PB gáz felhasználási lehetőségei

2011-10-11 00:38:25 | Módosítva: 2014-02-18 19:51:57

A palackozott probán-bután gázkeveréket leggyakrabban energetikai célokra használjuk, de jobban körülnézve számos más felhasználási területet is találunk.

A cseppfolyós PB-gáz propán (C3H8) és bután (C4H10) keverékből áll. Ezeket a szénhidrogéneket kőolaj-finomítás vagy földgázfeldolgozás során választják le nyers kőolajból vagy földgázból. A cseppfolyós PB-gázok magas fűtőértéke (45,5-46,5 MJ/kg) és egyéb jó tulajdonságai alkalmassá teszik arra, hogy a földgázhálózattól távol eső fogyasztók energiaellátását biztosítsák. Mivel ezek a gázok alapvetően szagtalanok, biztonsági megfontolásból forgalomba hozataluk előtt oly mértékben szagosítják őket, hogy esetleges szivárgásuk határozottan felismerhető legyen már 1:250 gáz-levegő aránynál is.

A PB-gáz normál légnyomáson légnemű, általában 6 bar körüli nyomáson, cseppfolyós formában tárolják, ami megkönnyíti szállítását, palackban vagy tartályban történő tárolását. A felhasználás során a nyomást természetesen csökkenteni kell, ezért szükséges a gázpalackra vagy tartályra reduktort szerelni. Leggyakrabban palackos formában találkozhatunk a PB gázkeverékkel, ezek közül gyakori a 11,5 illetve a 23 kg-os kiszerelés. Léteznek turista méretű, egyszer vagy többször használható palackok, illetve olyan helyeken, ahol nem biztosított a földgázellátás, tartály is telepíthető. Hazánkban már több mint 7000 tartályos ellátó rendszer üzemel, és a kereslet ez irányba egyre nő.

Sütés-főzés

A PB-gáz a magas fűtőértéke és az egyenletes minősége miatt ideális választás a főzéshez. Segítségével kiküszöbölhetők a földgáz fűtőértékének ingadozásából származó egyenlőtlenségek, így az étel a főzési időtartam teljes hossza alatt ugyanazt a hőmennyiséget kapja. Az elkészítés során így nem vagyunk kitéve a változó gázminőségnek.

Gáztűzhely vásárlásakor figyeljünk oda, hogy milyen fajta gáz használható az adott típushoz. Sok tűzhely átalakítható földgázos üzemről PB használatra, ilyenkor általában fúvókákat kell benne kicserélni. Léteznek PB-vel működő grillsütők is, amelyek nagy előnye a faszenes társaikhoz képest a gyors begyújtás, a kevesebb káros anyag kibocsátás, egyszóval a kényelmes használat.

Fűtés, vízmelegítés

Hasonlóan a gáztűzhelyekhez, a beltéri fűtőtestekből is kaphatók PB használatra (is) alkalmas típusok. Egyik fajtájuk a jól ismert gázkonvektor, ezeket kisebb lakásokba ajánlják. Helyi melegítésre jól használhatók a PB-ről működő hősugárzók. Ezekről több ízben írtunk az Ezermester hasábjain. A hőkandeláberek kávézók, éttermek külső területeinek helyi melegítésére szolgálnak, hőlégfúvóval már nagyobb, akár 100 négyzetméteres területet is melegíthetünk, egy infraégős hősugárzóval pedig kis boltokban, üzlethelyiségekben teremthetünk kellemes hőmérsékletet. Egy háztartásban a főzésen és a fűtésen kívül a melegvíz biztosításához is energiára van szükség. Természetesen ez a probléma is könnyedén megoldható a PB-gázzal működő bojlerek illetve vízmelegítők segítségével.

Autógáz

A folyékony autógáz is propán-bután keverék, amellyel az aktuális árviszonyok mellett kb. 40-50%-kal olcsóbban utazhatunk, mint benzinnel. Leginkább a sokat autózó és a nagy fogyasztású járművel rendelkezők élvezhetik előnyeit. Jelenleg nagyjából 190 Ft/liter árral kell számolnunk, ami közel fele a 95-ös oktánszámú benzinének.

A motortól, az autógáz berendezéstől valamint a gázösszetételtől és a vezetési stílustól függően a benzinre átszámított fogyasztás 15-20%-kal növekedhet, így egy liter LPG kb. 0,8 liter benzinnek felel meg. A benzinhez képest ugyanazon gépjármű 10%-kal kevesebb CO2-t pöfög ki, míg a dízelhez valamint a földgázhoz képest is valamelyest magasabb ez az érték.

A cseppfolyós gáz sajátos tulajdonsága, hogy a tartálynyomást elsősorban hőmérséklete határozza meg. A hőmérséklettől függően a tartálynyomás széles határok között változik. Elmondható, hogy környezeti hőmérsékleten a tartálynyomás 3 és 15 bar között változhat. Nyáron, a napon parkoló autó gáztartályában a nyomás gyakran eléri a 16…18 bar-t is. Téli hidegben -10 °C-nál a tartálynyomás 2 bar-ra is csökkenhet.

Mezőgazdaság

A gazdálkodók közül egyre többen ismerik fel a PB-gáz alkalmazásának előnyeit. Magyarországon például a baromfitenyésztők előszeretettel használják ezt a fűtési módot. Ennek eredményeképpen növekszik a termelés és javul a termékek minősége. Mivel a PB-gáz égésekor kevés légszennyező anyag keletkezik, ez a fűtőanyag a mezőgazdaság számos területén kiválóan használható, különösen ott, ahol ennek az állatok állapota szempontjából jelentősége van. Nem csak a hőmérséklet lényeges; a gomba, paprika, paradicsom, uborka vagy egyéb zöldség termesztésével foglalkozók tudják, hogy a levegő CO2-tartalmának megfelelő beállításával akár 15%-os termésnövekedés is elérhető!

Keményforrasztás

Keményforrasztással leggyakrabban rézcsövek kötésekor találkozhatunk, de minden olyan forrasztási eljárás idetartozik, amit 450 °C felett végzünk. A keményforrasztást általában PB-gázzal végezzük, amikor erre alkalmas felszerelést veszünk, érdemes eldönteni, hogy milyen körülmények közt fogjuk majd használni. Amennyiben évente csak néhány esetben vesszük elő finom forrasztási munkálatokhoz, érdemes olyan égőfejet választani, amely rácsavarozható egy szabványos negyed- vagy félkilós „turistapalackra”, illetve az egyes cégek által kínált patronokra. Ha tehetjük, válasszuk a szelepes, többször használható palackokat, legalább a környezet védelme miatt.

Ha gyakorta használjuk felszerelésünket, akkor érdemes rendes, nagy pisztolyt vásárolni, ami a mellékelt gumicsővel bármely szabványos PB palackra csatlakoztatható. Természetesen ne feledjük a nyomáscsökkentőt sem, ami általában 2-2,5 bar környékére redukálja a palackban uralkodó nyomást.

Egyéb felhasználások

Számos egyéb felhasználási területe létezik a PB gáznak. A disznóvágások elengedhetetlen eszköze a PB-gáz üzemű disznóperzselő, ami gyors, hatékony húsfeldolgozást tesz lehetővé. Lapostetők szigetelésénél gyakran használnak bitumenes szigetelést, amit szintén gázégőkkel olvasztanak össze, így téve vízhatlanná a tetőt. Végül, de nem utolsósorban PB-gázzal melegítik a hőlégballonokat is!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Veszélyes a fürdőszoba és a konyha

Az országos statisztikai adatok szerint a szén-monoxid-mérgezések elsődleges helyszíne a fürdőszoba, az események 48%-ában az ott elhelyezett nyílt égésterű tüzelő-, fűtőberendezés használata...


Lusták kertje

Nevezhetnénk a lusták kertjének is azt a kertészeti módszert, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert. Járva az erdőt, mezőt (és összehasonlítva kertjével) belegondolt, hogy ott nem metsz...