Geotermikus fűtési rendszer Szegeden

2019-12-13 11:32:14 | Módosítva: 2020-01-31 08:24:44

Huszonkét milliárd forintos beruházással, uniós támogatással geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki több szegedi városrészben. A fejlesztésnek köszönhetően felére csökken a távfűtéshez felhasznált gáz mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás.


Szegeden a távfűtött lakások száma meghaladja a 27 ezret, a 23 fűtőmű ezek mellett további 469 intézményt is kiszolgál. Ehhez évente 27 millió köbméter földgázt és 6,433 millió kilowattóra villamos energiát használnak föl. Szegeden a távfűtő-rendszer a legnagyobb károsanyag-kibocsátó. A város legnagyobb környezetvédelmi beruházásának köszönhetően négy év alatt felére csökken a távfűtéshez felhasznált gáz mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás.

Kilenc szegedi hőkörzetben egy-egy kitermelő és két-két 2000 méteres talpmélységű visszasajtoló kutat fúrnak, amelyek átlagos hozama óránként 80 köbméter 92 fokos hőmérsékletű termálvíz lesz. A kutak éves szinten 450-500 ezer gigajoule (GJ) hőenergiát biztosítanak. A szegedi – Reykjavík után – Európa második legnagyobb geotermikus lakossági távhő-szolgáltató rendszere lesz. A kinyert termálvíz teljes egészét visszasajtolják, ezzel biztosítva a rendszer fenntarthatóságát.

Egy-egy kút fúrása átlagosan 3 hónapig tart. A beruházás része emellett 44 kilométer távvezeték lefektetése, valamint 75 hőcserélő kialakítása a távhőszolgáltató központjaiban. Az első hőkörzetben, az Odesszai városrészben november közepén már termálenergia biztosítja a fűtést. A teljes beruházás 2022-2023-as fűtési idényre készülhet el. A beruházás költségeiből 9,6 milliárd forintot uniós támogatás fedez.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Úszó erőművek

Az Európai Unió 2050-re kitűzött klímasemlegességének eléréséhez Európa tengeri szélenergia-termelési kapacitását a jelenlegi 12 gigawattos szintről 2030-ig legalább 60 gigawattra, 2050-ig pedig...


Egy kis összehasonlítás

Gigantikus naperőművet terveznek Indiában.