként adott méretre készítik a szél felhajlítások miatt. A beázás veszélye így minimálisra csökkenthető. A nemes kő granulátumból (Helopal) készült párkányokhoz is gyártanak szélső végidomokat, amelyeknek külső térben ugyancsak a beázás elkerülése a feladata, de mivel az ilyen anyagú lapokat belső térben is gyakran használják, itt csupán esztétikai a záró idomok szerepe, és akár el is hagyhatók beltéri könyöklőként történő beépítésnél.
Belső ablak könyöklőkként beépíthetők a kamrás szerkezetű PVC alapanyagú idomok, illetve a keményhab betétes idomok is, ám a PVC alapanyagúak kedveltebbek, mivel felületük különféle fa- és márvány utánzatú fóliabevonatuk miatt nagyon attraktív hatású. Különösen széles belső könyöklő felületeknél jól alkalmazhatók akár 300 mm szélességig. Ragasztásuk PUR habbal könnyen megoldható.

Belső könyöklőként alkalmazható vízálló farostlemez maganyagú és 0,7 mm vastagságú rugalmas dekoritlemezzel borított könyöklő idom is (Helolit). Ez 17 mm vastag, élén kettős lekerekítésű, 40 mm szélességű ragasztott profillal lezárt. Az alsó oldalán műanyag fóliával lezárt könyöklőidom max. 60 cm széles és 4 m hosszú. Hatféle színben és mintázatban, akár méretre vágva is beszerezhető. Felragasztásához speciális vízzáró ragasztót kell használni.

A párkányok felhajló részét az ablak tokja alá kell illeszteni. Az alapfelület sík legyen, hogy a párkányt teljes felületén fel lehessen ragasztani. A kő őrleményből készült párkányok aljába rögzítő füleket kell erősíteni, amelyeket habarcsréteg tart majd szilárdan. A párkányidomot a végekre felillesztett végzárókkal együtt kell a helyére illeszteni, a lemezből készülteket pedig ragasztó PUR habba ágyazva kell rögzíteni. A hátsó felhajtott szélű lemezpárkányokat esetenként az ablaktokhoz csavarokkal is lehet rögzíteni.

Ragasztva kell felerősíteni a műanyag párkányokat is, mindegyik fajtánál 1 cm-es lejtést kell biztosítani a párkány vízszintes felületének. A párkány külső pereme a falsíktól 3 cm-rel nyúljon túl, és a felső, falhoz simuló széleken az esetleges réseket vízszigetelő szilikon tömítővel ajánlatos kitölteni. A belső könyöklőknél nem szükséges lejtést biztosítani, a méretre szabott és esetlegesen végzárókkal lezárt elemet ragasztó hatású PUR habbal kell az ablaknyílás vízszintes felületére felragasztani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Épületek állagromlásának lassítása

Bizonyos időnként a betonnak is szüksége van karbantartása, illetve az elhasználódás mértékétől függően javításra, cserére. Bár a megfelelően kivitelezett betonanyagok élettartama hosszú, 10-15...


Télikert fűtése, szellőztetése

A különféle típusú télikertek ránézésre nagyon hasonlónak tűnnek, műszaki tartalmukat tekintve viszont jelentős eltérések fedezhetők fel közöttük. Használati módjuktól függően elengedhetetlen a...