Védekezés a villámáram és túlfeszültség káros hatásai ellen

2011-09-10 20:59:05 | Módosítva: 2011-09-22 23:52:38

A napjainkra jellemző szélsőséges zivatarokat produkáló időjárásunk a lakosság körében is hangsúlyossá teszi a villámvédelemmel való foglalkozást.

Minden új épületet építőnek, illetve a már meglévő épületben új elektromos hálózatot telepítőnek ajánlatos a villámáram-és túlfeszültség védelem kérdését előre tisztázni, illetve indokolt a meglévő installáció felülvizsgálata.

A hosszú évek távlatában vizsgált és regisztrált nagyszámú és jelentős értékű káresemények bebizonyították, hogy az elektronika térhódításával (szórakoztató elektronikai készülékek, számítógépek, telefonok, riasztó berendezések, fűtési rendszerek elektronikái, klímaberendezések, napelemek stb.) ma már az átlagos családi házban is indokolt a villám-és túlfeszültség védelem kialakítása. A külső villámvédelem ugyan meg tud óvni egy épületet a közvetlen villámbehatástól, de azt már nem tudja megakadályozni, hogy az érintett objektum földpotenciálja néhány 100 kV-tal megnövekedjen. Ennek következményeként a villamos berendezéseknél, valamint az azokhoz csatlakoztatott elektromos és elektronikus készülékek szigeteléseinél átütések jöhetnek létre.

A villámvédelem létesítésére vonatkozó jelenleg hatályos előírás a (9/2008 (II.22.) ÖTM rendelet, valamint a közeljövőben kiadandó új Országos Tűzvédelmi Szabályzat normatívái – (MSZ EN 62305:1-4:2009 sz. szabvány előírásait veszi figyelembe) – a villám- és túlfeszültség védelem vonatkozásában a zónakoncepció elvére hivatkoznak. Ez a gyakorlatban a durva, közepes és finom védelmet, azaz a „B”, „C” és „D” (külföldön I., II. és III.) osztályú védelmet jelenti.

A mellékelt ábra egy családi ház komplett külső villámvédelmi, valamint a villámáram és túlfeszültség védelmi rendszerét ábrázolja a német J. Pröpster cég termékeivel kiépítve. Fontos megjegyezni: a három fokozatú védelem csak szakszerű tervezés- és kivitelezés, valamint a készülékek gondos kiválasztásával elérhető koordináció esetén működik!

Hosszú évekig tartó kutató munka és gyakorlati tapasztalatok alapján a J. Pröpster cég ma olyan a villámáramnak, illetve a keletkező túlfeszültségeknek ellenálló készülékekkel rendelkezik, melyek lehetővé teszik a célirányos és megbízható védelmet. Az új védőkészülékek már a hálózatban előidézett zavarokat (induktivitások ki- és bekapcsolása, kóboráramok, villamos hálózati ki- és bekapcsolások stb.) is figyelembe veszik.

A hatásos és szabványos külső-és belső villámvédelmi rendszer kialakításához a Rex-Elektro Kft. munkatársai készséggel állnak rendelkezésre.

Kulcsár Lajos,
villamosmérnök

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napelemek számokban

A napelemet tervezgetőknek azt az általános szabályt szokták mondani, hogy maximálisan akkora napelem kapacitást érdemes házunkra kiépíteni, amennyi az átlagos villanyáram fogyasztásunkat...


Por- és páramentes lámpatestek

Ezek nem szokványos lámpatestek, alkalmazásuk főként olyan helyeken indokolt, ahol a jó fényviszonyok biztosítását esetenként szélsőséges körülmények között kell biztosítani. Alkalmazási helyük...