Növények szárazságtűrése

2011-07-30 21:44:21 | Módosítva: 2011-08-10 12:07:33

A vízhiány elviselése részben a növény fajából adódó genetikai hátterétől függ: lényeges, hogy eredetileg milyen élőhelyről származik. A nemesítés mellett némi szoktatással, edzéssel is javítható a növények szárazságtűrése. Erre szükség is lehet, hiszen hazánkban a csapadék eloszlása egyenetlen.

A növények helyhez kötött életmódot folytatnak, így ha életkörülményeik rosszabbra fordulnak, nem tudnak elmenekülni, hogy kedvezőbb életfeltételeket keressenek maguknak. Legkritikusabb helyzet számukra a vízhiány, amit egy ideig tolerálnak különféle módszerekkel, majd ha nem változik a helyzet, elpusztulnak. A növények vízhiánytűrését számos kutatás vizsgálta, hiszen a termesztés szempontjából is lényeges, hogy melyik faj, faja mennyire tűri a szárazságot.
Vízhiány ráadásul nem csak a száraz környezet miatt alakulhat ki. Ugyanezt eredményezheti a talaj magas sótartalma, a túl magas vagy épp alacsony hőmérséklet is – utóbbinál a talajban jéggé fagyott víz a növények számára felvehetetlen, így ez is relatív vízhiányt okoz.

Vízhiány esetén először a növények táplálkozásában, táplálékszállításában állnak be zavarok, hiszen ezek mind vízigényes folyamatok. Csökken a fotoszintézis aktivitása (a Nap energiájának hatására a szervetlen vegyületekből a A vízi növények akár percek alatt elpusztulnak vízhiány eseténszervesek előállítása), és olyan biokémiai folyamatok indulnak be, melyek e kedvezőtlen hatás mellett megpróbálják a növény vízháztartását helyreállítani.
Egy lágyszárú növény vegetatív szervei átlagosan 70 százalék vizet tartalmaznak. A sejtekben a nélkülözhetetlen élettani folyamatok vizes közegben zajlanak, ám ennek ellenére még a szárazságot rosszul viselő növények is képesek víztartalmuk 10-15 százalékos csökkenését különösebb károsodás nélkül elviselni. Ugyanakkor a következő generáció sikeres életkezdéséért felelős mag friss tömegének átlagosan csak 10-15 százaléka víz, és így nyugalmi állapotban hosszabb távon is megőrzi életképességét.

A vízhiány következményei

Az, hogy egy növény mennyire szárazságtűrő, elsősorban genetikai adottság, attól függ milyen éghajlatú területről származik, így milyen szárazságtűrést segítő folyamatok alakultak ki a fajban a hosszú évezredek során. A genetikai háttér A kaktuszok - egész testfelépítésük a vízraktározásra szolgálmellett valamennyire a körülményekhez is szoktatható a növény.
Az egész növényre kiterjedő vízhiány esetén tehát a sejtek igyekeznek visszatartani a működésükhöz szükséges vizet azáltal, hogy olyan anyagokat szintetizálnak (speciális fehérjéket), amelyek megkötik a sejten belüli vizet. Eközben a növényben olyan változások történnek, amelyeknek köszönhetően lényegesen csökken a leveleken keresztüli vízpárologtatás.

A leggyakrabban megfigyelhető reakció az, hogy a növény levelei lankadnak, majd az egyed megszabadul leveleinek egy részétől. A megmaradt levelek az erős napsütés és a magas hőmérséklet együttes hatására zárva, összesodródva maradnak, és fokozódik a víz által át nem járható viaszanyagok kiválasztása a levél külső felületén. Ezek azok az élettani alapmechanizmusok, amelyekkel a vízhiányra érzékeny növények is rendelkeznek, és bizonyos határok között képesek kompenzálni a vízvesztést.

Mindez a gyakorlatban: növények edzése

Egyes növényekről már ránézésre látszik, hogy vízigényes vagy szárazságtűrő. A paprika vékony levelei szárazság esetén hamar lankadni kezdenek. A fenyő merev tűlevelein akár hosszabb ideig tartó vízhiány esetén sem látszik lényeges változás.
A növények „edzésével” nem a vízigényüket tudjuk csökkenteni, hanem annak jobb hasznosítását tudjuk elérni. Egyik ilyen módszer a ritkábban de nagyobb vízadagokkal történő öntözés. Ennek hatására - mivel a felszínen már kiszárad a talaj, de lejjebb még nedves - elérjük, hogy a növények gyökerei a mélyebb talajrétegbe koncentrálódjanak, ahol tovább van nedvesség. Amennyiben gyakran kis vízadagokkal öntözünk, ezt megszokja a növény és a talaj felszínéhez közel növeszt sok gyökeret. Ha az öntözés kimarad, a növényünk hoppon marad, gyökerei a felső zónában vannak épp ott, ahol leghamarabb kiszárad a talaj.

Metszéssel is befolyásolható a növények vízháztartása. Ha egy növényünk gyakran lankad, és azt visszametszzük, ezek a tünetek megszűnhetnek, hiszen így Az öntözés sok növény számára elengedhetetlen, hiszen nem a mi csapadékviszonyainkhoz szoktak.ugyanannyi gyökérzetnek már kevesebb lombot kell ellátnia, amire képes lesz. Ez főleg cserepes növényeknél jellemző, melyek kinőtték a helyüket.
A metszés a kertbe ültetett növényekre is jó hatással van, hiszen a rendszeresen metszett egyedek kompaktabb növekedésűek, tömörebbek, azaz dúsabb a levélzetük, ami kedvezőbb, párateltebb mikroklímát eredményez, csökkentve a növény párologtatását vízhiány esetén.

A talaj takarásával csökkenthetjük annak kipárolgását. Ekkor sem a növény válik szárazságtűrőbbé, hanem a talajnak lesz jobb a vízgazdálkodása. A föld sötét színű, így ha bármilyen világosabbal, ami a napsugarakat visszaveri (szalma, mulcs, kéreg) takarjuk a talajt, már nehezebben szárad ki.
A talajfelszín kapálásával is ez a helyzet. A talajba leszivárgó víz apró járatokat váj magának, ahol ki is tud párologni később a nedvesség. Kapálással ezeket a kis talajban kialakult csőrendszereket eltörjük, csökkentve a kipárolgást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kényelmi megoldások az öntözésben

Az öntözőrendszer összeállítások nagy választéka lehetővé teszi az egyénre, és kertre szabott megoldások kialakítását. Így készíthetünk, készíttethetünk olyan rendszereket, melyek alkalmanként...


Álomkert saját kezűleg

A kert környezetünk azon része, ahol nyugalomra, kikapcsolódásra vágyunk. Egy fárasztó nap után maximális feltöltődést nyújt a gyönyörű környezet, de a kert gondozása már önmagában stressz...