Gyepek felújítása, hiánypótlása

2015-07-31 09:42:50 | Módosítva: 2015-07-31 09:44:29

A téli időszak után, még ha nem is volt túl zord az időjárás alig várjuk, hogy tavaszi képét mutassa a természet, a kert. A fű zöldülése egyik legbiztatóbb jele ennek. A tél azonban nyomot hagyhatott a legszebb pázsiton is, így tavasszal kertünk zöld szőnyege némi felújításra szorulhat.

Ha szigorúan vesszük, a fűfélék nem szeretik a taposást sem, de viszonylag jól tűrik más növényekhez képest, ezért ezek alkotják a kertek gyepfelületeit, pázsitjait. A téli hidegben a fűszálak megbarnulnak, ezért is igen látványos, amikor a tavaszi új és már zöld fűnövekmény zöldbe borítja a kertet. Csak felsorolás szerűen néhány dolog, ami árt a fűnek, ezáltal vagy színe, vagy folytonossága megváltozhat, ami rontja a látványt is:

Télen a mélyedéses részeken, ahol sokat áll pangó víz a gyökereknél kialakult levegőtlenség miatt kipusztul a fű. Az ilyen foltokat felesleges csak újravetni, mert a levegőtlen talajkörülmények megmaradnak. Lazítsuk fel a talajt, keverjünk bele homokot, tápanyag dús földdel töltsük fel a mélyedést, és csak ezután vessük újra.

Ahol egynyári gyomok voltak a fűben, azok nyáron fel sem tűnnek sokszor, amikor vágjuk: zöld a fű is zöld a gyom is. De tavasszal ezek a gyomok (például tyúkhúr) később kelnek ki. Az ilyen előző évi gyomfoltok miatti fűhiányoknál lazítsuk fel a talajt, és vessük be sűrűn fűmaggal. Ha szerencsénk van, a magok kikelnek, a fű megnő, és elég sűrű lesz ahhoz, hogy a később kelő egynyári gyomokat elnyomja.

Nagyon jó gyep-gyomirtó szereket lehet kapni, amelyek ugyan drágák, de olcsóbb használatuk mintha újratelepítenénk az egész gyepet. Ezek a kétszikű gyomokat irtják ki a fűből. Vigyázzunk, mert a permetezés után 24 órán belül jött csapadék (vagy bekapcsolva felejtett öntözőrendszer), ezeknek a szereknek a hatásfokán nagyon lerontja. Másik dolog hogy gyomirtó szereket két vágás között kell használni, azaz a fűnyírás utáni 5. nap előtt nem permetezhetjük ki a gyep-gyomirtót, és a permetezést követően öt napig nem vághatunk füvet. Ha ezt betartjuk, akkor a gyepet alkotó fűfélékre a vegyszer egyáltalán nem káros, a gyomokra viszont annál inkább.

Ha nyáron kis kiterjedésű szabályos foltokban kiég a fű, azt általában az ember nevű kártevő okozza. Autómosáskor a gumiszőnyeget napos időben elég 4-5 percre a fűre dobni, vagy azon szárítani tisztítás után, 6-7 nap múlva látható, hogy a gumiszőnyeg lerakása helyén kiszárad a fű.

Amennyiben a fűszálak 2-4 milliméternyi hegye barnul be az is csúnya látvány. Nézzük meg egyenes-e a vágási felület. Ha tépett, akkor az okozza a barnulást, hogy nem elég éles a fűnyíró kése, vagy alacsony a kés fordulatszáma, ezért roncsolva, tépve vág, és a roncsolt részek barnulnak meg. Tehát ekkor nem a füvet kell kezelésbe venni, hanem a fűnyírót.

Amennyiben a fű, vágás után lassan indul újra növésnek, barnábbnak hat, mint vágás előtt, esélyes, hogy túl alacsony vágásmagasságra állítottuk a gépet. Ilyenkor az belevág a fű csomósodási pontjába, azaz nem csak a szálat vágja rövidebbre, hanem a fűszálak eredési helyén a csomósodási pontban is sérülés okoz. Ezért regenerálódik lassabban a gyep.

Hogy szüntessük meg a foltokat?

Ha a fű színe sárgul, az jobb esetben tápanyaghiányra utal. Ez könnyen kialakulhat, ha a kaszálékot mindig elhordjuk a területről. Komplex műtrágyával orvosolható.

Amennyiben a talaj túlzott nedvessége miatti levegőtlen körülmények miatt alakul ki, az rossz hír, mert azt talajjavítás nélkül nem tudjuk megoldani, ahhoz pedig fel kell törni a gyepet.

Amikor egy fa, vagy cserje növekszik, és árnyéka miatt kezd el alatta a fű kiritkulni, azzal nem sokat tehetünk. Vagy ritkítsuk meg kicsit a növényt, hogy több fény jusson a földre. Ideig-óráig hatásos lehet, ha a foltokba árnyéktűrő fűkeveréket vetünk, de előbb-utóbb menthetetlenül eltűnik onnan a fű.

Egyéb helyeken, ha van egy-egy folt, azt kapáljuk fel és kis tápanyagpótlás után vessük be fűmaggal. A fűmag nem száradhat ki, tehát a talajt vetés után addig folyamatosan tartsuk nedvesen, amíg a fűszál 3-4 cm magasságú lesz. Kutya útvonalakon a kerítés mellett kár is próbálkozni füvesítéssel. A képösszeállítás nagyon jól mutatja a gyeppel elkövethető hibákat.


A jó fűnyíró már fél siker a szép gyephez


A nap bizonyos időszakában jövő árnyékot elviseli a fű, lényeg hogy pár órán át naponta rendesen érje a napfény


A kisebb hibák egyszerű tavaszi felülvetéssel orvosolhatók


Elvadult felületeken, ha rendszeresen nyírva alacsonyan tartjuk a „gyepszerű növényzetet”, besűrűsödik


Az összegyűjtetlen kaszálék alatt kipusztult a fű


Valami ki lett terítve a fűre, ezért kiégett


Állati kaparás nyoma

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...


Gyepmegújítás

A tavasz a legfontosabb évszak a gyep ápolási munkái során, hiszen a télen keletkezett problémákat ekkor orvosolhatjuk, és a nyári nagy igénybevételre valamint a száraz időszakok átvészelésére is...