Kézenfekvő tippek

Rögtönzött virágpolcRögtönzött virágpolc

Aki gyakorta kertészkedik, jól tudja, hogy virágcserepekből soha nincs elég. A használtak el is törnek, meg időnként ki is ürülnek. Ha a tartalék cserepek tárolása nem igazán megoldott, akkor kerítsünk néhány deszkát, a talonba tartott cserepeket pedig használjuk fel polctartó oszlopként. E célra a csorbult szélű cserepek is megfelelnek, ha egy nagyobbra helyezve, a polclapok magasított oszlopaként használjuk fel őket. Az egymásba tett cserepekből különböző magasságú oszlopokat állíthatunk össze. A deszkapolcon a frissen átültetett cserepes növényeket és a tartalék cserepeket is elhelyezhetjük, sőt szélesebb polclapot használva még alkalmi kertészasztalként is használhatjuk. A szélesebb deszkalapokat lehetőleg két-két, egymás mögé helyezett cseréposzlopra tegyük, és a faanyagot ajánlatos konzerváló szerrel is jól beitatni. Az ilyen alkalmi polcokat bármikor könnyű átrendezni, a kert egy eldugott zugában is elférnek, és pénzbe is alig kerülnek.

Virágos cseréposzlopok

Virágos cseréposzlopok A kertjét mindenki igyekszik különféle ötletekkel szebbé érdekesebbé formálni. Ehhez néha csak egy szokatlan ötlet szükséges, mint pl. amit most ajánlunk. Az eredetijét külföldi laptársunkban találtuk. A zsebes, emeletes cserepet már nálunk is megvásárolhatjuk, de egy kis ötletességgel, különféle méretű cserepekből - esetleg törött aljúakból - érdekes virágos oszlopokat kreálhatunk magVirágos cseréposzlopokunk is. A legalsó, lehetőleg nagy átmérőjű, esetleg magasabb cseréptál is lehet. Földjébe félig süllyesztve állítsunk nagy cserepet, amelynek alsó nyílását előbb megnagyobbítottuk. Ezt is töltsük meg kétharmadáig földdel, és középre tegyünk egy kisebb, nagylyukú cserepet. Az alsó cserepet töltsük fel teljesen, majd a felső cserépbe is tegyünk földet, illetve félig a földjébe ágyazott kis cserepet. A cserepeket úgy rakjuk egymás földjébe, hogy a nagyobbak széle mellett legalább 4 cm széles szabad terület maradjon. A legfelső cserép akkora legyen, hogy abba még egy szép dísznövényt tudjunk ültetni. A cserepek alsó nyílását azért kell növelni, hogy a nedvesség locsolásukkor az alsók cserepek földjébe is átszivárogjon. A cserepek széle mellé olyan dísznövényeket ültessünk körben, amelyek majd később lecsüngő, vagy felfelé növekvő új hajtásaikkal nem gátolják az alattuk levő fejlődését bokrosodását. Ily módon igen érdekes növény együtteseket hozhatunk létre, amelyek szokatlan színfoltjai lehetnek majd a kertünknek, esetleg teraszunknak, balkonunknak.

Ládákból rakodópolc

Ládákból rakodópolc A kertműveléshez számtalan szerszámra, és egyéb kiegészítő kellékre van szükség. Ahol a szerszámkamrában csak a nyeles és terjedelmesebb szerszámoknak jut hely, az apróbb dolgok bizony a sutba, vagy szabad ég alá kényszerülnek. Szükségtárolóként a fából készült gyümölcsös ládákat is felhasználhatjuk. A rozzantabbakat azonban előbb néhány tűzőkapoccsal, vagy ragasztópisztollyal szilárdítsuk meg, faanyagukat pedig lazúrozzuk, vagy esetleg mázoljuk színesre. Ezt követően a ládákat egymásra helyezve ragasszuk, vagy szegezzük össze, így alakítsuk ki a különféle eszközök tárolásához szükséges ládavariációkat. Közbenső polcokkal nem érdemes a belsejüket megosztani, mert a vékony falemezek erre nem alkalmasak, ám belsejük még így is sok mindennek helyet biztosít, és ha némi rendszer szerint helyezzük el bennük a kisebb kézi szerszámokat, egyéb más kelléket, akkor a gyakori keresgélést akár el is elfelejthetjük.

Forgó fűszerekForgó fűszerek

A teraszon egy apró asztalra nem tudunk mindent elhelyezni, még ha sokszor meg is próbálkozunk vele. A képen látható emeletes, forgó fűszertartó ötletes megoldás. Az asztalhoz igazítva határozzuk meg a két kerek polclap méretét, de 25 cm átmérőjűnél kisebbet ne készítsünk. A polclapok közepére fúrjunk 1-1, min. 35 mm-es lyukat, melyen a napernyő tartórúdja kényelmesen elfér. Szükségünk lesz még 3 db kicsi kerékre és 3 db vékony, 20 cm-es farúdra. Kicsi facsavarokkal állítsuk össze a fűszertartót a kerekek és a farudak felhasználásával, majd helyezzünk el rajta mindent, ami csak szükséges lehet a kellemes nyár esti vacsorához.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: polc, oszlop

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...


14 ötlet a lépcsők alatti terek hasznosítására

Fiókos lépcső: az egyes lépcsőfokok alatti rész kiváló hely a cipők tárolására. Ez a megoldás viszonylag bonyolult, érdemes már a lépcső építésekor betervezni. Aszimmetrikus lépcső: elsőre fura...