Drága 3D tévé helyett

Látványos 3D képek szem- és agytornával

2012-01-15 23:51:02 | Módosítva: 2012-01-16 00:47:39

Bizonyára sokaknak meglepetés lesz, hogy drága 3D tévé nélkül is bárki képes 3D élményt nyújtó képek vagy videók megtekintésére. Nem trükkről vagy varázslatról van szó, a szemünk és főleg az agyunk egy különleges képességét kell kihasználnunk.

Akik először próbálják a módszert, a hatás minden bizonnyal ámulatba ejtő lesz. 


3D sztereoszkópikus képek

Sokféle módszerrel kelthetjük háromdimenziós látvány élményét az agyunkban. A legismertebb és legegyszerűbb módszer a színszűrős (pl. piros-kék színszűrős). A mozikban és egyes új 3D tévékben polarizált fényt és polárszűrős szemüveget használnak. Az itt ismertetett módszer az úgynevezett "szemtengely-keresztezéses" módszer, melyhez nem szükséges semmiféle drága eszköz, bármilyen monitoron vagy tévén vagy akár egy lapra kinyomtatva is működik. Némi gyakorlást, szem- és agytornát viszont igényel.


Fókuszálási módszer

Előre bocsátom, hogy azok, akik először próbálják (tanulják) a módszert, nem feltétlenül fogják könnyűnek érezni. Kicsit olyan ez, mint a biciklizés, ha egyszer megérezte az ember, onnantól kezdve nem lehet megállítani. Érdemes belefektetni egy kis időt az elején (5-10 perc), megéri, és onnantól kezdve megy, mint a karikacsapás. Vannak persze, akiknek azonnal működik a módszer.

A következő lépéssorozatot próbáljuk végrehajtani (persze minden könnyebb elméletben, de előbb-utóbb megérezzük a lényeget a gyakorlatban is).

Ha a hétköznapi módon nézünk rá a képre, ezt látjuk (Semmi különös, két hasonló kép egymás mellett. Ha alaposan összehasonlítjuk a két képet, akkor persze észrevehetjük, hogy nem teljesen azonosak, némileg más nézőpontból készültek).

 

Most alkalmazzuk a szemtengely-keresztezés technikáját: erősen "bandzsítsunk be". A következő látvány tárul majd elénk (a két képből négy lesz, mint a kettős látáskor).

     

Játszunk el egy kicsit a szemtengely-keresztezéssel. Próbáljuk úgy beállítani (úgy/annyira bandzsítani), hogy a második és a harmadik képet fedésbe hozzuk. Tehát három képet kell látnunk (a középső lesz majd a 3D-s kép).


Egy ponton érezni fogjuk, hogy a második és harmadik kép fedésbe kerül, "fuzionál", de nem lesz még feltétlenül éles. Ha ezt sikerült elérnünk, akkor a szemeink pontosan a megfelelő szögben vannak keresztezve, de az agyunk (logikusan) azt gondolja, hogy a tárgy messzebb van, és rosszul fokuszál.


Meg kell találnunk a megfelelő fókusz-távolságot. Egyszerűen nézzük a képet és próbáljuk meg szépen lassan élesre állítani. A szemtengely-keresztezés szögén ne változtassunk, szépen türelmesen várjuk, amíg az agyunk megtalálja a megfelelő fókuszt és a kép élesre áll. A hatás lenyűgöző lesz. A kép térhatásúvá válik.

 

Várjuk az élménybeszámolókat hozzászólásban vagy a fórumban azoktól, akik sikeresen végrehajtották a gyakorlatot! :) Ugye nem is volt olyan nehéz!

3D képek

Némi gyakorlás után már nagyon hamar "élesre tudunk állítani" bármilyen sztereó képet. Átadhatjuk magunkat az élvezetnek. Az Interneten rengeteg "3D sztereoszkópikus" kép található a legkülönbözőbb műfajokban. Google-ben érdemes a "cross eyed 3d" kifejezésre keresni, és máris végtelen tárházra lelünk.

Itt is álljon néhány ízelítőül, az Ezermester fotómegosztóban összeállítottunk egy galériát további 3D képekből.3D videók

Talán néhányan hallottak róla, hogy a Youtube már egy ideje támogat 3D-s videó formátumokat. A 3D videó formátum ideális esetben független a visszajátszástól/megjelenítéstől.

Egy 3D-s videót többféle módon is meg lehet jeleníteni, pl. piros-kék színszűrővel, eltérő polarizációval, vagy éppen szemtengely-keresztezéses módszerrel.

A Youtube ezek közül több módszert is támogat. A lejátszóban a "3D" mezőre kattintva választhatunk "Lejátszás módszert" ("Change viewing method"). Válasszuk ki a "szemüveg nélküli" (without glasses) módszert és azon belül is a szemtengely-keresztezéses verziót (cross-eyed).

Most már alkalmazhatjuk a korábban begyakorolt módszert. Tapasztalatom szerint érdemes megállítani egy képet egy képkockán, majd amikor sikerült fokuszálnunk, akkor továbbindítani a videót. Persze ehhez az kell, hogy az ujjunkat rajta tartjuk az egéren, az egeret meg a lejátszó "play" gombján, hogy csak egyet kattintanunk kelljen...
Előnyök, hátrányok

A szemtengely-keresztezéses képnézegetés (ahogyan azt bizonyára tapasztaljuk is, ha végigcsináltuk a gyakorlatot) fárasztja a szemet. Ezért ne vigyük túlzásba. Ha már úgy érezzük, hogy "jojóznak" a szemeink, akkor inkább pihentessük őket. Nem véletlen, hogy a 3D tévékben és mozikban nem ezt a módszert alkalmazzák.

A módszer egy másik hátránya, hogy kétszer annyi felületet igényel a megjelenítésre, mint elvárható lenne. Ez nem praktikus, de a mai nagy és főleg széles monitorokon, tévéken nem okoz problémát.

A módszer előnye, hogy a színeket hűen adja vissza (nem úgy mint pl. a piros-kék színszűrős módszer). 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

3D-s falburkolatok

Lakásfelújításoknál vagy új lakóterek kialakításánál a sima és monoton, sík falfelületek egyedi dekorálása egyre megszokottabb. Erre többnyire a modern, minimál kialakítású bútorok „steril”...


Európa legnevesebb fürdőszobai kiállításáról

Az újHÁZ Centrum szakértői, ahogy minden évben, úgy idén is részt vettek Európa legnevesebb fürdőszobai trendeket és kerámiaburkolatokat bemutató kiállításán, a Cersaie-n. Egy csokorba...