URSA hő- és hangszigetelés beépítésének menete

2010-01-28 18:34:32 | Módosítva: 2010-01-31 17:58:34

Ajánlatos legalább 2 réteg hőszigetelés alkalmazása, összesen minimum 25 cm vastagságban!

1. lépés
A szarufa köz lemérése
Szarufa köz szigetelése, alulról felfelé haladva történik. Az alsó mérést kb. 1 méter távolságra ismételjük

2. lépés
Az üveggyapot méretre vágása
A tekercs a kicsomagolás után visszanyeri a névleges méretét. A két szélre felmérjük az előzőleg lemért értékeket, + 20 mm-t. Ezzel biztosítjuk a szarufa közben a tökéletes illeszkedést. Egy léc mellett éles késsel keresztben levágjuk az előzőleg lemért hőszigetelő táblát.

3. lépés
Az üveggyapot szarufák közé helyezése
Alulról felfele haladva behelyezzük a szarufák közé az előzőleg kapott URSA hőszigetelő táblákat, melyeknek mérete: szarufaköz + 20 mm x 1200 mm
Ez a beépítési technológia hulladékmentes beépítést tesz lehetővé.

4. lépés
Az URSA üveggyapot "Z" alakban történő rögzítése
Az SF38 (Therwoo-Roll) nevű termék (csíkozott) öntartó, külön mechanikai rögzítést nem igényel. A többi tetőteres terméket korrózióálló huzallal szükséges rögzíteni a szarufákhoz. A szarufák közé kerülő hőszigetelésnél csak páraáteresztő kasírozás alkalmazható, amelynek a külső oldalra kell kerülnie.

5. lépés
A szarufák alatti segédváz kialakítása:
A segédváz fa, vagy fémszerkezetű lehet. A kialakításánál figyelembe kell venni a közé elhelyezendő szigetelés vastagságát. A segédváz alsó síkja, a szarufa alsó síkjától mért távolsága meg kell egyezzen, a szarufa alá kerülő URSA hő- és hangszigetelés vastagságával.

6. lépés
A szarufák alatti hőszigetelés beépítése:
A segédváz bordatávolsága illeszkedhet a tekercsek méretéhez, ezáltal az alsó, második hőszigetelő réteg beépítése is gazdaságosan kivitelezhető.

7. lépés
Párazáró réteg kialakítása:
A tetőtér szigetelésünk hosszú élettartamának elérése érdekében, valamint a tökéletes működéséhez, elengedhetetlen feltétel a párazáró réteg tökéletes kivitelezése!


Alapvetően fontos a megfelelő párazáró réteg alkalmazása. Pára- és légzáró szigetelés (sd > 1,8 m) polietilén, PVC vagy alufólia anyagból készülhet. Anyagát, gyártmányát az épületszerkezeti tervezés során kell meghatározni épületfizikai számítások vagy megfontolások alapján.
Ugyancsak nagyon fontos a párazáró réteg felület-folytonos kialakítása, amit ragasztott átlapolásokkal, ragasztott + beszorított szegélylezárásokkal érünk el. A párazárást a csatlakozó épületszerkezeteknél is tökéletesen alakítsuk ki!
A tetőterek esetében is érvényes, hogy az adott szerkezetbe az alkalmazható legvastagabb és legkisebb ?d értékű URSA(r) hőszigetelő anyag beépítésével érhető el a legjobb hőszigetelő képesség. Tetőtéri rendszerekhez az igényeknek és követelményeknek megfelelően különböző minőségű és vastagságú URSA(r) termékek szerezhetők be. A beépítetlen tetőterek padlásfödém-szigetelésével is jelentős energia-megtakarítás érhető el.

URSA Salgótarján Zrt.
3104 Salgótarján, Budapesti út 31.
Telefon: (06-32) 522-116
www.ursa.hu
E-mail: ursa.hu@uralita.com

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...


Hőszigetelő és falburkoló lap

Az előre gyártott, egyesített hőszigetelő és falburkoló lapokkal egyszerre lehet burkolni és hőszigetelni.