Babakocsik

2011-08-29 11:53:00 | Módosítva: 2011-08-30 22:10:24

Egy gyereknek általában egy multifunkciós vagy két különböző típusú babakocsira van szüksége. Először egy újszülöttnek megfelelő modellre, melynek háttámlája vízszintesig dönthető, ami a stabil fekvést biztosítja a babának – akár hason is –, majd később egy 6 hónapos kortól használható kisebb, mobilabb babakocsira.

A legfontosabb kérdések babakocsi választáskor, hogy hol lakunk, illetve hogy a babakocsit milyen „terepviszonyok” között akarjuk a leginkább használni. A rossz minőségű és föld utakon a nagyobb kerekű babakocsi a jó választás, a bolygó kerekeket is célszerű fix állásban rögzíteni. Belvárosban, lakótelepeken és lakóparkokban, ahol jó minőségűek az utak, sok üzlet van, a kisebb, bolygósítható kerekű modellek a megfelelőek, mert ezeket könnyű irányítani.
Liftes házakba csak olyan babakocsit vegyünk, ami befér a liftbe, de ezek közül is célszerű könnyű babakocsit választani, arra az esetre, ha nem működik a lift. Már 10 lépcső megtétele is lehetetlenné válhat egy anyuka számára babakocsival, hiszen a baba is benne ül, és 15-17 kg-os koráig fogjuk használni rendszeresen a babakocsit. A babakocsi szélessége is lényeges a súlyán kívül, hiszen át kell fognunk a gyerekkel együtt. Tömegközlekedési eszközön a kisebb méretű, könnyű babakocsi használható csak.

Csak olyan babakocsit vásároljunk, amiben van biztonsági öv! A legjobb az 5 pontos öv, mert ez megakadályozza a gyereket abban, hogy felálljon a kocsiban. Fontos a fékezhető kerék is, aminek stabilitásáról mindig meg győződni mielőtt elengedjük a tolókart.
A kényelmet is számos kiegészítő szolgálja, a megfordítható menetirány talán a legfontosabb, erős napfény vagy szél esetén; és fontos az, hogy a gyerek - amikor már nagyobb - szívesen nézelődik a menetirányban.
A legtöbb babakocsi tolókarjának magassága állítható, ez különösen fontos a magas szülőknek. A babakocsik könnyen levehető, mosható huzata is fontos szempont választásnál. A kocsi alján lévő tároló nagy segítség a napi bevásárlások megoldásában. S végül az autóval sokat közlekedő családoknak elsődleges szempont, hogy mekkorára csukható össze a babakocsi, hogy elférjen az autóban. Számos kiegészítő is kapható babakocsihoz pl. napernyő, szúnyogháló, esővédő, pohártartó, téli-nyári huzat külön, téli lábzsák stb.

A babakocsik típusai

1. Klasszikus (mély)babakocsi

Téglalap alakú, fekvőfelülete teljesen vízszintes, amibe az újszülött babák is fektethetők. Sokféle variációban kapható: pl. sport babakocsivá alakítható, 3-5 pozícióban dönthető háttámlás, a fix vázon cserélhető ülőrészes vagy hordozható, összecsukható.

2. Ernyő alakúra összecsukható

Sokan második babakocsinak használják, rövidebb utakra, forgalmas helyekre ideális. Két irányból (szélességben és hosszúságban is) csukódó, kicsi, könnyű (4-7 kg), praktikus babakocsi, összecsukva egy kézben is vihető. Nincs extrája, a legtöbb háttámlája nem dönthető, így csak 6 hónapos kortól használható.

3. Könnyű babakocsi

Közepes méretű, esernyő alakúra csukható, stabil babakocsi. Könnyű a neve, de a súlya kb. 10 kg, ami gyerekkel együtt már elég nehéz. Kerekei közepes méretűek, rossz terepre nem használható. Sok típusnak a háttámlája már közel vízszintesig, több fokozatban dönthető, így újszülött kortól használható. Sok hasznos kényelmi funkcióval is rendelkezik, pl. lábtartó, bevásárló kosár, pohártartó stb. Igen széles választékban kapható.

4. Multifunkciós babakocsi

Alaptulajdonsága, hogy van egy váz, és arra rögzíthetjük a mózest, a sportrészt vagy az autósülést, éppen amire szükség van. Legnagyobb előnye, hogy újszülött kortól használható a babakocsis időszak végéig, de éppen ezért ez a típus a legdrágább. Összecsukva is viszonylag nagy helyet foglal, és az éppen nem használatos részeit is tárolni kell.

5. Iker- és testvér babakocsi

Két azonos korú vagy kis korkülönbséggel született gyermek egymás melletti vagy egymás mögötti elhelyezésére alkalmas babakocsi. A testvérkocsik némely típusán a közös vázra különböző korú gyermekek elhelyezésére alkalmas ülőrész rögzíthető.

 

6. Háromkerekű babakocsi

A fenti típusok közül sok kapható a manapság divatos háromkerekű változatban is. A kifejezetten sportolásra alkalmas – futás, görkorcsolyázás – modelleknek nagy, jól rugózó, gumi kerekei vannak.

 

 

7. Testvérfellépő

Testvérfellépő a babakocsival egybeépített vagy hozzá csatlakoztatható kerekes padka, amire a nagyobb gyerek felállhat, így a szülő együtt tolja a két gyereket.

 

 

8. Kerékpár-babakocsi

Nagyszerű holland találmány ez a bicikli, ami könnyen átalakítható babakocsivá, közel 500 000 Ft az ára.

A babakocsi története

Az első babakocsik három keréken guruló székek voltak, de ezek nem oldották meg az újszülöttek hordozását. Ezután jelentek meg a kerekes fonott bölcsők és a postások levélkihordó kézikocsijából átalakított babakocsik, amelyekben már a fekvő csecsemőt is lehetett tolni. Viktória királynő hozta divatba az 1870-80-as években. Akkoriban a tehetős családoknál a társadalmi státuszt jelezte, hogy alkalmazottak nevelik a gyermekeket. A lekövezett városi utcákon sorra jelentek meg a babakocsit toló dadák. A gyerekét „cipelő” anya képe a szegénységgel azonosult.

Csak 1920-as évek végére jelentek meg a fémpréseléssel gyártott olcsó darabok, melyek már a lakosság szélesebb körének elérhetővé tette a babakocsit. A 2. világháborús készülődés azonban elterelte a figyelmet a babakocsi-divatról, ezért 1943-tól csak egyféle típust gyártottak az ún. német egyenkocsit, ami nem volt valamit szép, de nagyon olcsó volt. Aztán az 1960-as években megindult a babakocsik fejlődés, ami máig tart.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: babakocsi, gyermek

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyermekbútorok körültekintéssel

A gyermekszoba bútorai, berendezési tárgyai akkor megfelelőek, ha nem rendeltetésszerű használat esetén sem sodorhatják bajba kis tulajdonosukat. Ezért - a főleg kisgyermekek számára szánt helyiség...


Kerti tavak buktatói

A kerti tó amellett, hogy szép állandó párolgásával jó hatással van a kert mikroklímájára. Egy tó lehet egy lesüllyesztett dézsa, egy előre gyártott szabálytalan alakú egyszerűen leásható...