Bioanyagok a várostervezésben – fenntartható megoldások városoknak

2024-04-04 13:55:49 | Módosítva: 2024-04-17 08:45:18

Az éghajlatváltozás és a városi népesség növekedése okozta egyre növekvő kihívások miatt a fenntartható várostervezési megoldások keresése nem annyira prioritássá, mint inkább szükségszerűséggé válik. Az építőipar fejlődése és a környezetvédelem közötti összhang megteremtését célzó számos megközelítés közül a bioanyagokra különös figyelem irányul. Új perspektívát kínálnak a városi terek tervezésében, amelyben az ökológia és a fenntarthatóság kulcsfontosságú szerepet töltenek be.


Ismerjük meg a bioanyagokat: a fenntartható urbanizmus alapjait

A bioanyagok kifejezés a természetes nyersanyagokból készült vagy közvetlenül azokból származó termékek széles körére utal. A fenntartható városfejlesztési szempontból a bioanyagok elsősorban a megújuló forrásokból származó építőanyagok közé tartoznak, mint például:

  • fa,
  • bambusz,
  • szalma,
  • kender,
  • biokompozitok, pl. micéliumból, kukoricakeményítőből vagy cukornádból.

A bioanyagok beépítése a városképbe rugalmasabb, a jelenlegi környezeti kihívásoknak megfelelő városi környezetet teremt.

Fontosságukat, Béres Balázs, az Aluprof műszaki tanácsadója hangsúlyozta:

– A hagyományos építőanyagok helyett a természetes erőforrások felhasználása új távlatokat nyit a fenntartható városfejlesztés előtt a globális környezetvédelmi célokkal összhangban.

A bioanyagok használata városi terek kialakításában

A Deloitte és a Shell által készített jelentés szerint az építőipar kulcsfontosságú a gazdaság széndioxid-mentesítésében. Az építőipar a globális széndioxid-kibocsátás több mint 37%-áért felelős, amelynek 16%-a az alapanyagok előállításából származik. A jelentős kibocsátáscsökkentéshez most határozott fellépésre van szükség. A legnagyobb CO2-források közül messze kiemelkedik a cement- és acélgyártás.

Európai nagyvárosokból származó példák illusztrálják a bioanyagok felhasználásának lehetőségeit a várostervezésben. Ezek példák az innovatív, sőt avantgárd anyagok építőipari felhasználására, ilyenek például az elefántürülékből készült kísérleti téglák, amelyeket a franciaországi Versailles 2022 Építészeti és Tájképi Biennálén az Elefántszínház pavilonjának építéséhez használtak. Ez a hagyományos bioanyagok, például a fa innovatív felhasználására ugyanúgy vonatkozik. Ilyen például a világ legmagasabb faépülete, a svédországi Sara Kulturhus, amely az Aluprof alumíniumrendszereinek felhasználásával készült.


Sara Kulturhus, Skellefteå, Svédország.
Alkalmazott rendszerek: MB-86 SI, MB-SR50N, MB-SR50N OW

Az alumínium szerepe a fenntartható városfejlesztésben

Ami a zöld építést illeti, a jövő nem korlátozódik a teljesen organikus nyersanyagokra, hanem magában foglalja azokat is, amelyek az újrahasznosítás és a csökkentett energiaigény révén támogatják a városi tervezést és építést. Az alumínium és az üveg itt különleges szerepet játszik.

Az alumínium könnyű és korrózióálló anyag, ráadásul 100%-ban újrahasznosítható. Az újrahasznosított alumínium felhasználásával, többek között az MB-104 PASSIVE rendszer ablakainak és ajtóinak gyártásakor, az Aluprof a passzív építést célozza meg. A gyártó a hőveszteséget és a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő magas hőszigetelésű megoldásokat kínál. Az olyan megoldásokat, mint az MB-86N alumíniumablakok és -ajtók, a jó légzárás és szigetelés jellemzi, ráadásul biztonságot és többféle üvegezési lehetőséget is nyújtanak, míg az MB-79N alumíniumajtók és -ablakok az energiahatékonysági előírásoknak megfelelő, költséghatékony megoldások.

A számtalanszor újrahasznosítható üveg használata a városi építészetben szintén támogatja a fenntarthatóságot. Tavaly megjelent a piacon a Glassprof. Az új márka tűzvédelmi és építészeti üvegek gyártására specializálódott, és az európai biztonsági és kényelmi szabványoknak megfelelően hőszigetelő, napellenző és hangszigetelő funkciókkal rendelkező termékeket kínál.

Let’s Build a Better Future

A bioanyagok és a teljes mértékben újrahasznosítható anyagok felhasználása az építészetben nemcsak a környezeti hatások minimalizálására, hanem egyben a kényelmesebb, használhatóbb terek létrehozására is irányul. Ez különösen igaz az épületszerkezetekre, a hő- és hangszigetelésre és az infrastruktúrára.

A cikk az Aluprof támogatásával készült.


ALUPROF HUNGARY KFT.
2120 Dunakeszi
Bagoly u. 11., Budapest
Magyarország
+36 27 542 600
aluprof.com/huTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy ragyogó szigetelés

Ha már lúd, legyen kövér. Azaz ha már szigetelés, legyen ragyogó! 2019 áprilisában az URSA újra egy olyan terméket mutatott be, amely a legmagasabb színvonalat képviseli.


Előtérben a környezetvédelem

Az új lakkfestéktípusok kialakításában egyre fontosabbak a környezetvédelmi szempontok. Egyéb előnyök mellett ez magyarázza az oldószerszegény, oldószermentes és vizes lakkfestékféleségek...