Mesterséges tüdő

2011-07-27 11:43:13 | Módosítva: 2018-04-18 09:55:26

A Case Western Reserve egyetem kutatói olyan mesterséges tüdőt hoztak létre, ami tiszta oxigén helyett levegővel működik.

Világszerte, az évente elvégzett tüdőtranszplantációk száma meghaladja a 3000-et. Bár Magyarországon az eljárás még nem engedélyezett, szükséges esetben Bécsben lehetséges ilyen műtétet végezni. Több kutatás is foglalkozik mesterséges tüdő létrehozásával, melyek eddigi közös hátránya az volt, hogy csak tiszta oxigénnel voltak képesek megfelelő minőségű gázcserére.

A nagy múltú Case Western Reserve University kutatói az elmúlt napokban olyan mesterséges „szervvel” álltak a nyilvánosság elé, ami áttörés lehet a kutatásokban, használatához a 21 tf% oxigént tartalmazó levegő is elegendő. Az újdonság légáteresztő szilikont tartalmaz, ami az emberi szervezetre nézve semleges, nem jelent kilökődési kockázatot. A hatékony gázcseréhez hatalmas felületre van szükség (az emberi tüdő összfelülete is 100 négyzetméter), ezért a mesterséges tüdőt is apró „erek” ezrei szövik át, melyek átmérője egyenként kisebb mint egy emberi hajszál 1/4-e.


A levegő áramoltatására szolgáló mesterséges ereket és a vér által átjárt apró csöveket egy légáteresztő membrán választja el egymástól, ezen keresztül történik a gázcsere. Az eszköz egyik bemenetén a szén-dioxidban dús vér lép be, a másikon az oxigéndús levegő. A gázcsere megtörténtét követően a kimeneten oxigéndús vér és szén-dioxidban „dús” levegő hagyja el a mesterséges tüdőt. Jelenlegi számítások szerint egy 15x15x10 cm méretű eszköz képes ellátni egy felnőtt szervezet oxigéncseréjét, anélkül, hogy külön pumpára lenne szükség, az energiát önmagában a szív biztosítja. A cél egy beültethető mesterséges szerv, ami akár hosszútávon, de legalább a tüdő transzplantációig képes ellátni a feladatát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti apróságok, akár saját kezűleg

A boltok termékválasztékától sokszor kap kedvet az ember, hogy ő maga is legalább az ablakban, a teraszon, vagy akár zsebkendőnyi kiskertjében gondozhasson néhány növényt. Sok mindent lehet...


Pára, hőszigetelés, szellőzetlenség, penész

Nem először és bizonyára nem utoljára írunk penészes lakásokról, gombás falakról, rossz levegőjű otthonokról. Az érdekes az, hogy ez a probléma nem szűnőben van, hanem inkább egyre növekszik, és...