Drónok mindennapjainkban

2016-04-26 13:04:58 | Módosítva: 2016-04-26 13:10:23

Népszerű televíziós újságírónk és regényírónk egyik krimijében 2015-ös évre tette a drónok világméretű elterjedését. Nem tévedett, szinte naponta találkozunk a hírekben a kisebb-nagyobb repülőszerkezetekkel – pozitív és negatív megközelítésben.


Jelen vannak a harcászatban, de a videofelvételek készítésénél is, belépnek mindennapjainkba, még a lakásunkba is – és nem csak játékként. Fejlesztés alatt állnak a háztartásban segítő dróninasok, akik a betegek, idősek, mozgáskorlátozottak kiszolgálásában segítenek. A SCI FIK világa néhány éven belül mindennapjaink részévé válik.

Nemrég – Eindhovenben – megnyílt az első drónpincéres kávézó, ahol nem csak a rendelést veszi fel a drón, hanem az innivalót is kihozza. A projektben részt vevő 20 diák kilenc hónapon át dolgozott a drón megtervezésén és megépítésén, hogy megmutassa, milyen fontos része lehet a modernkori mindennapoknak egy ilyen apró, beltéri szerkezet.

A Blue Jay-re, vagyis kék szajkóra keresztelt drón úgy fest, mint egy fehér színű repülő csészealj hatalmas világító szemekkel. A szerkezet odarepül az asztalhoz és felveszi a rendelést a vendégtől, aki az étlapra mutatva jelzi, hogy mit szeretne fogyasztani, majd egy másik drón kihozza a kért innivalót.

A szenzoroknak és a hosszú életű elemeknek köszönhetően a Blue Jay könnyedén elnavigál az emberekkel teli beltéri környezetben, szemben más drónokkal, amelyek GPS-rendszerre épülnek. A projekt az egyetem támogatásával valósult meg, és minden egyes drón megépítése nagyjából 2000 euróba (622 ezer forint) került.

A hallgatók szerint a beltéri drónokat egy sor különböző módon lehetne alkalmazni, egyebek között tüzek eloltására, betolakodók jelzésére, vagy miniatűr házi pincérként. A beltéri drónok egy nap a társadalmunk részévé válnak, a barátainak lehetnek

mti

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: drón, drone

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tűzijáték drónokkal

AzELTE Biológiai Fizika tanszékének kutatóiúttörők a drónrajok irányítási technológiájának fejlesztésében, amit állatrajok csoportos viselkedése inspirált. Több mint 10 éven keresztül vizsgálták...


Repülő motor

Repülő motort mutatott be a Kitty Hawk nevű amerikai startup vállalat. Egyelőre csak videón mutatták meg a Kitty Hawk Flyer nevű járművet, de működő modellről van szó, amit már idén év végéig...