Ursa

Hőhídmentes szarufák XPS-bakkal

2013-08-12 10:25:54 | Módosítva: 2013-08-13 09:38:48

Az URSA először 2012-ben vezette be Magyarországon a szarufák magasítását ún. XPS- bakkal: a megoldás korszakalkotó újítás, mivel lehetővé vált vele a szarufáknál kialakuló többlet hőveszteség (vonalmenti hőveszteség) minimalizálása.  

Ezt a fejlesztést a gyártó ráadásul egy speciális rétegrendben ajánlja: a megmagasított szarufaközökbe ásványgyapot és tetőfólia termékek beépítésével komplex és hosszú távú megoldás garantált.

Júliustól novemberig tartó tetőszigetelési promóciónk részleteiről itt tájékozódhat!

Egy hagyományos rétegrendi kialakításnál (szarufa közötti és alatti szigetelés) a szarufák felső felülete télen teljes szélességében kint van a hidegben, ebből kifolyólag borzasztóan hűti a szigetelt szerkezetet, tehát nagy többlet hőveszteség jön létre. Persze ezt a kialakítást sem kell feltétlenül elvetni, csak a tervezés során az energetikai számításoknál gyakorlatilag a szarufa alatti második réteg szigetelést túl kell méretezni – ezzel tudjuk némileg kompenzálni a szerkezet sajátossága miatt létrejövő hőveszteséget. 

Ez azonban elég költséges, mert olyan nagy vastagságú szigetelést kellene elhelyezni a szarufa alatt (min. 10-15 cm-ben), ráadásul befelé kell hizlalni a tetőszerkezetet, hogy ár-érték arányban már nem biztos, hogy megéri. Épületszerkezeti szempontból sem elhanyagolható, hogy milyen módon, milyen vázszerkezetekkel és rögzítéstechnikával alakítjuk ki ezt a szükséges vastagságot. Az XPS-bakos rétegrendi kialakítással a szarufák felülete nem közvetlenül a téli hidegbe kerül, hanem megkapja ezt a speciális anyagból készült bakot hőszigetelő rétegként, minek következtében a vonalmenti hőveszteség minimálisra csökken. 

Az URSA XPS bak a hőveszteség csökkentésén túl a vonalmenti teherátadásban is komoly statikai szerepet tölt be, így a tetőszerkezet alkalmassá válik akár a normál, megszokott és kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de nem terhelhető URSA ásványgyapot termékek beépítésére is. Előnye, hogy felújítás vagy új építés esetén is, minden szerkezeti kialakításra megoldást nyújt - még belülről látszó szarufás változatban is (akár vasbeton koporsófödémnél is).

Az URSA XPS-bak – melynek minimális szélessége 7,5 cm lehet-, műszakilag kétféle anyagból tevődik össze: a méretre vágott, teherhordó-teherátadó és hőhíd-megszakító URSA XPS zártcellás keményhab polisztirol termékből, valamint egy minimum 5 cm vastagságú leszorító staflifából.


További műszaki tanácsadás: 


Varga Tamás URSA Alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt. 

www.ursa.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: URSA

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Magastetők hőszigetelése

Nem használt tetőtér hőszigetelése: ha a tetőteret – ideiglenesen vagy véglegesen – nem kívánjuk használni, akkor a szigetelőanyagot a padlásfödémre fektethetjük. Beépített tetőtér hőszigetelése:...


Tekerjük lejjebb a fűtést!

Sok szó esik a ferde tetőkről, de valamiért nem kap elég nyilvánosságot a padlásfödémek szigetelése. Pedig a szigeteletlen padlásfödémen keresztül – a ház alaprajzi kialakításától függően – a...