Hatékonyabb rákgyógyítás

2011-09-02 11:33:03 | Módosítva: 2018-04-18 10:17:22

Miniatűr oxigénelőállító eszköz adhat lökést a sugárkezelésen vagy kemoterápián áteső betegek gyógyulásához.

A rákbetegségek egyes típusai

Így a hasnyálmirigy- és a méhnyakrák is erősen hipoxikusak, azaz a daganatok környezetében alacsony az oxigén koncentrációja. Hatékony sugárkezelés vagy kemoterápia csak oxigéndús környezetben valósulhat meg, ezért az oxigénszegény részeken nehéz eredményt elérni. Erre a problémára lehet egy megoldás a Purdue University kutatói által kifejlesztett apró oxigéngenerátor, ami a tumor közelében fejti ki hatását. A beültetés nem jelent nagy beavatkozást, így külön megterhelést sem a szervezet számára. A daganat közelébe juttatott szerkezetet kívülről ultrahanggal lehet működésbe hozni, melynek révén a szervezetben található vízből, elektrolízis útján oxigént és hidrogént hoz létre. Bíztató eredményeket hoztak az egereken végzett kísérletek, melyek azt állapították meg, hogy a daganatok gyorsabban zsugorodnak az oxigéndús környezetben, mint hagyományos esetben. A Purdue University munkatársai számára a következő lépés egy egyszerűbben és olcsóbban gyártható típus megalkotása, amivel klinikai fázisba léphet a tesztelés.

(forrás: http://ieeexplore.ieee.org/xpl/freeabs_all.jsp?arnumber=5975204)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hova kell a szén-monoxid vészjelzőt felszerelni?

Ha ez a kérdés felmerül önben már jó úton jár ahhoz, hogy biztonságban tudja családját, hiszen ez azt jelenti, hogy már van szén-monoxid vészjelzője.


A szén-monoxid nem válogat

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, erősen mérgező gáz, amitbelélegezve az élőszervezet oxigén-hiányos állapotba kerülhet, melyszélsőséges esetben halálos mértékű is lehet. Ezért néma...