Húsvét-szigeti szobrok

2012-10-26 11:32:29 | Módosítva: 2018-04-18 10:37:02

A Húsvét-szigeten található szobrok (moai-k) felfedezésük óta foglalkoztatják a régészeket. Nem csak az óriási figurák kifaragása, hanem helyszínre szállítása is érdekes feladat lehetett.

Az elméletek szerint a szobrok vagy a szigetlakók halott felmenőit ábrázolják egyfajta síremlékként, vagy fontos, a szobrok készítésekor még élő személyiségeket, esetleg a készíttető család státuszát szimbolizálják. A 600-nál is több ismert moai a sziget partvonalának teljes hosszán szerteszóródva helyezkedik el.

Sokáig az az elmélet tartotta magát, hogy a moaikat fagörgőkön mozgatták a szigeten, de a California State University tanára, Carl Lipo egészen új módszert mutatott be. Egy 4,35 tonnás szobormásolat, kötelek, és három csapat segítségével, lépegetős módszerrel vezették végig a szobrot, a sziget egyik útján. Az ötlet onnan fakad, hogy az ismert, parti szobrokon túl a szigeten elhagyatott faragványok is találhatóak, melyeken jól látszik, hogy álló helyzetből eldőltek, majd megpróbálták újra felállítani, és továbbmozgatni őket. Szintén a most kipróbált elméletet támasztja alá a sziget kőfejtőiben talált mintegy 400 befejezetlen szobor faragási technikája.

A Nature magazin videóján Lipo vezényletével három csapat bírja mozgásra az óriási szobrot. Kettő a döntögetésért felelős, egy pedig hátulról ellentart, nehogy a szobor eldőljön.

(forrás: http://www.wired.com/wiredscience/)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.