Kerti grillek, nem csak nyáron

Van, aki a bográcsosra, más a szabadtűzi szalonnasütésre, megint mások a roston, vagy nyárson-sütésre esküsznek. Az igények eltérőek, azonban ma már kevés olyan kert van hazánkban, ahol a növények nyújtotta hangulatos környezetben ne készült volna valamilyen ínycsiklandó finomság. Lehet, hogy a hely varázsa, vagy a füst adta plusz aromák, de a szabadban készült ételek mindig más ízvilágúak, mint a konyhai körülmények.

Amíg másfél, két évtizeddel ezelőttig a szalonnasütő, és bográcshely volt a kerti sütőeszköz, addig napjainkra e szabadlánggal sütőket felváltották a parázzsal működő grillek. Ennek a változásnak talán fő oka, hogy egyre több külföldi szokás honosodott meg hazánkban, valamint az egészségtudatosabb étkezési szokások terjedésével a zsírosabb ételek háttérbe szorultak a roston süthető szárazabb húsokhoz viszonyítva.
Egy kerti konyha kialakításakor azonban kis odafigyeléssel olyan többfunkciós sütőhelyet is kialakíthatunk, mely a divatos grillezés mellett lehetőséget ad egy kis nosztalgiázásra szabadtűz mellett, sőt még távoli tájak konyhai remekeit is előállíthatjuk rajta egyszerű kiegészítők felszerelésével.

A fűtőanyag

A szabadtűzön készülő ételek tüzelőanyaga a fa, ami ideális esetben száraz (így kevésbé füstöl), és lehetőség szerint keményfájú fából legyen hasogatva.
A parázson sült ételekhez faszenet használunk. Ennek begyújtása nem túl egyszerű, de már számos faszéngyújtó folyadék, és gél áll rendelkezésünkre e folyamat meggyorsítására. A faszén akkor alkalmas a sütésre, ha e begyújtó-szerektől már nem lángol, a felületének legalább a felén fehér hamu van, ami fújásra izzik.
Vásárolhatunk faszén helyett faszénbrikettet is, aminek az alapanyaga ugyancsak a faszén, de apróra őrölve, majd brikett-pogácsává újraformázva. Ez bár kevésbé nyújt természetes látványt a hagyományos szénhez viszonyítva, viszont hőleadása nagyobb. A kétfélét keverhetjük is, így biztosan lesz parazsunk addig, amíg el nem készülünk.

Mit, min, vagy miben?

Szabadtűzön süthetünk szalonnát, de a bográcsos ételekhez is erre van szükség. Egyes nyársonsültek is készülhetnek szabadtűzön, de ekkor tekerjük be az alapanyagokat alufóliába. Így jól átsülnek, de nem égnek meg.
A parázsra helyezett grillrácson süthetjük a legtöbb lapos-húst, zöldséget. A vastagabb, vagy nem egyenletes vastagságú alapanyagok esetén azonban a rácson-sütésnél fennáll a veszélye, hogy a vékonyabb részek már megégnek, míg a vastagabbak belseje nyers marad.
Nyárson a szalonna a rablóhús mellett számos más étel (csirke, hal...) is készülhet parázs fölött.
Alufóliában, alutálcában olyan ételek készülhetnek, amelyeket előbb párolni, saját levükben puhítani szeretnénk. Ha ez megtörtént, akkor tegyük rácsra a már majdnem kész ételeket, hogy azon színt kapjanak. Alufóliába csomagolva, és a parázsba helyezve megsüthetjük a burgonyát is a tűztérben addig, ameddig a rácson a főétel készül.
A sütőlap hazánkban még nem elterjedt, pedig mindössze egy 2-3 mm vastagságú acéllemezre van szükségünk hozzá. Ezt felhevítjük a tűztér felett, majd pillanatok alatt megsüthetjük rajta a kenyeret helyettesítő lepénytésztát. Ehhez mindössze liszt, só és víz kell, majd meggyúrva, vékonyra, azaz pár milliméteresre lapítva a sütőlapon egy perc alatt elkészül.
Lemeztál legegyszerűbben egy fölművelő tárcsatagból készülhet (a rajta sült húst innen nevezik tárcsáshúsnak), de bármi más hasonló alakú acéllemez megfelel a célnak. A lényeg, hogy nagyon kis mélységű, és fokozatosan mélyülő legyen az eszköz, amelyet parázs fölött és szabadtűzön is használhatunk. Fűszeres olajat öntünk rá, ami a legmélyebb pontjára csorog. Ebben süthetők az ételek, majd az olajból felfelé húzva kapja meg színét a kissé megpirított étel. Előnye, hogy egyszerre puhíthatjuk, majd pár centiméterrel feljebb ropogósra süthetjük az alapanyagokat.

Az egyszer használatostól a többfunkciósig

Egyszer használatos grilltálcát már 600 forintért kaphatunk, bár ha összehasonlítjuk, a háromszor ennyibe kerülő háromlábú lemezgrillel, akkor az egyszer használatos nem is számít olcsónak. Kaphatók kerekeken guruló grillkocsik, öntvényből készült grillsütők és még sok-sok fajta változat. A legolcsóbban ugyanolyan jól elkészíthetők az ételek, mint a drágábbakon, így vásárláskor más, nem az ételek minőségével összefüggő kérdések merülhetnek föl.
Fontos, hogy a szerkezet stabil legyen. Vannak olyan kerti grillek, amelyek nagyon olcsók, ebből adódóan az anyagukon spórolnak a gyártók. Forgalomban vannak olyan vékony lemezlábakkal ellátott grillek, melyek emiatt baleset veszélyesek. A vékony lábak szétcsúszhatnak, és a forró parázs kiborulhat. Ezek a kétezer forint körüli szerkezetek ettől függetlenül jól sütnek, de biztonsági okokból, jobb, ha a lábaikat fel sem szereljük, csak a széntartó részt és a rostélyt használjuk. Újabb változatuknál a három láb már merevítőkkel van összekötve, így nem bicsaklik.
Másik lényeges tulajdonság a parázstér és a grillrács mérete. Az alapján válasszunk, hogy általában hány főre készítjük az ételeket. Ha túl sok vendéghez túl kis rostélyt választunk, akkor a sütés elhúzódik: lesz, aki még nem is evett, és olyanok is, akik már a desszertet is elfelejtették.
A kerekeken guruló grillkocsik előnye, hogy sütés közben is helyet változtathatunk velük, így egy hirtelen jött eső esetén sem marad el a szabadban megkezdett vacsora.

Készítsük házilag

Többfunkciós kerti tűzhelyet sokféleképpen készíthetnünk. A sokoldalú használatnak az alapfeltétele, hogy a tűztér magasságát állítható módon alakítsuk ki.
Célszerű alapot és készítenünk, mert a kerti tűzhely alatt - tömegéből adódóan - megsüllyedhet a talaj. Az alap anyaga egyszerű kőműves beton, azaz egy rész cement és háromszor ennyi homok keveréke. A tűzrakó falazatát készíthetjük klinkertéglákból, vagy terméskövekből. Mindkét esetben ügyeljünk rá, hogy a téglákat mindig kötésben rakjuk fel. A falazat lehet téglalap-, négyzet- vagy kör alapterületű, bár utóbbi esetben a kiegészítők elkészítése bonyolultabb lesz.
Három dologról ne feledkezzünk meg az építés során:
- Alul pár téglányi rést hagyjunk ki, ahol a hamut ki tudjuk majd húzni
- Belülre helyezzünk el több magasságban ütközőket, amelyekre egy acéllemezt behelyezve a tűztér magasabbra emelhető a földfelszín magasságánál.
- Gondoskodjunk különböző magasságokban kialakított apró szellőzőnyílásokról, amelyek a tűz oxigénellátását biztosítják.
Ezután már csak a megfelelő kiegészítőkről kell gondoskodnunk: bogrács és bográcsállvány, nyárstartó villák, grillrács, sütőlap...
Ha szabadtűzön sütnénk-főznénk, akkor alul gyújtunk be. Ha parázson sütnénk, akkor egy magasító-lemezt helyezünk be, ezzel a tűzteret megemeljük, így a parázs mindössze 10-15 centiméterrel lesz alacsonyabban, mint a tűzrakó hely tetejére helyezett grillrács.

A kerti konyha helye

A kert egy nyugodt, hangulatos részén legyen, olyan helyen, ahol a tűz fölé nem lóg növény, ami kigyulladhat. Célszerű a konyha közelébe elhelyezni a grillező helyet, hiszen biztosan szükségünk lesz bentről tányérokra, evőeszközökre.
Kellemetlen meglepetést tud okozni, amikor azt gondolja az ember, hogy a zöldellő lomb, nem kaphat lángra nagy víztartalma miatt. Egyes növények levelei nagy mennyiség olajat is tartalmaznak, emiatt az élő fa is képes fáklyaként lángolni! Így az sem árt, ha a közelben van a vízcsap.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti építmények

A szépen gondozott növényeken kívül sok minden kell ahhoz, hogy kertünk rendezett és otthonos legyen. Ha valamilyen új kerti elemmel szeretnénk gazdagítani házunk táját, jól tesszük, ha idejekorán...


Gyerekbiztos kert

Egyik korábbi számunkban már esett szó arról, hogy a gyerekek számára kialakított játszórésznek milyen követelményeknek kell megfelelnie a kerten belül. Ám idővel a gyerek az egész kertet "belakja"...