Korlátlan és olcsó energia

2014-02-13 11:52:51 | Módosítva: 2014-02-24 23:37:08

Nehéz ma előre látni, hogy mi lesz a jövő energiaforrása. A tudósok egy része a fúziós atomenergiában látja a korlátlan lehetőséget.

A BBC híradása nyomán a greenfo.hu jelentős előrelépésről számol be a fúziós energia felszabadításával kapcsolatos kísérletekben. A kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium tudósainak tavaly ősszel nyilvánosságra hozott sikeres kísérleteiről nemrég jelent meg tanulmány a Nature című tudományos folyóiratban. Most fordult elő először, hogy több energiát nyertek a fűtőanyagból, mint amennyit belefektettek. A kutatók szerint ez egyedülálló és sokunk szerint jelentős fordulópontot jelent.


Rengeteg munkára van azonban még ahhoz szükség, hogy a kísérlettől eljussanak a fúzió önfenntartó energiaforrássá válásához. Eddig még nem sikerült a fúziós erőművek működtetéséhez szükséges begyulladást előidézni. A kutatók lézernyalábokkal vettek célba egy fúziós fűtőanyaggal (deutérium- és a tríciumplazmával) megtöltött 2 milliméteres kapszulát, amelyet egy hajszálvékony fagyott réteggel béleltek ki. Az igen magas hőmérsékleten a hidrogénizotópok magjai fuzionáltak, neutront, alfa-részecskét és energiát kibocsátva. A szeptemberben, illetve novemberben elvégzett kísérletek során a fúziós üzemanyag több energiát adott le, mint amennyit abba bevittek, igaz, ez kevesebb volt annál, mint amennyit a lézerek a célra sugároztak.

A legtisztább energiaforrás

A fosszilis üzemanyagokkal és a nukleáris erőművekkel szemben a fúziós energia üvegházgázok és radioaktív hulladék nélküli, korlátlan és olcsó energia forrása lehet. A magfúzióban két kisebb atommag egyesül egy nagyobbá. Ha a reakcióban részt vevő elemek könnyebbek a vasnál, akkor a folyamat óriási energia-felszabadulással jár. A Nap is – akárcsak a többi csillag – fúzió segítségével működik: hidrogénatomjai egyesülnek, aminek eredményeként héliumatommagok keletkeznek, hatalmas energia szabadul fel.

A fúziós rendszer gyökeresen eltér a hagyományos atomerőművektől, amelyek a maghasadás elve alapján működnek. Szakemberek a nemrég bejelentett sikeres kísérletet az utóbbi évek legjelentősebb érdemi eredményének tekintik a magfúziós kutatásokban, amely megadhatja a végső lökést az önfenntartó fúzió beindításához. Ez akkor valósul majd meg, ha a folyamat során legalább annyi energia szabadul fel, mint a lézernyalábok által szolgáltatott energia.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: atomenergia

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mikro atomreaktor

Hamarosan szabad lehet az út a konténerben is elférő mikroreaktorok kereskedelmi forgalomba hozatalához – nyilatkozta a Nano Nuclear Energy.


Elkészült az új csernobili szarkofág

Befejeződött az új acélszarkofág építése a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége által sújtott csernobili atomerőműben, a szakemberek megkezdték a létesítmény "rátolását" a sérült...