Télen számít csak igazán a kéményünk állapota!

2012-02-10 11:26:57 | Módosítva: 2012-02-10 11:44:50

Napok óta tart a rendkívüli időjárási állapot: fagyos nappalok és éjszakák, évek óta nem látott mennyiségű havazás. Az ország egész területén mindenki igyekszik a lehető leggyorsabban hazaérni otthona melegébe, ahol aztán felcsavarhatja majd a termosztátot. Ilyenkor azonban nem is sejtjük, hogy a megnövekedett kazánaktivitással járó CO-kibocsátás mekkora veszélyeket rejt magában, ha a kéményünk nem megfelelő állapotú.

Sokakban talán nem is tudatosul, hogy amennyiben a hideg idő hatására – és a saját komfortérzetünkért – magasabb hőfokra tekerjük fel a termosztátot a lakásunkban, vagy több fát teszünk a kandallóba, kéményeink terhelése sokszorosára növekszik, amely komoly veszélyhelyzeteket idézhet elő.


A hideg idő és a megnövekedett terhelés egyik veszélyes mellékhatása lehet az úgynevezett „légdugó” kialakulása. Ez a felfelé szálló meleg, illetve a lefele nyomuló hideg levegő ütközése miatt jön létre, így megakadályozva a kéményben uralkodó természetes huzatot. A huzat hiánya miatt a kéményünkből a lakásba áramolhat vissza a káros égéstermék, amely későn észlelve, akár halált is okozhat.


A légdugót könnyen megelőzhetjük, ha a kéményajtón keresztül melegítjük fel a kéményt. Erre használhatunk újságpapírt vagy apró, gyújtósszerű fát is, amely hirtelen, nagy lánggal ég, megszüntetve ezzel a légdugót. Azonban ha fejfájást és szédülést érzünk, azonnal állítsuk le a készüléket, nyissunk ki minden ablakot és hagyjuk el házunkat, lakásunkat.


Másik komoly probléma a kazánokból kiáramló vízgőz, amely lecsapódik a kémény belsejében, megfagyva pedig nem csak az égéstermék szabad áramlását, hanem a kéményt is károsíthatja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kémény, CO mérgezés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kémények kritikus pontjai

A régi falazott kémények vagy azúj, de szakszerűtlenül megépített, illetve üzemeltetett kéményrendszerek kisebb-nagyobb bosszúságokat okozhatnak tulajdonosaiknak. Akémények két figyelemre...


Gázmérgezések igazi okai

A szénmonoxid mérgezések okait sok írásunkban kutattuk már. A Miskolci egyetem munkatársai igen alapos elemzésben foglalkoztak ezzel a témával, és következtetéseik nem csak a szakemberek számára...