Védelem és dizájn

Autófóliák

2011-10-11 00:39:40 | Módosítva: 2011-10-11 00:39:40

Az autóüveg fólia kiválasztásakor érdemes megfontoltan eljárni, hogy valóban jó minőségű, tartós anyag kerüljön a drága gépkocsira. A minőség a fólia anyagán kívül kiterjed a ragasztó anyagára és nagyon nagy részben a szakszerű felragasztásra. Így rossz minőségben elvégzett munka nem korrigálható, sőt még a hibásan felrakott fólia levétele is nehézkes.

Fontos a megfelelő UV védelem, mert a jó minőségű fólia védi az autó belső terének borításait és a bent ülőket egyaránt. Különösen a szabadban parkoló gépkocsik esetében jelentősen meghosszabbíthatja a fólia a gépkocsi élettartamát (műszerfal, kárpit, ülésborítás stb.).

A fólia legfontosabb szerepe a hővédelemben van. A zárt karosszériában az üvegházhatás következtében elviselhetetlenül felmelegszik a levegő. (Ezért is szó szerint életveszélyes a gépkocsiban kisgyermeket, háziállatot hagyni a nyári időszakban – még rövid időre is.) Ez az üvegházhatás még menetközben, sőt bekapcsolt klímaberendezésnél is jelentkezik; az utastérben egyszerre van forróság a naptól, miközben a légbefúvókon jéghideg jön a klímaberendezésből. A megfelelő fólia viszont nem csak a veszélyes UV sugarak kiszűrésére képes, hanem az utastér felmelegedését is jelentősen csökkenti. A sötét fólia az utastérbe történő belátást is akadályozza.

A funkció szerint a hő-, UV- és fényvédő fóliákon kívül használnak még biztonsági fóliákat (ezek elsősorban a gépkocsi-feltörések és balesetek esetén az üvegszilánkok okozta sérülések ellen védenek), valamint léteznek karosszériavédő fóliák is. Ez utóbbi természetesen nem az üvegfelületekre, hanem a karosszéria-elemekre kerül, és hatékonyan véd a karcolások, kőfelverődések ellen. Elsősorban a motorháztető, a tükrök, a lökhárítók védelmét szolgálja.

Az autófóliákat rendszerint a gyártástechnológia alapján szokták kategorizálni. E szerint vannak:

  • Ragasztóban színezett autófóliák (olcsó, alacsony minőségű termékek)
  • Mélyszínezett autófóliák (elsősorban dizájn elem)
  • Alumínium „gőzölt” autófóliák (jók a hővédelemben)
  • Fémszórt avagy „sputtered” autófóliák (jó hővisszaverő hatás és magas fényáteresztés jellemzi)
  • Kerámia alapú autófóliák (ez tekinthető ma a csúcsminőségnek)

Az autó üvegfelületeinek fóliázására az Európai Unión belül nincs egységes jogszabály. Minden országban a helyi közlekedési felügyelet határozza meg a feltehető hővédő fólia, sötétítő fólia paramétereit. Az egyes tagországokban olykor teljesen eltérő szabályozások vannak érvényben; még olyan is van, ahol kategorikusan tiltják a fóliázást.

Magyarországon az autófóliázást a Köhém 6/1990. (IV.12.) rendelet 97. §-a szabályozza. E szerint csak olyan fólia telepíthető az autó ablakaira, amely rendelkezik H- vagy AF engedélyszámmal és műbizonylattal. A trükkös módon hamisított különböző műbizonylatokkal korábban sok gond volt, ezért minőségi márka esetén már elérhető plasztikkártyás, hologramos, nem hamisítható műbizonylat is.

Az engedélyszámot a fóliázott ablakra is fel kell ragasztani az autóüveg és a fólia közé matrica formában, úgy, hogy az a fólia roncsolása nélkül ne legyen eltüntethető. A műbizonylat a vevő felé igazolja, hogy a megfelelő szakműhelyben az autó üvegére képzett szakember szerelte fel a fóliát, akinek az adott évre érvényes regisztrációs száma van.

A jogszabály értelmében a fólia nem lehet tükröződő. Magyarországon a rendelet szerint személygépkocsik esetén, a hátsó oldalsó ablakok, és a hátsó szélvédő is bármilyen sötétségű fóliával jogszerűen felszerelhető, amennyiben a fólia magyarországi minősítéssel („H” vagy „AF” engedély) rendelkezik, valamint a gépjármű két oldalsó tükörrel van ellátva.

A vezető látóterében lévő oldalablakra olyan esetben szerelhető engedélyes autófólia, ha a fólia és az üveg együttes fényáteresztése nem csökken 70% alá. Az első szélvédőre, a napellenzőkkel takart felületre, bármilyen sötétségű autófólia csík felragasztható. A hátsó szélvédőre, valamint nem a vezető látóterében lévő oldalablakokra ugyancsak bármilyen sötétségű fólia felszerelhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: autó, fólia, sötétítő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üzemképtelen autók a közterületeken

Sok üzemképtelen járművet tárolnak közterületen, a városokban ezzel is csökkentve a szabad várakozóhelyek számát. Üzemképtelen járműnek az a jármű minősül, amelyik nem vehet részt vagy nem képes...


Autóüveg fóliázás gyakorlata

Az autóüveg fóliázásnak köszönhetően minimális anyagi ráfordítással növelhetjük autónk komfortosságát, külső megjelenését, biztonságát. Csak profi, referenciával rendelkező céget válasszunk a...