Növények társítása

A növények összeültetése egy nagy méretű edénybe, már egy bevált gyakorlat. A kertészek és a virágkereskedők egyre többször élnek ezzel a kínálkozó lehetősséggel. Ennek az otthoni megvalósítása viszont korántsem annyira elterjedt, pedig nagyon hasznos, mivel a régi növényeinket kicsit felfrissíthetjük, ha összeültetjük őket.

Ha szobai növényünk például elvesztette alsó leveleit vagy felkopaszodott, célszerű egy bokros termetűvel párosítani. Ez a megoldás részben elfedi a felkopaszodást, vagy éppen előnyössé, látványossá varázsolja. Akár törzsére is fel lehet futtatni kúszó hajtású növényeket. A viruló virágok hármasával-ötösével ugyancsak látványosak lehetnek. Kisebb méretű növényekből valóságos növénysziget kerekedhet ki, ráadásul helyszűke esetén is ajánlható, mivel nem túlzottan helyigényesek. Akár mennyezetről is lelógathatók, vagy falra felfüggeszthetők, csak ügyeljünk a megfelelő fényforrásra.
Sokan nem is gondolnak arra, hogy egy nagy növény mellé több apró példány is társítható. Ez a variáció is nagyon mutatós, és ha saját szaporítványt használunk még anyagi kiadással sem jár.
A társított növények kezelése, gondozása lényegében megegyezik a szokásos ápolással. Csupán arra kell tekintettel lennünk, hogy növény együttesünk minden tagjának az igénye megfelelően legyen teljesítve.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Növénytársulások

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakult csoportok. Oka van annak, hogy bizonyos területeken miért olyan az adott növényi összetétel, amilyen. Ezeket a...


Biokert a hátsóudvarban

A vegyszermentes termesztésnek egyre több híve van hazánkban, és ezen irányzat a kiskertekben oldható meg legegyszerűbben. Kicsi terület, változatos növényállomány – mind segítő tényezők, hogy...