Ursa

Hőhídmentes szarufák XPS-bakkal

2013-08-12 10:25:54 | Módosítva: 2013-08-13 09:38:48

Az URSA először 2012-ben vezette be Magyarországon a szarufák magasítását ún. XPS- bakkal: a megoldás korszakalkotó újítás, mivel lehetővé vált vele a szarufáknál kialakuló többlet hőveszteség (vonalmenti hőveszteség) minimalizálása.  

Ezt a fejlesztést a gyártó ráadásul egy speciális rétegrendben ajánlja: a megmagasított szarufaközökbe ásványgyapot és tetőfólia termékek beépítésével komplex és hosszú távú megoldás garantált.

Júliustól novemberig tartó tetőszigetelési promóciónk részleteiről itt tájékozódhat!

Egy hagyományos rétegrendi kialakításnál (szarufa közötti és alatti szigetelés) a szarufák felső felülete télen teljes szélességében kint van a hidegben, ebből kifolyólag borzasztóan hűti a szigetelt szerkezetet, tehát nagy többlet hőveszteség jön létre. Persze ezt a kialakítást sem kell feltétlenül elvetni, csak a tervezés során az energetikai számításoknál gyakorlatilag a szarufa alatti második réteg szigetelést túl kell méretezni – ezzel tudjuk némileg kompenzálni a szerkezet sajátossága miatt létrejövő hőveszteséget. 

Ez azonban elég költséges, mert olyan nagy vastagságú szigetelést kellene elhelyezni a szarufa alatt (min. 10-15 cm-ben), ráadásul befelé kell hizlalni a tetőszerkezetet, hogy ár-érték arányban már nem biztos, hogy megéri. Épületszerkezeti szempontból sem elhanyagolható, hogy milyen módon, milyen vázszerkezetekkel és rögzítéstechnikával alakítjuk ki ezt a szükséges vastagságot. Az XPS-bakos rétegrendi kialakítással a szarufák felülete nem közvetlenül a téli hidegbe kerül, hanem megkapja ezt a speciális anyagból készült bakot hőszigetelő rétegként, minek következtében a vonalmenti hőveszteség minimálisra csökken. 

Az URSA XPS bak a hőveszteség csökkentésén túl a vonalmenti teherátadásban is komoly statikai szerepet tölt be, így a tetőszerkezet alkalmassá válik akár a normál, megszokott és kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de nem terhelhető URSA ásványgyapot termékek beépítésére is. Előnye, hogy felújítás vagy új építés esetén is, minden szerkezeti kialakításra megoldást nyújt - még belülről látszó szarufás változatban is (akár vasbeton koporsófödémnél is).

Az URSA XPS-bak – melynek minimális szélessége 7,5 cm lehet-, műszakilag kétféle anyagból tevődik össze: a méretre vágott, teherhordó-teherátadó és hőhíd-megszakító URSA XPS zártcellás keményhab polisztirol termékből, valamint egy minimum 5 cm vastagságú leszorító staflifából.


További műszaki tanácsadás: 


Varga Tamás URSA Alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt. 

www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: URSA

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az Etex felvásárolta az Ursát

2022. június elseje hatalmas mérföldkő az Etex életében, mivel egy ötödik fajta technológiát biztosít üzleti növekedési stratégiájában. Az URSA szigetelési szakértelmét hozzáadva az Etex...


Energiatakarékosság URSA tetővel

Nemcsak kényelmi, hanem energiatakarékossági szempontból is érdemes beépített tetőterünk szigetelésének kicsit nagyobb figyelmet szentelni. A komfort fogalma összetett: akkor beszélhetünk róla, ha...