Lakás-felújítási támogatások Ausztriában

2014-03-14 19:37:20 | Módosítva: 2014-03-14 19:37:20

Lakás-felújítási támogatások osztrák módra: akár 2 M Ft támogatás lakásonként; és az energiatanúsítványt is fizetik.

Ausztriában átfogó energetikai felújítási programot hirdettek meg, amelyben 30% állami támogatást adnak a lakásfelújításokhoz, egy háztartás akár 2,5 M Ft-ot is kaphat támogatásban.  Idén kb. 20 000 osztrák háztartás részesülhet a támogatásból, amelyet márciustól a bankokon keresztül lehet igényelni.  Magyarországon még mindig nincs hír a 2013 decemberében Németh Lászlóné által idén februárra ígért Panel III lakás-felújítási támogatási programról.

Magyarországon eközben késik a Panel III februárra ígért kiírása.

Ausztriában újraindultak a lakásfelújítási energetikai támogatások: összesen 100 Millió EUR (31,2 Mrd Ft) támogatást kínálnak lakások és vállalkozások energiahatékonysági felújítására.  A felújításokhoz 30%-os vissza nem térítendő támogatást lehet kapni.  Egyszerűbb beruházásoknál legfeljebb 3000 EUR (0,9 M Ft) igényelhető, az ún. „klima:aktiv” standardot teljesítő átfogó mély-felújításoknál pedig 6000 EUR (1,8 M Ft). Az lakás energiatanúsítványának elkészítésére külön 300 EUR (100 e Ft) támogatás igényelhető. 

Az osztrák program sok szempontból eltér a Magyarországon 2014 februárjára ígért Panel III programtól.  Nem csak a panelházakra, hanem minden háztípusra vonatkozik, és többlet-támogatással ösztönzi az átfogó mélyfelújításokat.  Bár maga a program nem tartalmaz kedvezményes hiteleket az önrész előteremtésére, a támogatásokat a bankokon keresztül lehet igényelni, ami megkönnyíti az ügyintézést, és a szükséges kiegészítő hitelek megszerzését. Végül: az osztrák program már valósággá vált, a magyar program pedig még csak ígéret.

„Az osztrák kormány a program bejelentésekor kifejezetten kiemelte, hogy a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés egyik legjobb módja az energiahatékonysági beruházások elősegítése.” kommentálta a programot dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.  „reméljük, hogy a magyar kormány is mielőbb felismeri ezt, és ígértek helyett valódi támogatási programokat indít.” 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térkövezés állami támogatással

Az otthonfelújítási program keretében térkövezésre is pályázhatnak a gyermekes családok. Ez lehet ház körüli járdaépítés, kocsibeálló, az udvarunk teljes térkövezése, terasz, kerti ösvény vagy...


Otthon melege program 2017

Ebben az évben az otthon meleg program keretében jóval nagyobb összeget szán az állam a lakás-felújítási pályázatokra. Abból a logikából kiindulva, hogy energiahatékonyság szempontjából a...