Szellőztetés: kérdések és válaszok

2022-06-19 18:58:58 | Módosítva: 2022-06-23 08:28:29

Az Atrea-nál, amely a hővisszanyerős szellőztetés egyik piacvezető képviselője, összegyűjtöttek egy kérdés-válasz csokrot, amely segíthet eldönteni, hogy miért fontos napjainkban a hővisszanyerős szellőztetés, amely egy szintén megújuló energiaforrásnak számít a hőszivattyúk mellett.


Nem egészségesebb az ablakon keresztül történő szellőztetés?

Nem, épp ellenkezőleg. A szellőztetőegység ugyanazt a friss levegőt juttatja be az épületbe, mint az ablakokon keresztül. A készülékekben lévő szűrőknek köszönhetően a rovarok (szúnyogok, legyek... stb.) nem jutnak be a szobákba. Hasonlóképpen a pollenek esetében is – ha finom F7 osztály szűrőt használunk, amely képes a tüdőn áthaladó részecskéket felfogni, ez csökkenti az allergének bevitelét. Nemcsak az allergiásoknak és az asztmásoknak kedvez a hővisszanyerőn keresztüli szellőztetés.


Milyen szűrőket használjunk?

A szűrők biztosítják a szükséges levegőtisztaságot. Ez vagy alapszűrés (G4 durva szűrőosztály) vagy finomabb szűrés (F7 szűrőosztály). Ha a házban nem laknak allergiások, vagy nincs erős szennyezés (ipari övezetek), elegendő a G4-es alapszűrő.


Van-e huzat a lakásban a légkezelő rendszer miatt?

Nincs. A hővisszanyerésnek köszönhetően a levegő hőmérséklete hasonló az épület hőmérsékletéhez. Több ponton az egy személyre jutó azonnali frisslevegő-szükségletnek megfelelő mennyiségben adagolják. Ez megakadályozza, hogy a hőmérsékletkülönbségek és a levegő sebessége huzatot okozzon, mint az ablakszellőztetés esetében. Tehát már nem száll a hajuk otthon.


Lehet-e a szellőztetőberendezés állandóan üzemben, vagy inkább csak korlátozottan használható?

Az állandó szellőzés jobb a lakásnak, a háznak és a lakóknak!
– A szagok folyamatosan eltávolításra kerülnek (textíliák, bútorok, állatok...).
– Megszünteti a penész kialakulásának és terjedésének kockázatát magas páratartalom mellett.


Mekkora a megtakarítás a fűtési költségekben?

A hővisszanyerésnek köszönhetően jelentős hő takarítható meg. A pontos mennyiséget nem lehet számszerűsíteni a háztartások eltérő beltéri hőmérséklete miatt. Télen különböző beltéri hőmérsékletekre fűtünk. A légkezelő berendezések hatékonysága akár 95% is lehet.


Milyen gyakran kell cserélni a szűrőket a hővisszanyerős szellőztetőberendezésben?

A hővisszanyerő egységek gyártójaként az ATREA évente 5 alkalommal javasolja a cserét.

 

Alkalmazható pollenszűrő a szellőzéssel?

Igen, a pollenszűrők alapfelszereltségként kerülnek forgalomba az F7 címke alatt.

 

Mennyi a szűrők cseréjének és a szellőztető rendszerek karbantartásának éves költsége?

A szűrők éves cseréje ugyanolyan igényes, mint a porszívó szűrőinek és zsákjainak cseréje. Családi házakban az ajánlott évi 5 csere esetén a szűrő költsége kb. 4-5 ezer forint, ennyibe kerül 10 csereszűrő, és a csere költsége is ennyi. Javasoljuk továbbá, hogy évente egyszer öblítse át a rekuperátort, amelynek karbantartása legfeljebb 30 percet vesz igénybe.

 

Lehetséges-e a fűtés támogatása a hővisszanyerős rendszerrel?

Önmagában nem. A hővisszanyerés csökkenti a friss levegő belső hőmérsékletre történő felfűtéséhez szükséges energiamennyiséget, de itt véget érnek a hővisszanyerés technikai lehetőségei. A fűtési rendszernek fedeznie kell az épület hőveszteségét az áteresztésen, az esetleges beszivárgáson és a levegő szobahőmérsékletre való visszanyerése utáni felmelegedésen keresztül. Azonban alkalmazhatunk ún. utófűtést a légtechnikai rendszerben, ezzel már támogatható a fűtés. Az ATREA keringetéses szellőztető rendszert kínál szellőztetéshez, fűtéshez és hűtéshez visszakeveréssel – a DUPLEX R sorozatú egységeket.

 

Mi az a by-pass?

A szívműtéthez hasonlóan ez is egy by-pass. A hővisszanyerő egységben lévő by-pass megkerüli a hővisszanyerőt. Ez biztosítja, hogy a levegőt ne érje hőhatás. Így – a by-pass szabályozza, hogy mikor történik a hő visszanyerése, és mikor nem. Például nyári éjszakán alkalmazhatjuk az ún. „free-cooling” funkciót, mellyel a szabadban lehűlt levegő segítségével hűthetjük át a lakást.

 

Minden helyiséget egyszerre kell szellőztetni, vagy a szellőztetés bizonyos időszakokra átállítható, például nappal a nappaliban és éjszaka a hálószobában?

Az egész lakást vagy házat egyszerre lehet szellőztetni, vagy létrehozhat úgynevezett zónákat vagy köröket, ahol csak egy adott területet szellőztetnek. Minden háztartásnak más és más szellőzési igényei vannak. Ezért ezt a kérdést a teljes rendszer tervezésekor külön-külön kell kezelni. 

 

Elszaporodnak a baktériumok a szellőzőrendszerben? Egy idő után egészségtelen?

Nem. Ha a készülékeket szellőztetési célokra használják, higiéniai és egészségügyi szempontból biztonságosak. A baktériumok és a penész ott képződnek, ahol állandóan magas a páratartalom és elégtelen a légmozgás. A levegő mindig áramlik a készülékekben és a légcsatornákban. A helyiségek irányában a levegő meleg, ezért nem tud nedvesség képződni. A helyiségek levegője egy másik úton távozik, és az esetleges nedvességet (pl. a fürdőszobából) a légáramlat szárítja meg.

Gaál Tiborwww.atrea.hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az okos fűtés szabályai

Összegyűjtöttek néhány olyan fűtési praktikát, amellyel a még nem szigetelt családi házak tulajdonosai is látványosan tudják csökkenteni fűtésszámlájukat és épületeik szállópor kibocsátását.


Hővisszanyerős szellőztetés

Egy passzívház fűtése – és hűtése – alapvetően a szellőztetésen keresztül történik. A hőszigetelési követelmények mellett ez a passzívház legfontosabb szempontjai közé tartozik.