Túra-alapfelszerelés: sátor és hálózsák

2011-07-30 21:25:15 | Módosítva: 2011-08-08 17:51:45

A termékek minőségét legjobban alapanyaguk, és varrásuk erőssége határozza megA kempingezéssel, túrázással töltött napok két legfontosabb eszköze a sátor és a hálózsák. Mivel kétszemélyes sátrat 2000-120 000 forint között lehet kapni, ebből is látható, hogy minőségben és „tudásban” is jelentősek a különbségek. Hálózsákból pedig már elérhető áron kapunk olyat, melyben -26 °C külső hőmérséklet esetén is túlélünk egy éjszakát.

A sátor vásárlása előtt el kell dönteni, hogy kempingezéshez, vagy túrázáshoz használjuk majd. A túrázáshoz használt sátrak tömege lényegesebb szempont akár a komfortfokozat rovására is, hiszen egész nap cipelnünk kell. Egy magashegyi sátor súlya 2-3 kg körül mozog, ami minden esetben alumínium rudakat és vékony, de rendkívül erős anyagokat feltételez. Egy kétszemélyes típus tömege az 5 kilogrammot is elérheti.
A mennyiben naponta állítjuk fel, és bontjuk le a sátrat, vagy igen gyakran kempingezünk, akkor profibb felszerelésre lesz szükség, ami jobban bírja ezt a folyamatos használatot. Ha hosszabb ideig egy helyben kempingezünk, és évente egyszer-kétszer csupán, arra a gyengébb minőségű, olcsóbb termékek is megfelelőek.

A hálózsákokat csak szállításkor tároljuk zsákjukbanVannak az adott tájtípusra kialakított sátortípusok is, bár ez inkább profi túrázóknak ajánlható, hiszen nem olcsó egész sátorsorozatot beszerezni. Hegyvidéken lényeges, hogy a sátor ellenálljon a szélnek, a vízállóság mindenhol fontos. Száraz meleg területeken a szellőzés, és a rovaroktól való védelem kap nagyobb hangsúlyt egy sátor szolgáltatásai közül. A sátor nagy előtere akkor lényeges, ha sok holmit viszünk magunkkal, hiszen ezt ott tudjuk víztől óvva tárolni.
Kétrétegű sátrat vásároljunk, ezek külső és belső sátorponyvából állnak. E típusok jól hőszigetelnek, jó vízálló képességgel rendelkeznek, valamint a keletkező kondenzvíz (a saját magunk által kilélegzett pára) is a külső sátor anyagán fog lecsapódni. Egy kétrétegű sátorban éjszaka körülbelül 7 °C-kal van melegebb a külső hőmérséklethez viszonyítva.
Az alumínium rudas típusok sokkal tartósabbak, jobban bírják a szelet és az állandó sátorállítást-bontást, míg az üvegszálas műanyag vázak erős terhelésnél eltörhetnek. A földbe szúrandó cövekek esetében leginkább alumínium és acél kivitellel találkozhatunk, amik általában minden sátornál elfogadható minőségűek. A kupola és jurta sátrak áramvonalasak, ezeket szélcsendben nem is szükséges minden oldalról kifeszíteni. A sátort – hosszú élettartamának érdekében – nedvesen és piszkosan ne tegyük el, csak szárazon tároljuk. Fontos, hogy gyakori használatnál ne mindig ugyanúgy hajtsuk össze, mivel az itt keletkező hajtási éleken meggyengülhet az anyag. A sátornál egyébként a varrások és a zipzárak a gyenge pontok, ezeket jól nézzük meg vásárláskor.

A hálózsák a pihentető alvás záloga

Hálózsák vásárlásakor az ár mellett annak méretét és hőmérsékleti adatait nézzük: például -10/0/+20 °C. Ebben az esetben a -10 °C-os jelölés azt jelenti, hogy még ekkora külső hőmérsékletnél is megúszható az éjszaka kihűlés nélkül. A múmia hálózsákok igazodnak legjobban a testformáhozEbben az esetben a -10 és 0 °C közti sáv tehát az „extrém” tartomány, egy hálózsák vásárlásánál azonban mindig a „komfort” tartományt keressük, mert ez a hálózsák valódi fokmérője. A példánknál maradva a „komfort” tartomány 0 °C-tól +20 °C-ig terjed. Tehát ilyen külső hőmérsékletben a legkellemesebb aludni a hálózsákban. 0 °C alatt fázni fogunk benne, +20 °C felett pedig melegünk lesz.
A különböző hőmérsékleti értékek alapján többféle hálózsákot különíthetünk el. Vannak nyári, három évszakos és téli hálózsákok. Nyári hálózsákot akkor használunk, ha biztosan nem lesz 18-22 °C-nál hűvösebb, de egy európai utazásra három évszakos (tavasz-nyár-ősz) zsákot ajánlott venni, mivel a hegyekben még nyáron is előfordulhat 5?°C vagy szélsőséges esetben akár 0 °C is. Egy komolyabb magashegyi gyalogtúrára pedig olyan téli hálózsák szükséges, aminek a komfortértéke a biztonság kedvéért legalább -10 °C körül van. Számoljuk hozzá a sátornál említett hőmérséklet különbséget is a kalkulációhoz, azaz, ha sátorban alszunk, akkor a sátor egy hideg éjszakán általában 7-10 °C-ot „emel” a külső hőmérsékleten.
A hálózsákok bent tartják a test melegét azáltal, hogy egy jól szigetelő réteget A sátornak ellen kell állni a csapadéknak, szélnek és még a szúnyoginváziónak isképeznek a test és a külső hideg levegő közt. Ha túlságosan felöltözünk, akkor a testhőmérsékletünkkel csak a vastag ruházatot melegítjük át, de a hálózsák „befűtésére” már nem marad energia. Tehát ha egy hálózsákba nagyon felöltözve költözünk be, fázhatunk, míg egy vékony pizsamát magunkra véve a hálózsák sokkal jobb hőérzetet biztosít majd. A három évszakos zsákok tömege 1-1,7 kg közt mozog. Az összecsomagolt méretüket nagyban csökkenthetjük, ha ún. kompressziós tokban tartjuk. Ennél kis hevederekkel tudjuk kinyomni a levegőt a hálózsák anyagából, ezzel csökkentve a méretet.
A „múmia” hálózsákok tartják legjobban a hőt, mert ezek veszik fel legjobban a test alakját. Lehet néhol kapni téglalap alakú hálózsákot is, de ezek messze nem olyan melegek, mint a „múmia” típusúak. A hálózsákok külső anyaga általában poliészter alapú textil, ami nem vízálló ugyan, de szükség esetén különböző szerekkel impregnálható. Belül lehet pamut vagy szintén valamilyen kellemes tapintású műszálas anyag, ami elvezeti a test páráját.

A hálózsákot otthon szétterítve vagy vállfán tároljuk, mert összecsomagolva a Az előtérben víztől mentesen tárolhatjuk a felszereléseinketbélésanyaga tömörödik, és rontja a hőtartó hatékonyságát. Tehát a zsákhoz kapott tokot, csak szállításakor használjuk. Próbáljuk meg minél tovább tisztán tartani, mert a mosás nem tesz jót e kempingtárgynak. Ha mégis elkerülhetetlen a mosás, akkor használjunk speciális hálózsákokhoz való mosószert, melyet túra-szakboltokban beszerezhetünk
A sátor és hálózsák mellet számos túrafelszerelés kapható még nagy választékban, így könnyen kiválaszthatjuk az adott túrához szükséges eszközöket. Kaphatunk moszkitóhálót, konzervmelegítő spiritusz szettet, tűzcsiholó készletet, de akár zsebkályhát is, mellyel a zsebünkben tarthatunk meleget a kezünknek, a hűvösebb őszi túrák alkalmával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: túra, hálózsák, sátor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Indulnak a rákötések

Óriás beruházás keretében oldódik meg a főváros eddig ellátatlan területeinek szennyvízproblémája. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt keretében 240 kilométernyi új...


Víztakarékos háztartás

Vízzel takarékoskodni nem egyszerűen pénzügyi kérdés, sokkal inkább egy szemléletet jelent. Sok olyan apró trükk létezik, amikkel visszaszorítható háztartásunk vízfogyasztása anélkül, hogy életünk...