Esztétikus és tartós legyen

Kerti építmények fedése

2010-08-27 23:14:25 |

Régi háztulajdonosi beidegződés, hogy aminek a házban nincs helye, az az udvarra kerül. Ott azután olyan helyre kerülnek, ami a számukra az adott körülmények között vélhetően a legideálisabb. Ilyenek a különféle kukatárolók, kis szerszámos kamrák, fásszínek, vagy pl. a házőrző eb házikója. Ám a kertekbe sokan kisebb-nagyobb szaletliket is építenek, amelyek már jelentősebb méretű és igényesen elkészített, fedett építmények. Sőt, ilyen kis kerti építmény egy régi, szép kerekes kút is.

A számos kis építményt célszerű olyanná változtatni, hogy azok az ingatlanhoz illőek legyenek, ami nagy részben a megfelelő tetőborítás megválasztásával érhető el.
A kutyaházak tetőin is jól mutat a bitumenes fedésA szemétgyűjtőkben, nagy melegben a szerves hulladék anyagok gyorsan bomlásnak indulnak és kellemetlen szag lengedezi be a tárolóedény környékét. Jó és esztétikus megoldás, ha a kuka árnyékban, vagy még inkább a Nap heve ellen árnyékot adó, és jól átszellőző kis bódéba kerül elhelyezésre. Ilyen kis tárolók készen is kaphatók, ám saját kezű elkészítése sem ördöngösség. A rácsos oldalfalakhoz nem sok lécre van szükség, viszont a csapadéktól tetővel is védeni kell. E célra alapburkolatként impregnáló bevonattal ellátott OSB lap is megteszi, és a léceket is esőálló bevonattal kell ellátni. Ám ezt még színes, mintás bitumenes lemezzel, vagy a bitumenes zsindelyek valamelyikével célszerű lefedni. A tető síkja legalább 30 fokban lejtsen és minden oldalról kellő túlnyúlással, szegélydeszkával kiegészítve védje az oldalfalakat a lecsurgó esővíztől.

A rendelésre készített pavilonok tetőfedő anyagát és színét előre meg lehet választaniJó néhány telken van ásott kút is, aminek a vize esetenként már csak locsolásra használható. Némelyik olyan elhanyagolt és a teteje is többnyire ásatag, hogy kirí a környezetéből. Avíttsága hangulati tényezőként még megtartható, ha a faszerkezet kötéseinek megerősítése után a felülete lazúrozással felújításra kerül. A kút tetején levő tetőt viszont ajánlatos alaposan felújítani, hogy az kellő védelmet nyújtson a kútba hulló szennyeződések és az eső ellen. E célra akár a régi, kiigazított deszkafedésre felerősített zsindelyfedés, akár színes, sík bitumenes lemezfedés, vagy a ház tetejével azonos héjalás is megfelelő.

A kukatárolók nemcsak elrejtik, hanem bitumenes lemezzel, zsindellyel fedett tetejük az esőtől és a túlmelegedéstől is védik a szemétgyűjtő edényeket Készen is kaphatók ún. dísz kutak, ezek azonban csak "hangulati" szerkezetek, amelyeknek a tetejét már eleve valamelyik bitumenes tetőfedő anyaggal tették védetté. Ha lehetséges, akkor olyan fedőanyagú kútutánzat kerüljön a telekre, amelyik színben és mintázatában hasonlít az épület tetőfedőanyagához.
Manapság már a házőrző ebeknek is korszerű, lehetőleg hőszigetelt és kellően átszellőző kutyaház dukál. A készen megvásárolható kis építmények igen változatosak, ám szinte mindegyik tetejét már eleve valamelyik bitumenes zsindelyfedés védi a beázástól. A saját készítésű kutyaházakat pedig ugyanezeket a tetőfedőanyagokat használva lehet megnyerőbb külleművé és a csapadéktól garantáltan védetté tenni.

Az ilyen régi, rozoga kútkávák is felújíthatók Külön említést érdemelnek a különféle méretű és kialakítású kert pavilonok, szaletlik. Ezek a napsütéses napokon kellemes, árnyat adó kerti pihenőhelyek a nyári záporok idején is lehetőséget adnak a kinti tartózkodásra. A tartóoszlopokhoz csatlakozó tetőszerkezetük masszív, és többnyire deszkafedésre felerősített bitumenes zsindely alkotja a héjalásukat. A változatos színű és alakú zsindelyfedések mellett azonban a kisebb felületű tetők fedésére sík, mintás bitumenes lemezek is jól használhatók. Előnyük, hogy szükségtelen speciális gerincfedő idomokat használni, azok a lemezből kialakíthatók. A megrendelhető típusoknál meghatározható a tetőfedő anyag színe és mintázata is, így teljesen a lakóépülethez igazítható a kerti pavilon nagyon is jól látható tetőfedése, és ezzel ideális harmónia teremthető a két épület között.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is

Ma már az extrém időjárási viszonyok idehaza sem ismeretlenek, sőt a hosszú távú előrejelzések alapján egyre szélsőségesebb meteorológiai jelenségekhez kell majd hozzászoknunk. Beszédes adat,...


Kutyakanapé

Maga az ötlet nem saját, egy állati felszereléseket árusító áruházban találkoztam vele és szinte egyből elhatároztam, hogy egy ilyen kell a Mese nevű kutyánknak otthonra, kell hogy csináljak egyet.