Ponyvák felhasználása a ház körül

2008-10-06 17:57:57 | Módosítva: 2008-10-18 11:52:39

A ponyva-termékekre általában jellemző a nagymértékű mobilitás és a kis karbantartási igény. Olcsók, sokrétűen felhasználhatók, összehajtogatva kis helyen elférnek, könnyen szállíthatók, kis tömegűk.

Sok minden készülhet ponyvából: előtető, napellenző, garázssátor, kamionponyva, reklámfeliratos molinó, rendezvénysátor, takaróponyva, teraszfedés, tolókapu, haszongépjármű ponyva, lakókocsi elősátor, raktársátor, sátor, tetőponyva, utánfutóponyva és akkor a speciálisabb megoldásokról még nem is ejtettünk szót.
Kísérletek tanúsága szerint akár 80 százalékkal is csökkenhet egy meleg levegőjű helyiség lehűtéséhez használt energia az ablakok elé szerelt napellenző alkalmazása révén. Egy helyiség hőmérséklete optimálisan kiválasztott napellenzővel, kiváló fénytechnikai értékek mellett a legforróbb nyárban is 28 °C alatt maradhat!

A ponyvák főbb tulajdonságai

A ponyva egy gyűjtőfogalom, többféle anyagból készülő termékek tartoznak ide. A felhasznált ponyvák műszaki paraméterei lényegesek felhasználásuk szempontjából. Ilyen az élettartam, a vízállóság, portaszítás, penészedés elleni védelem, vagy az UV-szűrés, színtartás, vastagság, tömeg.
Egy jó ponyva akár 25-30 centiméteres vízoszlop magasságot is elbír anélkül, hogy átszivárogna. Ez a paraméter lényeges, bár az is az, hogy ezt egy vízszintesen kifeszített ponyvával ne próbáljuk ki. Felszereléskor olyan lejtést mindig adjunk neki, aminek köszönhetően a víz lefolyik róla valamelyik irányban. A ponyva ugyanis hiába tartaná meg a vizet, ha a tartószerkezet nem bírja a megterhelést.
A szél a textilfelületekbe könnyen belekap, ami nagymértékben terheli mind a tartószerkezetet, mind a ponyvát és főleg a rögzítési pontokat. Ez a terhelés arányosan annál nagyobb, minél nagyobb a ponyva felülete, vagy minél nagyobb a szélerősség. A napellenzők általában 40-50 km/h szélerősségig ellenállóak, ám a szélirány gyakori változása ezt az értéket ronthatja. A napellenzőket ezért ne hagyjuk kitekert állapotban, felügyelet nélkül.
A penész elleni védelem annyit jelent, hogy a nedvesen betekert ponyva sem penészedik be, mert pórusain keresztül így is képes kiszáradni. A ponyva élettartamának növelése érdekében - ettől függetlenül - törekedjünk arra, hogy száraz időben minél előbb kiterítsük, hogy minél hamarabb megszáradhasson az esőzést követően.
Ha napellenzőhöz rosszul választunk ponyvát, akkor annak árnyékában is ugyanúgy leéghetünk, mint ha a napon feküdnénk. Ez azért van, mert némely ponyva nem szűri az UV sugarakat. Érezhető, hogy árnyék és árnyék között is van különbség.
A ponyvák színtartása leginkább esztétikai kérdés: az anyag minőségétől függ, hogy a választott színt, mintázatot meddig nem kezdi el halványítani és fakítani a Nap. Szintén fontos tényező a ponyva vastagsága és ebből eredően a tömege, hiszen a tartószerkezetnek ezt el kell bírnia.
Egy jól impregnált ponyva általában a szilárd szennyeződésekkel, porral szemben maximálisan ellenálló. A lerakódó port a következő eső többnyire feloldja és lemossa. Ha mégsem így történne, akkor is általában elegendő tiszta vízzel lemosni. A napellenzők többsége eső esetén esernyőként is szolgál. Arra azonban figyeljünk, hogy a megfelelő lejtése meglegyen, és feszes is legyen, megelőzendő a csapadékvíz felgyülemlését. A jó vízhatlan ponyva csak a varrási helyeknél ereszthet át vizet. Ez a kis csepegés is meg kell hogy szűnjön pár percen belül, amikor a cérna bedagad a lyukba eltömítve azt.

Varrások, gyűrűzések

Egy jó minőségű és tartós ponyva kültéri és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmas. Az időjárás hatásainak maximálisan ellenáll, kültéren akár 5 év az élettartama.
Szállítása és szerelése egyszerű. A konfekcióméretektől eltérő nagyságú ponyvák hegesztéssel alakíthatóak ki. Egyedi méretre gyártatott ponyváknál a széleken érdemes kérni megerősített visszahajtást. Felhelyezésük, rögzítésük általában kötelekkel történik, ami ringlizéssel kialakított alumínium gyűrűkbe fűzhető be, vagy bújtató kialakításával kettő vagy négy oldalon teljesen elrejthető a kötél. A bújtatók, vagy ringlizések nagyon lényegesek, mivel a legtöbb ponyva könnyen szakad, ezek pedig ezt akadályozzák meg.
Anyagválasztásnál érdemes odafigyelnünk az ár-érték arányra. A poliészter ponyva majd 30%-kal vékonyabb, mint a hagyományos akril, ennek köszönhetően a nagyobb méreteknél - az ún. átlapolásoknál - sem keletkezik belőle nagyméretű csomag, ha összehajtogatjuk. Nagyobb rugalmasságának köszönhetően kiengedett állapotban még feszesebben áll, szakítószilárdsága is jobb. Víztaszító képessége 50%-kal nagyobb, mint az akrilé.
A vastagság is lényeges, illetve a szövés sűrűsége. Ezek nagyban befolyásolják a ponyva tartóssága mellett annak hőtartó és levegőáteresztő képességét is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: ponyva, ponyvák

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Teraszbeépítés ponyvával

A hűvös, nyirkos ősz hamar emlékeztet bennünket arra, hogy a nyáron olyan kedvelt teraszunkat néhány hónapig csak ritkán tudjuk majd használni. De van lehetőség arra, hogy meghosszabbítsuk az...


Védekezés a téli csapadék ellen

Mennyire lesz csapadékos az idei téli? Nem tudni, viszont ajánlatos ellene védekezni. Ez már csak azért is fontos, mert könnyebb most elvégezni néhány feladatot, mint tavasszal a bosszankodni a...