Erkély-, erkélykorlát felújítása

2009-08-23 00:18:38 | Módosítva: 2009-08-27 14:12:31

Viszonylag még jó állapotú épületeken is gyakori, hogy az erkélyek vagy a terasz szemmel láthatóan a háznál is rosszabb állapotban van. Az erkély először esztétikailag, majd szerkezetileg is egyre gyorsabban romló állaga, csak alapos felújítással változtatható meg.

Legszembetűnőbb a fa erkélykorlátok állagának romlása. Az erős hőmérsékleti ingadozásnak, csapadéknak és UV sugárzásnak kitett épületrészen bizony 10-15 éven belül akkor is meglátszik az idő múlása, ha 2-3 évente karbantartó újrafestést, lazurozást kapott. Erre a karbantartásra bizony minden kültéri fa szerkezetnek szüksége van, mégpedig nem csak a színező festésre, hanem a megfelelő impregnálásra, UV és gombaölő szerrel történő átkenésre is.
A nagyobb erkélyfelújító munkához érdemes a korlátot leszerelni, és a felújítást a talajszinten, az erkély minden eleméhez jól hozzáférve elvégezni. Ez azonban a sokadik emeleten nem veszélytelen munka, és arról is gondoskodni kell, hogy a felújítás idején korlát nélkül maradt erkélynek még az ajtaját se közelíthesse meg senki.

A fa szerkezet leszerelésekor válnak jól elérhetővé a fém tartóelemek. Ha ezeken csak felületi rozsda van, akkor nem szükséges kicserélni őket, de alapos drótkefés rozsdátlanítás, rozsda passziválás és korrózióálló festés igen. Ha Hammerite-ot használunk, akkor mindezt egyben kapjuk meg.
A rácselemeket már alaposabban át kell nézni, mert az idők folyamán ezeknek jobbára csak a belső oldalát látjuk, az igazi UV bombát pedig kívülről kapja. Az erősen korrodált faelemeket inkább cseréljük ki, elkorhadt részeket ne hagyjunk benne. Különösen a felső párkányléc van kitéve a napsugárzáson kívül a folyamatos esőnek is. Ezt mindenképpen érdemes kicserélni, sőt ajánlatos egy műanyag profil borítást is tenni rá, ami az esőtől némileg védi majd.
A meghagyott eredeti fa elemek is alapos átcsiszolást, komplett favédelmet (gombaölő és impregnáló alapozót) és UV álló festést illetve lazurozást igényelnek. Ha mindezt egy műhelyben, vagy jó idő esetén a talajszinten végezhetjük, akkor mindenhez jól hozzá tudunk férni, a festéket olyan helyekre is be tudjuk folyatni, ahová felszerelt állapotban hozzá sem férünk. A visszaszerelést egy ember nem tudja végezni, és a biztonságra sem tud megfelelően ügyelni. Ez minimum két emberes munka.

Teraszpadlózat felújítása

A felújító munkához a Murexinnak van komplett rendszere. Ennek első lépése az alapfelület előkészítése. A látható betonleválásoknál a laza részek mechanikus eltávolítását javasoljuk, amit vésővel, jobb esetben drótkefével lehet elvégezni, mégpedig egészen a kellő szilárdságú betonfelület eléréséig. Ezt követően kerülhet sor a megtisztított, rozsdátlanított betonacélok korrózióvédelmére. A teljes betontakarás helyreállítását zsugorodásmentes, finomszemcsés betonjavító réteggel kell elvégezni. Lényeges szempont, hogy az erkély szélein megfelelő vízorr kerüljön kialakításra. Ezt jelentősen leegyszerűsíti a rendszer alumínium teraszprofilja, amely egyben a homlokrész esztétikáját is előnyösebbé teszi, s nem is korrodál.
Végül a teljes járófelület csapadékvíz elleni védelmét és burkolatát kell elkészíteni. A járófelület az adottságokhoz és az egyéni igényekhez igazodva lehet kent, ill. kerámia burkolat. Sima felületű beton vagy műkő erkélyeknél alkalmazhatjuk a kent burkolatot. E bevonatok előnye, hogy később egyszerűen javíthatók, és karbantartást sem nagyon igényelnek.

A műkő szegélyű, de kerámia vagy más anyagú (betonlap, mozaiklap stb.) lapburkolatú erkélyek, teraszok felújítása szigetelés nélkül nem adnak hosszú távon tartós megoldást. A 3 mm vastag varrat és hézagmentes szigetelésre kizárólag csak Flex ragasztóval szabad dolgozni. A fugázáshoz is Flex fugázó anyag szükséges, mert csak ez az anyag alkalmas a teraszokon, erkélyeken fellépő extrém igénybevételek elviselésére. A negatív sarkokat szilikonnal kell szakszerűen szigetelő tömítéssel ellátni.

A fém tartókeretbe szerelt drótüveges erkélyeken is meglátszik már egy-két évtized. A drótüveg sok helyen megroppan, amúgy sem nagyon divatos már. Érdemes kicserélni valami más anyagra. A fém tartószerkezet egyébként is csak akkor érhető el jól, ha a drótüveg lapokat leszereljük. A fémszerkezet felújítása és korrózióvédelme nem különbözik a fentebb leírtaktól. Ezt természetesen fölösleges lenne leszerelve végezni. A régi drótüveg kicserélésekor pedig ma már sokféle új anyag közül választhatunk. Aki nem idegenkedik a belátástól, az választhat vastag, normál üveget is. (Lakóparkokban ma divatos.) A régi drótüveg helyére új, sokkal szebb drótüveg vagy áttetsző (opál, katedrál) üveg kerülhet.

Vízelvezető teraszcsatorna

A teraszokról és a balkonokról a csapadékvizet el kell vezetni, különben a padlózat törvényszerűen károsodni fog. E helyeken a hagyományos ereszcsatornák általában nem alkalmazhatók, mert a csatornatartókat nem lehet a szokásos módon felszerelni.
A Rheinzink teraszcsatornával e probléma könnyen megoldható. Utólag is beépíthető a teraszburkolat illetve a tetőfedés elemeinek megbontása nélkül is. Az egyenes vonalú szegélyekhez és ereszekhez gyorsan és tisztán szerelhető. Nem szükséges egyedi kialakítású csatornatartókat legyártani. A szerelési idő minimális, kevés rögzítő elem kell, így a munka hatékony és költségtakarékos. Beton homlokfelületekhez is kiválóan alkalmazható.
Mivel a balkonok, teraszok vízgyűjtő felülete általában nem jelentős, hozzájuk a szokásosnál kisebb csatornaméret illik. Egy-egy lefolyócsőhöz legfeljebb 35 m2 vízgyűjtő felület tartozhat. Ezzel viszont többek közt kedvező építészeti megjelenés biztosítható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: erkély, terasz, balkon

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

atiz avatarja

atiz        

Szakember gárdát keres kicsi társasházunk erkélyfelújítási munkára. Köszönettel,

Erkély-, teraszkorlát

A címben leírt nevek közül bárhogyan is nevezhetjük, funkciója ugyanaz: véd a kíváncsi szemek elől az erkélyen, teraszon, balkonon, de akár a belvárosi bérházak körfolyosóin is. Ilyet...


Balkonnövények ültetése, gondozása

Az egynyári növények hátránya, hogy minden évben újra meg kell venni őket, és viszonylag sok gondozást igényelnek. Cserébe azonban egészen késő őszig folyamatosan virágoznak, más növénycsoportok...