Optikai csalódás

2014-04-08 11:47:44 | Módosítva: 2014-04-08 15:41:22

Amit az alábbi mozgó ábrákon bemutatunk, kicsit több mint játék, hasonló a hallucinációhoz. Ezért nem is javasoljuk mindenkinek a kipróbálását, pl. epilepsziásoknak, vagy akik a villogó stroboszkóp fényekre érzékenyek, azoknak semmiképpen.

Ha az alábbi mozgó képeket teljes képernyős módban 30 másodpercig nézzük, majd óvatosan elfordulunk a képernyőről és környezetünkre tekintünk, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy az álló tárgyak mozogni kezdenek. A jelenség, az illúzió (vagy hallucináció) kb. 20 másodpercig tart, azután megszűnik.


Amikor meredten nézzük a mozgó ábrát, akkor a speciális hatástól az agysejtek viszonylag hamar elfáradnak, tompulnak, és miután kinézünk a képernyőből, a fáradt agysejtek ugyanazzal a mechanizmussal tovább mozgatják az álló tárgyakat is. Ezt a hatást szokták vízesés illúziónak is nevezni. A természetben sokan tapasztalhatták ugyanezt, amikor hosszan gyönyörködnek egy vízesés látványában, majd utána az egész folyópart hegyoldal látszólag sodródni kezd.
Egyéni érzékenységek tapasztalhatók abban, hogy ki, mire érzékeny. Egyeseknél a villogó stroboszkóp effektusok, másoknál a spirális mozgások váltanak ki hasonló hatást. Sőt, még a valóban teljesen álló képek is ki tudják úgy fárasztani az agysejteket, hogy másodpercekre képi hallucinációkat okozzanak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fényképezőgépekről másképpen

Tucatnyi adattal találja szembe magát, aki digitális fényképezőgépet szeretne vásárolni. Szerencsére az interneten sok oldal foglalkozik ezek magyarázatával, vannak azonban olyan összefüggések,...