Lakás-felújítási támogatások Ausztriában

2014-03-14 19:37:20 | Módosítva: 2014-03-14 19:37:20

Lakás-felújítási támogatások osztrák módra: akár 2 M Ft támogatás lakásonként; és az energiatanúsítványt is fizetik.

Ausztriában átfogó energetikai felújítási programot hirdettek meg, amelyben 30% állami támogatást adnak a lakásfelújításokhoz, egy háztartás akár 2,5 M Ft-ot is kaphat támogatásban.  Idén kb. 20 000 osztrák háztartás részesülhet a támogatásból, amelyet márciustól a bankokon keresztül lehet igényelni.  Magyarországon még mindig nincs hír a 2013 decemberében Németh Lászlóné által idén februárra ígért Panel III lakás-felújítási támogatási programról.

Magyarországon eközben késik a Panel III februárra ígért kiírása.

Ausztriában újraindultak a lakásfelújítási energetikai támogatások: összesen 100 Millió EUR (31,2 Mrd Ft) támogatást kínálnak lakások és vállalkozások energiahatékonysági felújítására.  A felújításokhoz 30%-os vissza nem térítendő támogatást lehet kapni.  Egyszerűbb beruházásoknál legfeljebb 3000 EUR (0,9 M Ft) igényelhető, az ún. „klima:aktiv” standardot teljesítő átfogó mély-felújításoknál pedig 6000 EUR (1,8 M Ft). Az lakás energiatanúsítványának elkészítésére külön 300 EUR (100 e Ft) támogatás igényelhető. 

Az osztrák program sok szempontból eltér a Magyarországon 2014 februárjára ígért Panel III programtól.  Nem csak a panelházakra, hanem minden háztípusra vonatkozik, és többlet-támogatással ösztönzi az átfogó mélyfelújításokat.  Bár maga a program nem tartalmaz kedvezményes hiteleket az önrész előteremtésére, a támogatásokat a bankokon keresztül lehet igényelni, ami megkönnyíti az ügyintézést, és a szükséges kiegészítő hitelek megszerzését. Végül: az osztrák program már valósággá vált, a magyar program pedig még csak ígéret.

„Az osztrák kormány a program bejelentésekor kifejezetten kiemelte, hogy a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés egyik legjobb módja az energiahatékonysági beruházások elősegítése.” kommentálta a programot dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.  „reméljük, hogy a magyar kormány is mielőbb felismeri ezt, és ígértek helyett valódi támogatási programokat indít.” 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthon melege program 2017

Ebben az évben az otthon meleg program keretében jóval nagyobb összeget szán az állam a lakás-felújítási pályázatokra. Abból a logikából kiindulva, hogy energiahatékonyság szempontjából a...


Túlfogyaszt-e a távfűtés?

A gáz és áram támogatás új rendszerében a távfűtés kimaradt az átlagon felüli fogyasztást terhelő tarifából. (A legfrissebb pletykák szerint nem egészen!) Egyesek úgy vélik, hogy ez...