Öt tipp

Hogyan spóroljunk a gázkazán fűtéssel

2018-11-05 15:16:41 | Módosítva: 2019-01-15 08:22:35

Beköszöntött a hidegebb idő, itt az ideje beindítani a kazánokat. Ellenőrizzük, nem levegős-e a radiátor, pakoljunk le a tetejéről, és kezdjük estére elhúzni a függönyt. De hol van az megírva, hogy energiatakarékos trükkök csak radiátorra léteznek?


Könnyű megfeledkezni a pincében álló kazánról, amikor az otthon lakórészét már annak rendje módja szerint téliesítettük. Azonban, aki gázkazánnal fűt, abban a szerencsés helyzetben van, hogy a rendszer egészére hatva már a hőtermelésnél megfoghatja a költségeket. Természetesen sok múlik a fűtésrendszer korszerűsítésén, de nem csak azon áll vagy bukik a hatékonyság, hogy mennyit tudunk beruházni. Hogyan spórolhatunk tehát a gázkazán fűtésen?


Áramlás szabályozása

A fűtési hálózat rendszert alkot az otthonunkban, amely jó szabályozás mellett sokkal energiahatékonyabban működik, nem termel annyi energiát fölöslegesen. Amennyiben hagyományos radiátorszelepekkel látták el a fűtést, ezeket is ellenőrizzük! A megfelelő áramlás érdekében minden radiátor alján van egy visszamenő ág, ezekből érdemes a kazánhoz közelebbit jobban lefojtani, a soron következőt kevésbé, a legutolsót pedig teljesen nyitva hagyni. Ez azt eredményezi majd, hogy a fűtővíz java nem fordul meg ideje korán, hanem elér az utolsó radiátorig is.


Szivattyú

A kazánházban érdemes úgy szabályozni, hogy a szivattyúk a lehető legalacsonyabb fordulaton menjenek csupán. A pazarló üzemmód olyankor szokott tudatosulni, ha az ember magas fordulaton járatja a szivattyút, majd a felszálló vezetéken ezt az áramlást lekorlátozza egy másik szabályozóval (pl. ferdeszelep). Minek?Karbantartás

Érdemes olykor kitisztíttatni az elvízkövesedett gázkészülékünket. Egyfelől javít a berendezés élettartamán, biztonságos működésén, de nem utolsó sorban növeli a készülék hatékonyságát is.

Programozható termosztát

A modern termosztátok lépcsőzetesen közelítik a kívánt hőfokot, ahelyett, hogy egy hirtelen túlfűtést finanszírozva érjük el ugyanazt a hőmérsékletet. Egy programozható termosztát kényelmi szempont, de megfelelő programozással hozzájárul a költséghatékonysághoz is. A programot állítsuk be szokásaink szerint: éjszaka, illetve, ha nem vagyunk otthon, elég a 19 °C, nappal 20, reggel 21 °C. Hasznos funkció a szabadság üzemmód, ami 15 °C-on tartja az otthont, és haza érkeztünkre fűti csak fel újra.


Kazán

A túlméretezett kazán többet fogyaszt a kelleténél, érdemes jól átgondolni, mekkora teljesítményre van szükségünk a beruházás előtt. Ha történetesen kondenzációs kazánt használunk, a legelőnyösebb, ha a rendszer nagy felületen ad le hőt, ugyanis a víz csak akkor csapódik le, ha megfelelően lehűl, mire visszaér a kazánhoz. Jó megoldás a padlófűtés, de segíthet a külső hőmérséklet érzékelős vezérlés is, amely áttétesen csökkenti a víz hőfokát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékos hőtükrök

A radiátorok, konvektorok a meleg levegőt minden irányban sugározva, áramoltatva adják le a helyiségnek. A fal elé szerelt fűtőtestek a mögöttük levő falfelületet is melegítik, így kellő...


Energiatakarékossági tippek

Legyen szó akár otthonunk komfortjáról, akár háztartási gépekről vagy háztartási munkáról, akár szórakozásról, megkerülhetetlen téma az energiával való takarékoskodás. Ezt azonban tanulni kell,...