Rozsdagátlás

Fémek korrózióvédelme

2008-12-03 21:29:03 |

A fémtárgyak, de főleg az acélból készültek korrózióvédelme az állaguk megóvása miatt fontos. A rozsda kialakulásáért főként külső térben az időjárás szélsőséges körülményei, elsősorban a nedvesség és az ingadozó hőmérséklet a felelős. Ez oxidációs folyamatot idéz elő, amit csak megfelelő felületi bevonatokkal lehet kivédeni.

Természetesen ezek sem örökéletűek, agresszív környezetben pedig még a tűzi horganyozás is csak hosszú évekre, de nem örökre biztosít védelmet a rozsdásodás ellen. Ez egy folyamatos küzdelem, amelynek során csak állandó javító karbantartással lehet célt érni.
Ez a feladat mindig "kétfrontos". Az új tárgyak felületét már eleve megfelelő rozsdásodás elleni védőbevonattal, majd alapozó és fedőfestékkel kell ellátni, hogy megakadályozzuk a rozsdagócok kialakulását.
A már lefestett fémtárgyakon helyenként kialakult rozsdásodó gócokat mielőbb lokalizálni kell, és új bevonattal kell ellátni a korrózió tovább terjedésének megakadályozása érdekében. A különböző munkákhoz más és más, de hatásukban hasonló szereket használnhatunk.
Kezdjük a gócmentesítéssel. Ezek csak bizonyos idő elteltével, a nem megfelelő védelemmel ellátott helyeken jelentkeznek, pl. keretszerkezetek, kerítések hegesztési varratai környékén, vagy nem megfelelően alapozott, rozsdátlanított felületi részeken. Ilyen helyeken a festéken barnás rozsdafoltok jelennek meg, vagy a bevonat foltokban leválik a fémfelületről. Ha ez csak kisebb területeken észlelhető, akkor célravezető a javító utókezelés. E célra számos olyan szer használható, amely vegyszerrel történő kezelés során passzíváló, oxidációt gátló bevonatot hoz létre a fémtárgyakon. Ez azonban önmagában kevés, ezt követően még több, nagy ellenálló képességű kültéri festékréteg felhordásával kell növelnünk a bevonat hosszantartó tartósságát, akár a teljes felületen.
A vegyi bevonatot képező szerek közül a legrégebbinek mondható folyékony Evipasz pl. a már rozsdásodó, de drótkefével a málló revétől megtisztított felületeken, és új, kezeletlen fémfelületeken is hatásos. Beecsetelés után a maradék folyadékot le kell mosni, majd következhet a korróziógátló alapozó és a fedőfestés.
Javító jellegű munkákhoz alkalmazható spray kiszerelésben is hasonló passzíváló szer, amely még a nedvességet is kiszorítja a hajszálrepedésekből, mások meg cink alapú galván rozsdagátló réteget képeznek a fémfelületen, pl. a Zink 62. Ezeket többnyire csak kis, vagy javító jellegű munkákhoz célszerű alkalmazni, pl. karosszéria elemek, kerítések, ajtó- és ablakrácsok rozsdásodó részeinek újrafestés előtti korrózió mentesítésénél.
Sokak által ismert festék a Hammerite is, amely különleges összetétele folytán nemcsak átalakítja a rozsdás, de nem máló felületet, és hathatós védelmet is biztosít számára, ha két rétegben és a teljes felületen kerül felhordásra. Az erősen rozsdás felületekről azonban minden esetben el kell távolítani a málló részeket, mert ezek gátolják a korróziógátlók hatásosságát, és az újabb fedőfesték megtapadását is. Alig rozsdás felületekre azonban külön alapozó felhordása után lehet csak alkalmazni!
Korlátok, kerítéselemek felerősítésekor a kezeletlen felerősítő csavarok is okozhatnak korróziót. Ezeket ajánlatos galvánbevonatuakra cserélni, környezetüket pedig alapos rozsdamentesítés után lefesteni. Ezzel megakadályozható az anyag további károsodása, ami különben egyre inkább kiterebélyesedhet.
Más esetekben viszont a megfelelő alapozó festék, illetve a felület megfelelő előkészítésének hiánya okozza a festékréteg foltokban való leválását. Ilyenkor célszerűbb a régi bevonatot eltávolítani, majd huzalkefézés és kellő zsírtalanítás után az egész szerkezet kellő korróziógátló alapozása után következhet a teljes felület felújítása, azaz újra festése.
Új szerkezeti elemek, vázak, kerítések stb. esetében a kötelező és alapos felületi csiszolást és zsírtalanítást követően a fenti szerek helyett a különféle rozsdagátló és alapozó festékeket célszerű alkalmazni. Ezek között található vizes diszperziós festék is, pl. a Noverox, amely még a futórozsdát is átalakítja, és még a földbe helyezett oszlopokat is megóvja a káros oxidációtól, továbbá utólag hegeszthető is, éppen úgy, mint a Buda Primer rozsdagátlóval bevont felületek.
Mivel a rozsdagátló rétegek többnyire lassú száradásúak, a munkához ajánlatos olyan bevonó anyagot választani, amelyik gyorsan szárad és kitűnő tapadó alapot biztosít a további alapozó és átvonó festéknek. Mert a védőbevonat tartóssága szempontjából ez is fontos. Ilyen pl. az akril alapú Prisma Color rozsdagátló festék, amely kiváló tapadást biztosít a további festékrétegeknek, ám azok kimondottan csak kültéri és UV állóak lehetnek. Beszerezhetők még olyan 3:1-ben bevonó fémfestékek is, pl. a Ferro Dekor, amelyek önmagukban korróziógátló, átvonó és fedőfestékként szolgálnak, természetesen ezeket három rétegben kell alkalmazni, különben nem lesz kellően hatékony a védelmük.
A hatékony rozsdásodás elleni védelemhez szükséges szereket, különféle bevonó anyagokat a nagyobb festékszaküzletekben lehet beszerezni, ahol ezek alkalmazásáról szakszerű tanácsokkal is szolgálnak. Ezeket a saját érdekünkben ajánlott megfogadni, különben jövőre is gondunk adódhat fémtárgyaink újfent rozsdásodó részeivel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Varázsoljuk szebbé környezetünket

A jó idő beköszöntével nagyon sokan felfrissítik régen lefestett kerítésüket és egyéb házkörüli tárgyaikat. Ilyenkor egy kis változtatást is érdemes eszközölni. Egy új színnel újjávarázsolhatjuk...


Fémek festése

Szűkebb lakó környezetünkben számos tárgy fémből készült és ezek az eszközök nem nélkülözhetik a felületi védelmüket szolgáló festékbevonatokat. A régebbi tárgyaink bevonata pedig időnként –...