Bosch körfűrészek

13Bemutató cikkünk apropóját az adta, hogy a Bosch cégtől próbára megkaptuk a legújabb PKS 54 CE "electronic" típusjelű fűrészgépet, melyet így alaposan szemügyre vehettünk. Természetesen összehasonlíthattuk az elődjével is, valamint a barkácsgép programban szereplő, zöld színű többi körfűrésszel, ezáltal egy kis áttekintést tudunk adni olvasóinknak erről a gépcsaládról.

A PKS 54 CE elsősorban formailag változott meg az azonos típusjelű korábbi változathoz képest, mondhatjuk modernebb, áramvonalasabb és természetesen jobb fogású lett. A markolatok kialakítása olyan, hogy a jobb és balkezesek egyaránt könnyen tudják használni, és ugyanezt a célt szolgálja a kapcsológombot reteszelő gomb szimmetrikus elrendezése is (1). Ez a retesz a biztonságot szolgáló fontos apróság, amely megakadályozza a gép véletlen megindulását.
A próbára kapott gépet a legmodernebb, ún. konstans elektronikával látták el. A markolat tetején lévő tárcsán (2) - percenkénti 2200 és 5300 fordulat között - beállítható az üresjárati fordulatszám, amely azonban a gép teljesítményhatárain belül a munkafordulatszám is. Az okos elektronika ugyanis a terhelést érzékelve növeli a teljesítményt (az áramfelvételt), így a tárcsa fordulatszáma a beállított értéken marad. Az okos áramkör természetesen gondoskodik a túlterhelés elleni védelemről is, valamint arról, hogy indításkor az üzemi fordulatszámra fokozatosan, rántás és áramlökés nélkül fusson fel a gép.
3 Kívülről is azonnal feltűnik még egy újdonság; a műanyag tárcsavédőt jóval masszívabb öntött alumíniumra cserélték le (3), elmaradt viszont a védőtárcsa orrészén lévő kis görgő. (Magunk közt szólva nincs is nagy jelentősége.) A tárcsavédőről természetesen nem hiányozhat a porelszívó kúpos csonkja. Erre külön tartozékként vásárolható porzsák is csatlakoztatható (4), sokkal jobb azonban a porszívó (5), mert fűrészeléskor bizony tekintélyes mennyiségű fűrészpor keletkezik. Azért is találjuk jobbnak a porszívó használatát, mert a körfűrészekben általában nincs saját elszívó ventilátor, a por kidobását a forgó tárcsa centrifugális ereje végzi. Jó erre egy külső szívással rásegíteni.
Egy körfűrész használhatóságát leginkább a beállítási értékek pontossága, és egyértelműsége adja meg. A Bosch gép ilyen szempontból jól vizsgázott. Kifejezetten tetszett, hogy a dőlésszög állítása után nem csak elöl, hanem hátul is van egy rögzítőcsavar (6), így a tárcsa és a talp szöge biztosan a beállított értéken marad használat közben is. (Erre bizony láttunk már ellenpéldákat.) Pontos és egyértelmű a szögbeállítás is a fokbeosztású tárcsán (7). A vágási síkot jelző célzó vonal külön jelöli a 45 fokos vágás felső síkját is.
4 Egy külön karral megkönnyítették a vágásmélység szabályozását, így az egyetlen mozdulattal változtatható (8). Ennek, és a vágásmélység ellenőrzését szolgáló milliméterskálának azért is örültünk különösen, mert amatőr gyakorlatban előszeretettel ajánlgatjuk a körfűrészt horonymarásra is. Gondos megvezetéssel, és pontos mélység állítással hibátlan hornyokat fűrészelhetünk polclapok, fiók fenéklapok és hátfalak, vagy üvegpolcok számára. Az alapvágásokhoz megfelelő pontosságú a tartozékként kapott párhuzamvezető. Hosszú nyílegyenes fűrészeléshez már jól rögzített vezetőléccel ajánlatos a gépet vonalon tartani (9).
Néhány szó az eredeti fűrésztárcsáról. Ez egy ún. háromosztatú tárcsa (8), amelynél váltott oldalon, letört élű holkeres kiképzésű fogak segítik a tiszta vágást, és a korábbi típusokénál 50%-kal nagyobb vágási teljesítményt tesznek lehetővé. Puha és keményfához valamint műfákhoz egyaránt hatásos. A tárcsacserét nagyon megkönnyíti, hogy a tengely egyetlen gombnyomással reteszelhető, és így a rögzítő imbuszcsavar egyszerűen oldható (10). Az ehhez szükséges imbuszkulcs a gép tartozéka, sőt a gép házán nyert elhelyezést (11).
A következőkben megpróbáljuk elhelyezni az új PKS 54 "electronic"-ot a Bosch körfűrészek palettáján. Majdnem ikertestvérének tekinthető a PKS 54 típusjelű készülék, de van kevés teljesítménybeli különbség köztük (az "electronic" 1150 W-os, a másik csak 1050), de ami a lényegesebb; az utóbbiból elhagyták a konstans elektronikát, illetve a fordulatszám szabályozást. Természetesen a motorvédelem itt is megvan.
7 Két nagyobb "majdnem ikerpár" is szerepel a választékban, a PKS 66 CE "electronic" (12) és a sima PKS 66 (13). Egymáshoz való viszonyuk az 54-esekéhez hasonló; a luxus változatban ugyanaz a konstans elektronika van, mint a kisebb teljesítményű változatban, a másikból ezt elhagyták. Formára, szolgáltatásra egyebekben a két gép azonos, de itt is van némi teljesítmény különbség; az "electronic" 1400 W-os, a sima változat 1200. A teljesítménnyel arányosan általában a maximális vágási mélység is változni szokott, de természetesen a használat közben - elsősorban az előtolásban - is érzékeljük a gépek ereje közti különbséget. A kettő közül Magyarországon csak a PKS 66 kapható.
Végül két kisebb gép is a család tagja, a PKS 46 és a PKS 40-es. Külsőleg ezek az 54-esekkel azonosak, de egyikben sincs elektronika, teljesítményük pedig 620, illetve 550 W. Véleményünk szerint az átlag barkácsolási gyakorlatban ezek a gépek is megfelelnek, pontosság tekintetében sincs különbség a különböző típusok között. A nagyobb teljesítmény és a szabályozó elektronika persze meghálálja magát, különösen az asztalos és faipari munkákkal rendszeresen foglalkozók számára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: körfűrész, fűrész

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Favágó szerszámok

Kuglifát nem sokan vásárolnak fatüzeléshez, amiugyanolcsóbb, ám azt még otthon kell felaprítani, ami köztudottan nem könnyű munka. Az aprítva megrendelt tűzifa hasábmérete sem mindig megfelelő,...


Ágvágók, teleszkópos metszőollók, hosszú nyelű fűrészek...

Főleg a fás szárú növények gondozása, metszése ütközhet némi nehézségbe, azok mérete miatt. Sokszor a kezelendő rész jóval magasabban van, mint ahogy azt szabad kézzel elérnénk. Ennek megoldására...