Szalagparketta

2016-09-18 15:44:26 | Módosítva: 2016-09-18 15:51:21

Általában készparkettaként szokás nevezni ezt a padlóburkolatot, mivel felülete a tömör faparkettához hasonló, pontosabban a valódi fából készül, ám szerkezetileg általában három rétegből áll. A laminált parkettához hasonló a fektetési módszere, ám a felülete vetekszik a faparkettákéval. A felülete gyárilag lakkozott vagy olajozott, és általában 3x fel is csiszolható. A fektetést követően utókezelést nem igényel, és azonnal használatba is vehető.


Valódi fából

A szalagparkettákat – a laminált padlókhoz hasonlóan – többnyire úsztatva kell lerakni, ám fa alapanyaga miatt az ára jelentősen magasabb annál. A szerkezetét egymásra merőleges szálirányú, ragasztott farétegek alkotják, amelyek az elemek alakváltozásait a minimumra csökkentik. A felső 3-5 mm vastag kopóréteg általában teherbíró keményfa, a hordozó és a közbenső rétegeket pedig többnyire fenyőfa alkotja. A felső rétegük készre lakkozott, esetleg olajos, vagy viaszolt felületű, és felújításkor általában három alkalommal tárcsás géppel felcsiszolható, majd újra lakkozható, viaszolható. Ezáltal tartósabb, mint a laminált padló, és a megfelelő típusaik padlófűtésre is alkalmasak.

A szalagparketták – csatlakoztatási rendszerük alapján – lehetnek csaphornyos- és klikkes kapcsolódásúak. A korszerűbb klikkes változatok műanyag illesztőcsappal kiegészítettek, ami az egyes elemek összeillesztését könnyíti meg. A felső keményfa kopórétegük is többféle kiosztású lehet. Vannak osztatlan-, azaz egysávos, továbbá 2-3 sávban egymáshoz illesztett fedőrétegű változataik. A különböző fafajták és ezek erezete számtalan, változatos mintázatot adnak a különféle szalagparketta burkolatoknak. Árnyalataik világosak, közép-, vagy sötét tónusúak is lehetnek, az adott fafajtán belül is. Általában tölgy, kőris, juhar, cseresznye, bükk, jotoba, merbau, akác és wenge fajok különféle variációi között lehet választani. A szalagparketták méretei gyártó és típus szerint is eltérőek lehetnek. A vastagságuk 10-22 mm, a szélességük 80-200 mm, hosszúságuk 500-220 cm között változhat.

A szalagparketták lerakásánál az aljzattal szemben támasztott követelmények hasonlóak a laminált padlóknál szokásosnál, 1 m2-en belül 2 mm-es szintkülönbség esetén aljzatkiegyenlítésre van szükség. Bármely síkfelületre lerakhatók. A beton, vagy aljzatkiegyenlítővel kezelt aljzatoknál szükséges a parketta alá PE párazáró fóliát helyezni, mégpedig 25-30 cm széles átfedéssel egymásra ragasztva, és a fal melletti széleken felhajtva. A párazáró fólia csak fa, vagy egyenes felületű PVC padlóra fektetés esetén hagyható el. Ezt követheti a lépészaj csökkentő lapok lerakása, amelyekkel jelentősen javítható az ilyen zajok intenzitása. Mindig a gyártói ajánlásokat kell figyelembe venni.

A lapok fektetési irányát a fénybeeséssel párhuzamosan ajánlott megválasztani, mert így kevésbé vehetők észre később az anyag esetleges összeszáradásából eredő hézagok. Természetesen ettől el is lehet térni, mert a burkolat mintázata optikailag módosíthatja a szoba arányait.

Az úsztatott lerakásnál az első sort lehetőleg mindig egy egyenes falsík mellett kell kezdeni, a csap a fal felé essen. A szükséges dilatációs hézagok 10-15 mm széles faékekkel biztosíthatók. A következő sort legalább 40 cm hosszú darabbal kell kezdeni, amelyik lehet a kezdősor felesleges, és levágott darabja is. A sorok illesztései ne essenek egy vonalba, és az illesztések hézagmentesen csatlakozzanak egymáshoz.


A csaphornyos parkettához behúzó vasat és beütő falécet használjunk, a klikkes változatoknál viszont csak az egymásba illeszkedő csaprészeket kell szorosan egymásba pattintani. Problémát szinte csak a falbeugrások, az ajtótokok, és a fűtéscső kiállásainál szükséges részek beszabása okozhat. Arra is számítani kell, hogy a megemelt padlószint miatt az ajtók aljából le kell majd vágni, az esetleges hézagot pedig az ajtólap aljára szerelt seprűs huzatkizáróval lehet eltüntetni.

A csaphornyos szalagparkettákat ragasztva érdemes egymáshoz rögzíteni, míg a klikkeseknél erre nincs szükség, de a hézagmentes illesztés ezeknél is nagyon fontos. A klikkes szalagparketták előnye, hogy felszedve újra hasznosíthatók, vagy a nagyon kopott elemek viszonylag könnyen kicserélhetők. Ezért is jó, ha a szükséges mennyiségnél az elemekből 10%-kal több van, mert a maradék lapok az esetleges beszabásokra és az elemcserékre is felhasználhatók.

A padló lerakása után az ékeket el kell távolítani, és a padló fal melletti hézagai a falra szerelt különféle, a padló anyagához tónusában igazodó fa szegélylécekkel tüntethetők el. A szegélylécek némelyike arra is módot ad, hogy akár több vezetéket és kábelt is elrejtsen. A szegélyléceket mindig a falra kell erősíteni, szorosan a padló felszínére nyomva, de a padló mozgását nem akadályozva. A léceket a sarkokon természetesen ferdén egymáshoz kell illeszteni, és nagyon ajánlottak a falra csavarozható sarukra húzható változatok, amelyek szükség esetén – pl. új vezeték beillesztésekor – könnyen visszabonthatók.

A szalagpadlók tisztításánál tilos a bő vizes felmosás, ami a faanyagba szivárogva annak duzzadását okozhatja. Ezért csak enyhén nedves feltörléssel tisztítható, és utána a felület szárazra törlése is nagyon hasznos.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kis javítások otthon

Otthonunk állandó használatban van, emiatt szinte állandó karbantartást is igényel. Mindemellett folyton meg is hibásodik valami, mert ami elromolhat, az el is romlik. Haezeket időben nem...


Szalagparketta és laminált padló

Az elmúlt időszak talán legkedveltebb meleg padlóburkoló anyagai a szalagparketták és a laminált padlók. Első pillanatra hasonlóak, ám sok szempontból mégis jelentősen eltérnek egymástól....