Jövőbemutató tető hőszigetelési rendszer

2008-12-03 21:34:39 |

PUR táblák csophornyok menti csatlakozása és fóliaborításaKorszerű tetőszerkezeteknél nemcsak a hőszigetelő réteg vastagsága, hanem annak hőhídmentes kialakítása is fontos. A hőhidak nemcsak hőveszteséghez, hanem penészesedéshez, korhadáshoz és épületkárokhoz vezetnek. A fa 5-10-szer rosszabb hőszigetelő hatással rendelkezik, mint a korszerű hőszigetelő-anyagok, ezért a szarufák közé tett szigetelés hőhidasságot eredményez. Megoldást jelentenek a szarufák felett fektetett poliuretán táblák, melyekkel megszakítások nélküli, homogén, folytonos felület adódik, és még az elemek egymáshoz való illesztése is hőhídmentes, köszönhetően a nútféderes (csaphornyos) élkialakításnak. Milyen előnyökkel jár a szarufák feletti hőszigetelés poliuretán (PUR/PIR) táblákkal?

Vékony méretben is optimális hőszigetelést kínál. A poliuretán a hagyományos hőszigetelő anyagokhoz képest 30-40%-al kedvezőbb hőszigetelő képességgel rendelkezik. Télen-nyáron megfelelő a hővédelem. A poliuretán táblák felső oldali alufólia kasírozása (társított réteg) visszaveri a tető átmelegedését okozó napsugarak jelentős részét, míg az alsó oldali alufólia réteg a téli fűtési hő megtartásában segít Hőhídmentes lesz a tetőszerkezet.
A hőszigetelés hosszú ideig megőrzi hőszigetelő képességét, alakját, méreteit. A poliuretán lapok az évtizedes anyaggyártói tapasztalatoknak és gondosan megtervezett összetételnek köszönhetően évtizedek múltán is kiváló hőszigetelést biztosítanak, továbbá nem zsugorodnak, nem vetemednek.
Esztétikus, látszó, belső faszerkezetes tetőtérAz épületkárok legnagyobb hányadát a nedvesség okozza. A poliuretán táblák szarufák feletti elhelyezése a prevenció (megelőzés) elvén alapul, vagyis nem engedi meg a nedvesség bejutását a tetőszerkezetbe. A nedvességgel szembeni többszörös védelem, a szarufák feletti kialakításnak a poliuretán nedvességre érzéketlen zártcellás szerkezetének, a mindkét oldali alufólia kasírozásnak (rétegnek) illetve a felső oldali fóliaborításnak köszönhető.
A táblák pontos és hőhídmentes egymáshoz való illeszkedésért a csaphornyok a felelősek. A felső oldali réteg a vízzárás biztos védelme miatt átlapolással és öntapadó-csíkkal lett ellátva. A szarufa és az egyéb tartóelemek illetve a rákerülő deszkázat igényes, egyedi, látszó faszerkezetek kialakításának lehetőségét kínálja.
Rendelkezésre állnak speciális táblák a kis hajlású, mediterrán tetők fokozott vízzáróságára, görbült felületek fedésére illetve emelt zaj elleni védelemre (repterek, forgalmas köz- és vasúti csomópontok stb.).
PUR táblák tetősíkon való fektetésével létrehozott homogén hőszigetelő sávA fa teherhordó elemek a szarufák feletti kialakításból adódóan a hőszigetelés és a párazárás alatt helyezkednek el, így állandó pára- és hőmérsékleti viszonyokat tudunk számukra biztosítani. Szarufák feletti hőszigetelés esetén a fa szerkezeteket esetlegesen megtámadó gombásodás azonnal észrevehető és orvosolható. Hagyományos, szarufákat eltakaró, beburkoló megoldásnál a szerkezet megbontása után a legtöbb esetben a korhadásnak indult és használhatatlan faszerkezetek látványával kell szembesülnünk.
A poliuretán táblák kiváló hőtechnikai és műszaki paramétereiknek köszönhetően a magastetők szarufák feletti elhelyezésén túl, lapostetők, padlók, födémek hőszigeteléseként is alkalmazható.

Szatmári Zoltán
Bachl Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablakfelújítások

Manapság szinte minden arra ösztönzi az embereket, hogy modern technológiával készült korszerű ablakok legyenek otthonaikban. Ám az országban sokkal több régi építésű épület van, mint azt bárki is...


Nedves és penészes lakóterek belső szigetelése

Sok lakóépületben küzdenek a rossz hőszigetelő képességű falazatok, a hőhidak következtében kialakult páralecsapódás, illetve a talajnedvesség felszívódásának következményeivel: a nedves falakkal,...