Elindult a japán fúziós erőmű

2023-11-13 10:27:39 | Módosítva: 2023-11-13 10:37:20

Durván másfél évtizedig dogozott Japán azon az új erőművén, amit nemrég indítottak be. A rendszert úgy tervezték, hogy 200 millió Celsius-fokra is képes legyen felmelegíteni 135 köbméter plazmát. Azonban egy európai projektben hatszor ekkora kapacitású erőművön dolgoznak.


Több mint 15 év munka után aktiválták a JT-60SA nevű fúziós erőművet, mely jelenleg a világ legnagyobb és legfejlettebb reaktora. A szerkezet szupravezető mágnesekkel zár be forró plazmát egy fánk alakú kamrába.

A projekt legfontosabb céljai, hogy lehetőséget adjon a tudósoknak tanulmányozni a fúziós energiát, valamint támogassa a nemzetközi ITER-projektet. Az utóbbi részeként nagyjából hatszor ekkora kapacitású fúziós erőművet készítenek Franciaországban, kereskedelmi használatra is. Azt már most sikerült bizonyítani, hogy a készülék képes több energiát termelni, mint amennyit elfogyaszt.

forrás: haszon.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elkészült az új csernobili szarkofág

Befejeződött az új acélszarkofág építése a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége által sújtott csernobili atomerőműben, a szakemberek megkezdték a létesítmény "rátolását" a sérült...


Pillepalackból "hőerőmű"

(Meglévő anyagok szokatlan, de ésszerű kombinációja, ami azok számára is elérhetővé teszi a napenergia hasznosítását, akik képtelenek százezreket áldozni erre a célra.)