Rönkből készül

2014-09-22 11:50:04 | Módosítva: 2014-09-29 10:24:57

Amikor egy fát kénytelenek vagyunk kivágni, ezután is sok mindenre használhatjuk még, nem csak fűtésre. Összeszedtünk néhány ötletet, mikor, miként élhet tovább, a már nem élő fa.


Rönk és tuskó

Érdemes előbb két alapfogalmat tisztázni. A tuskó az a törzsdarabja a fának, amin a gyökerek vannak, a rönkök pedig a törzs szeletei. A kivágott fának a tuskóját kiszedni a földből sokszor bonyolultabb munka, mint az egész fa kivágása, hiszen a gyökerek elvágása nem egyszerű – a föld alatt. Ezért sokan a tuskót még évekig a földben hagyják, és valami alternatív célt szolgálva használják, amíg a gyökerek el nem korhadnak, és már egyszerűen kifordítható lesz a tuskó a földből.

Amennyiben a fa egészséges volt gombát termeszthetünk a helyben maradt tuskón, vagy a rönkökön is, melyeket a kert egy árnyékos félreeső részében állítunk fel. A rönkök alkalmasak kerti bútorok alapanyagának, így székek, asztalok készülhetnek belőlük. A helyben maradt tuskó funkcionálhat virágtartóként, de be is futtathatjuk futónövényekkel. Érdekes, de ritka megoldás, amikor a kivágásra ítélt fát csak legallyazzák, majd a kertet díszítő szobrot készítenek belőle. Számos inspiráló jó példát láthatnak a kivágott fák felhasználására következő képösszeállításunkban.


A fa étkezőgarnitúraként is folytathatja pályafutását


A kis megmunkáltság természetességet kölcsönöz az így készült tárgynak


A deszka sem kell mindig szabályos téglalap alakú legyen


Kéreghántás után már szinte szoborként díszít egy helyben hagyott tuskó


Törzsszeletek, kéreghántás és egy kis festés…


Fura ellentétek: egy szinte megmunkálatlan fatörzs-darab, rajta finom anyagból készült párnázott ülőkével


Eltérő magasságú térrészek kiegyenlítésére is jók a fatörzsek, vastagabb ágak darabjai


Egy már-már művészi hinta, a
 művész részben a természet, másrészt az, aki készítette


Térhatárolás farönkökkel egy kerti konyha kialakításánál


Szép darab, csak nem minden lakásban fér el


Egyszerű, mégis szép; láncfűrésszel néhány mozdulattal kivágható szék


Ehhez a látványos trónhoz jó vastag fa kellett


Kacsalábon forgó gyerekpalota a kertben

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti ötletek

Ahhoz hogy a kertünk megszokott látványába újat csempésszünk, nem kell feltétlenül nagy anyagi ráfordítás. Sokszor egy egyszerű ötlet nagyon ütős lehet. Íme, néhány gondolatébresztő kép.


Függő pihenők kertbe, teraszra

Képes, ötletadó összeállításunkbanközös, hogyvalamennyi bútordarab fel van függesztve, vagy a mennyezetről lógó kötélzetre vagy valamilyen állványszerkezetről lelógatva. A bemutatott darabok jó...