Lassabban járva csalnak

A vízórák is öregednek

2011-09-02 11:01:58 | Módosítva: 2011-09-03 21:43:06

A közműves ivóvíz szolgáltatásért minden évben egyre többet kell fizetni. Érdemes tehát odafigyelni, hogy a család vízfogyasztását pontos mérés alapján fizessük. Az elfogyasztott víz mennyiségének eszköze pedig a vízóra, amely sajnos az évek múltán egyre pontatlanabb adatot mutathat.

A fogyasztás mértékének változása folyamatos, tehát csak különleges esetekben mutat kiemelkedő értéket, így szinte észrevétlen a változás. Ennek kiküszöbölése érdekében 4, illetve 6 év elteltével a vízórákat cseréltetni, vagy hitelesítetni kell. Ezt az 1991. évi XLV mérésügyi törvény, a vízmérők hitelesítéséről szóló rendelkezések írják elő, amik a fogyasztók számára is kötelezőek. Előtte azonban nem árt néhány fogalommal is tisztába lenni. A vízmérő órák ugyanis két csoportba sorolhatók. A bekötési vízóra közvetlenül a bekötővezeték végpontjára telepített mérő; családiházak, több lakásos társasházak és panelházak esetén ez a főmérő, amely az egész épület összfogyasztását méri. Az ilyen órák a szolgáltató tulajdonát képezik, és azok 4 évenkénti cseréjéről, esetleges javításáról a szolgáltató gondoskodik.

A mellékvízmérők a bekötési vízóra után beépített, az elkülönített vízhasználat mérésére szolgáló mérőegységek. Ez elszámolási, illetve megosztási célt szolgálhat. Társasházak esetében a tulajdonosok megegyezése alapján a lakásonkénti fogyasztás megosztására kerülnek beépítésre. A szolgáltató ilyen esetekben a díjat a bekötési óra alapján számlázza ki a lakóközösségnek, amit a mellékmérők fogyasztása alapján osztanak szét a tulajdonosok között.
A számlázási vízmérők tulajdonosai viszont a szolgáltatóval külön mellékszámlázási szerződésben állnak, és a vízfogyasztást a szerződő félnek számlázzák ki. A számlázás alapjául csak hiteles mérőegység szolgálhat. Az órák hitelesítését a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal végzi. A mérőeszközök hitelessége azonban érvényét veszti, ha a hitelesítés érvényességi ideje lejárt. Ez független attól, hogy a mérőt használták-e vagy sem, sőt áthelyezés és javítás esetén is érvényét veszti. A főmérő cseréje a szolgáltató kötelessége, a mellékvízmérők viszont a fogyasztó tulajdonát képezik, így a cseréjük és hitelesítésük is az ő kötelességük. Az ilyen vízórák hitelessége 6 évig érvényes.

Az elszámolási szerződést szolgáló mellékmérőket a szerződés szerint üzembe helyezéskor bélyegzéssel (plombálással) és zárbilinccsel látják el. Ennek költségei is a tulajdonost terhelik. Célja, hogy a mérőeszközt megvédje az illetéktelen beavatkozástól, leszereléstől, illetve a mérés befolyásolásától. A műszaki átvételt és a plomba felhelyezését csak a szolgáltató (vagy a vele szerződésben álló vállalkozók) végezheti el, ami garancia arra, hogy a mérő a megengedett hibahatáron belül pontosan mérjen.

Abban, hogy hiteles-e a mérőóránk, a hitelesítés éve a mérvadó, függetlenül attól, hogy mikor szerelték be. Ezért ezt még a beszereléskor feltétlenül ellenőrizni kell. Különösen akkor, ha a beszerelést nem a szolgáltatóval szerződésben álló vállalkozó végzi el. A különféle internetes kereskedelmi oldalakon vételre kínált és alig használt vízmérők sem tekinthetők hitelesnek a fentiekben leírt okok miatt. Még kedvező áruk ellenére sem ajánlott a megvételük, mert ezeket utólag kell majd hitelesíteni. A mérő hitelességét a gyártó általában a mérő burájára bélyegzi fel, így könnyű ellenőrizni a gyártási évet. Az alig használtan vásárolt mérőóráknál ez akár több évnyi „hátrány” is lehet, a hitelesítése pedig újabb költséget jelent, és utánjárást igényel a beszerelésüket követően.

A saját kezűleg beszerelt mellékvízórák cseréjénél nemcsak erre a dátumra kell ügyelni, hanem az óra megadott vízáramlási irányára és az óra függőleges illetve vízszintes elhelyezésére is. Ezek is befolyásolhatják a fogyasztás mérésének a pontosságát.

Magyarországon kereskedelmi forgalomban csak egyedi hitelesítésnek alávetett mellékvízmérő órák kaphatók, amelyeknek hitelessége 6 év. Ezek a mérők költségmegosztási célokat is szolgálhatnak, ám azokat 6 évenként nem feltétlenül kötelező felújítni és újra hitelesíteni. A mérőórák azonban az évek múlásával megkophatnak és kezdhetnek a helyes értéktől eltérő fogyasztási adatot mutatni. Ha a szokásosnál észlelhetően kevesebb vagy magasabb fogyasztást mutat az óra, ajánlatos a cseréje vagy a felújítása.

Ha a vízóra hitelesítési éve alapján már nem mondható hitelesnek, viszont csupán költségmegosztó mérőként használatos, érdemes egy ellenőrző próbát végezni. A csapok elzárása utáni mérőállás leolvasása után egy meghatározott űrtartalmú edény segítségével az óraállás alapján összevethető az esetleges eltérés. Ha ez 4%-nál nagyobb eltérést mutat, akkor gyaníthatóan csal az óra. Ilyen esetben célszerű új, ez évi hitelesítésű és gyártású órára cserélni a régit.

A csere a szolgáltatóval szerződésben álló, vagy más, megfelelő szakemberrel végeztethető el. Kellő körültekintéssel és némi szakértelemmel azonban akár egyénileg is megoldható. Ezt azonban csak akkor érdemes megtenni, ha nem szerződéses díjelszámolású vízmérőről van szó. A csak költségmegosztó vízóráknál ilyen megkötés nincs, így a csere költsége is csekélyebb mértékű, mivel a vízórák általában 5000-5500 Ft-ba kerülnek. Ám ezt is ajánlott szakemberre bízni, aki garantáltan ez évi gyártású vízórát szerel a régi helyére és szakszerűen végzi el az új óra beszerelését is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens világítás

Az okos házak legáltalánosabb alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is...


Energiatakarékosság

Nyaranta egyre többször hallani túlterhelt elektromos rendszerekről, amik nem képesek lépést tartani a sok ezer klímaberendezés miatt megugrott energiaigénnyel. Néhány egyszerű megoldással és némi...