Stílusok és technikák

Képkeretek

2011-01-22 19:04:15 | Módosítva: 2011-01-22 19:41:25

Otthonunk dekorálását a legkülönfélébb dísztárgyakkal szokás egyedi ízlésünk szerint lakályosabbá tenni. A nagyobb falfelületeken ezért díszként a fényképektől a legszokatlanabb tárgyak is helyet kaphatnak. Általánosan azonban poszterekkel, különféle nyomatokkal, reprodukciókkal, esetleg festményekkel szokás a nagyobb, unalmas fafelületeket érdekesebbé, dekoratívabbá tenni. Az ilyen-olyan képek azonban önmagukban ritkán mutatnak jól, ezért általában keretbe foglalva kerülnek a falra.

A kérdés az, hogy milyen keretbe kerüljenek. Ezt eldönteni nem is könnyű, mert a keretnek nemcsak a kép "egyéniségéhez", hanem a helyiség berendezéséhez is illenie kell, a választék pedig igencsak bőséges.
Először is a kép jellegéhez és főként a méretéhez kell a megfelelő szélességű és stílusú keretet kiválasztani. A keretek méretben, színben, fazonban, felületi mintázatban és minőségben is elképesztően sokfélék. A helység berendezését alapul véve azonban már viszonylag könnyű kizárni a nem megfelelő stílusú keretanyagokat, és a nem megfelelő felületi színűeket is jó érzékkel ki lehet zárni a válaszhatók közül. Ez főként a nagyobb képeknél lényeges kérdés.
A kisebb méretű képekhez kézenfekvő, hogy kész képkereteket választunk. Az ilyen keretek a lakberendezési áruházakban és a nagyobb képkeretező üzletekben szerezhetők be.
A legegyszerűbbek az ún. csiptetős változatok, amelyek csupán egy üveglapból és azonos méretű farostlemez hátlapból állnak, és négy fém kapocs fogja össze a két lap közé illesztett képet. Hátrányuk, hogy csak vékony papírkép vagy fotó helyezhető el az üveglap alatt. Ha viszont a hátlapot egy másik, méretre vágott üveglappal helyettesítjük, akkor a közel A4-es méretnél kisebb üveglapok közé háttér nélkül kisebb kép is elhelyezhető, ami így olyan hatású, mintha a fal előtt lebegne. Egyébként nagyobb méretű posztereknél is érdekes hatást adhat ez a megoldás.
A kész képkeretek hátránya viszont, hogy méretük általában a fotók képnagyságához igazodik. Anyaguk rendszerint különféle színű bevonattal ellátott műanyag idomanyag, gérbevágott oldalelemeiket bepattintható sarokelemek fogják össze. Az üvegen kívül karton, vagy a nagyobb méretűeknél farostlemez hátlap biztosítja a kép gyűrődésmentességét. Sőt az igényesebb változataik a vastag karton passzpartút is tartalmaznak, természetesen meghatározott méretű ablakkivágással. Erre külön érdemes figyelni a méretválasztásnál! A kész keretek választékában megtalálhatók a fémből készültek is, amelyek csak a fém keretlécekben különböznek a műanyagoktól. A fémet azonban gyakran olcsóbb fémes hatású műanyag fóliabevonat helyettesíti, amely érzékenyebb a karcolásokra.

A szokásos négyszögű formán kívül beszerezhetők kör- és ovális alakú keretek is, amelyek közül az egyszerű domború fazonúak az igényesebbnek mondhatók. A felületi fautánzatok, vagy színes bevonatok többnyire minőségiek és megtévesztően valóságos hatásúak, pl. fautánzatú mintázatoknál. A kész keretek között fellelhetők egy nagyobb, vagy több kis kép együttes elhelyezésére alkalmas változatok is. Ezt a tartozék karton passzpartú teszi lehetővé. A nyújtott keretforma vízszintes és függőleges elhelyezésre is alkalmas, ami esetleg páros, szimmetrikus elhelyezés esetén nagyon előnyös. Ezek keretanyaga már lakkozott faléc, tehát az igényes keretek közé sorolható. A keretléc felületi kikészítése azonban lényeges, mert akad közöttük kezeletlen felületű is, ami idővel a porosodás miatt elszürkülhet. Ezt lakkozással, vagy lazúrozással érdemes megelőzni.

A készkeretek előnye, hogy viszonylag olcsók, és alkalmazásukkal gyorsan megvalósíthatók akár több kis képből álló képösszeállítások is a falon. Ez esetben a keretek akár különböző mintázatúak is lehetnek, a képek pedig az igényeink szerint gyorsan cserélhetők, aktualizálhatók. Aki kedveli az ilyen fali kép kavalkádot, az valószínűleg kész képkereteket fog alkalmazni a faldekoráláshoz, és kihasználja a bőséges választék adta variálhatósági lehetőségeket.
Az értékesebb nyomatok, művészi akvarellek vagy festmények már igényesebb és alaposabb megfontolás alapján kiválasztott képkeretet igényelnek. Ezeket képkeretező üzletekben célszerű elkészíttetni, ahol akár 300 féle keretanyagból lehet a képhez és a berendezéshez is illő fazonú és mintázatú lécanyagot kiválasztani.

Ezek a keretlécek már fából készülnek és felületük igényesen egyedi kikészítéssel ellátott. A keret mérete ilyen esetekben mindig a képhez illetve esetenként a képet kiemelő passzpartúhoz igazodó. A passzpartú célja, hogy nagyobb hangsúlyt adjon magának a képnek, harmóniát teremtsen a keret és a kép színei között, és a képet eltávolítsa az üveg felületétől. A passzpartúk anyaga 1,5-2 mm vastag, strukturált felületű, különféle színű karton, amelybe 45 fokban kivágott szélű, és a képnél mindig kisebb méretű ablakot vágnak. Az ablak adott esetekben kör-, vagy ovális alakú is lehet. A kivágott ablakot kérésre akár különféle utólag rányomott kerettel is lehet szegélyezni, amivel a kivágás még hangsúlyosabbá tehető.

Passzpartút csak üvegezett kereteknél szokás alkalmazni, nagyságával még a kisebb képek is nagyobb hangsúlyt kapnak. Színének igazodni kell a képhez és a fal színéhez is, hogy kiemelő hatása jobban érvényesüljön. Értékesebb alkotásokhoz ún. pH semleges anyagú passzpartú kartont kell alkalmazni, mert ez nem barnul meg idővel, és a képet sem támadja meg. A standard kartonok idővel napfény hatására barnulnak, és a képre is ilyen hatással lesznek. A megfelelő karton kiválasztásánál célszerű a szakember véleményét is kikérni.
Ami pedig az ilyen igényes kereteket illeti, ezek önmagukban is vonzzák a tekintetet. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a keretnek a kép látványát kell fokoznia, erősítenie. A különféle felületi mintázatok és maga a keretanyag szélessége is fontos a kép szempontjából, a stílustörést is kerülni kell. A dúsan díszített keretek csak stílusban hozzáillő képhez és környezetben előnyösek, a simább felületűek viszont modernebb környezetbe is jól illenek. Különféle változataikból jó érzékkel ki lehet választani az éppen megfelelőt, ám ajánlatos esetenként a már meglévő képek keretére is tekintettel lenni, hogy elkerüljük a keretek közötti zavaró kontrasztokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: képkeret, fénykép, keret

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tom2009 avatarja

Tom2009         Műanyag képkeret

Meg tudná valaki mondani nekem, hogy hol tudnék szerezni, a fenti képen látható műanyag kerethez, összefogó sarokelemet? Előre is köszönöm a segítséget!

Alumíniumkeretes ajtók

Meglevő bútorainkat ajtócserével is fel lehet újítani, amihez ajánlatos a szokásostól eltérő anyagok adta lehetőségeket is figyelembe venni. Ilyen munkáknál az új trendeket is érdemes követni....


Igényes kivitelű képkeretek az M-Plast-tól

Egy-egy jól sikerült fényképhez, kedvelt reprodukcióhoz, vagy kisebb festményekhez elég nehéz megtalálni a megfelelő stílusú, méretben is megfelelő képkeretet.