Válasszunk mindig idénygyümölcsöt

2011-09-05 23:15:05 | Módosítva: 2011-09-05 23:15:05

A gyümölcsök – vitamin és ásványi-anyag tartalmuknak köszönhetően – a legegészségesebb étkek közé tartoznak. További nagy előnyük, hogy nyersen is nagyon ízletesek, így semmilyen konyhatechnikai folyamatra (főzés, párolás, sütés stb.) nincs szükség ahhoz, hogy a tányérunkra kerüljenek. Így sokkal értékesebb tápanyagok maradnak bennük, mint más feldolgozott ételekben.

Ha nem csak az íz kedvéért, hanem egészséges voltuk miatt is fogyasztjuk őket, akkor nem árt tudni, melyik, mire jó leginkább. Az idénygyümölcsöket és zöldségeket részesítsük előnyben, hiszen egy napon, természetes körülmények között érett gyümölcs sokkal több értékes vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint a féléretten leszedett, hosszan szállított, majd utóérlelt társai.

A különféle vitamin-, és ásványi-anyag tartalom részletes felsorolását most mellőzzük, inkább azt mutatjuk be, milyen gyógyhatással bírnak egyes gyümölcseink amellett, hogy mindegyik jótékonyan hat egészségi állapotunkra. Ebben víz-, és rosttartalmuknak is nagy szerepe van.

Az áfonya az egyik legtöbb biológiai hatóanyagot tartalmazó gyümölcsünk. Ezen összetevőinek köszönheti az antibakteriális, az antioxidáns valamint vizelethajtó hatását. Hasznos a fogyasztása vérkeringési rendellenességekben, a mikroszkopikus vérzékenység esetén, visszértágulatoknál, mert csökkenti a hajszálerek törékenységét. Az áfonya jó vértisztító lévén jótékonyan hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre.

Az alma gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek főleg az emésztő rendszerre hatnak. Alacsony vércukorszint esetén – amikor az agy nem kap elég glükózt – ajánlatos az alma fogyasztása. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához. Pektin tartalma segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat, amelyek a koleszterin lerakódását okozzák.

A körtét általában gyulladásos betegségek, illetve az emésztési rendszer és a légutak gyógyítására használják. Az átlagosnál jelentősebb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára hat jótékonyan. A körte hűsítőlég hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.

A bodzavirág és bodzabogyó meghűlés esetén kiváló gyógyszer. Köhögést csillapító, vértisztító, enyhe hashajtó hatású. A bodzát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják, emellett vizelethajtó. Reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal, és szerepe van a stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásában (öregedés, számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak. Az immunrendszer munkáját segíti C-vitamin tartalmával.

A fekete berkenye a gyümölcsök, és bogyósok közül a legmagasabb P-vitamin tartalommal rendelkezik, ezzel csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak jó áthatolhatóságát. Az antocianidok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, amelyekből a fekete berkenye sokfélét tartalmaz, így hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen. Értágító hatása mellett a vérrög-képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését.

A feketeribiszke élettani hatásai közül ismert vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő, köszvényes és reumás panaszokat enyhítő, vértisztító és izzasztó hatása, ezért hólyag, vese- és prosztatabetegségek tüneteinek enyhítésére, reumás panaszok esetén, valamint vérnyomás csökkentésére is használják. A feketeribiszke elhízott embereknél növeli a vizelet kiválasztását, fokozza az epe termelését. Vas-, mangán- és réztartalmának köszönhetően növekszik a vörösvértestek és a hemoglobin mennyisége. B-vitamin tartalma idegvédő hatású.

A homoktövisnek fontos szerepe van az immunrendszer védelmében és erősítésében, zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat gyomor-, és nyombélfekélyekre is, védi a májat. Gátolja a hajhullást, és lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását.

A málnát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák. A népi gyógyászatban a magzat egészséges fejlődésére, gyermekszülés megkönnyítésére is fogyasztják. Hatásai közé tartozik a vércukorszint és a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása.

A meggy is igen hatékony antioxidánsunk. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében. A meggy elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg, és azzal hat az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására. Közismert az is, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi panaszok kezelésére.

A cseresznye beltartalmánál fogva kitűnő vértisztító. A téli húsos táplálkozás következtében megtelik a szervezet húgykősavval, aminek lerakodása a csuklókban vagy az ujjakban erős fájdalmat okoz az idősebbek körében. A cseresznye segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.

Az őszibarackban az A-, és C-vitamin közös munkájának eredménye, hogy nagyobb az ellenállás a pattanások kifejlődésére, és ellenállóbb a bőr a betegségekkel szemben. A gyümölcs segít a légzőszerv nyálkahártyáit egészségben tartani. Kitűnő arcpakolás készíthető belőle, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik tőle.

A kajszibarack serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet. A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét.
A sárgadinnye jó hatást vált ki a vékony és vastagbélgyulladás esetén. Hatására a betegségben leterhelt immunrendszer erőre kap, növekszik az ellenálló képesség. Bőrkiütések és bőrbetegségek kezelésére is hatékony.

A szilva serkenti az emésztést, a legeredményesebb a székrekedés ellen. A szilvában lévő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Véd a belső vérzések kialakulásával szemben. A szilva csökkenti a vérnyomást.

A vörös szőlő könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlott, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese-, és májbajok vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották a régiek (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betakarítás, tárolás

Késő tavasztól késő őszig a hazánkban termő zöldségek, gyümölcsök nagy választékkal kényeztetnek bennünket. Téltől tavaszig azonban az van, amit betároltunk, vagy megvehetjük a fóliást, esetleg a...


Élelmiszeripari célú szendvicspanelek

A Metál-Sheet Kft. több éves szendvicspanel gyártási tapasztalatait kamatoztatva, igyekszik minden olyan igényt kielégíteni, melyek a végfelhasználás szempontjából specifikus kritériumokkal...