Hogyan kerülheti el a foltosodást, színeltérést a vakolaton?

2013-10-28 10:37:07 | Módosítva: 2013-11-04 14:53:56

A Kiváló Építési Termék díjat nyert Mapetherm® PS homlokzati hőszigetelő rendszer a piaci igényeknek, elvárásoknak megfelelően évről évre fejlődik, és ezzel felhasználói számára egyre többet nyújtani.

Az elmúlt évek nagy újdonsága a BASE COAT elnevezésű alapozó festék. A termékre nagy igény mutatkozott a felhasználók oldaláról, és elmondható, hogy nagyon gyors fejlesztéssel igen jó alapozó-festéket sikerül megalkotni.

A MAPEI – számára a rendszerben való gondolkodás alapfeltételnek minősül a tökéletes munkavégzés elérése céljából. A három különböző alapozóra azért van szükség, mert színvakolat és az alapozó tapadása csak akkor lehet tökéletes, ha azok gyantája is ugyan abból az anyagból készül.


Az alapozó mindhárom színvakolat gyantájához megfelelően kapható:

• Akril: Quarzolite Base Coat
• Szilikát: Silexcolor Base Coat
• Szilikon: Silancolor Base Coat 

Alapozás esetén fontos cél, hogy az imént említett tapadást fokozzuk az alapfelület és a színvakolat között. Ezt a már gyárilag a kannákba töltött finomított kvarchomokkal (0,25) tudjuk garantálni. A kvarchomokos töltés szinte tapadóhidat képez a rétegek között. Sokszor tapasztalják azt a felhasználók, hogy egyes alapfelületeken a színvakolatok nem azt a képet adják, amit elérni kívántak. Ez az alapok különböző nedvszívásából adódik. Egyes felületek porózusabbak, mások nem annyira, de minden esetben akadnak olyan falak, ahol az egyik helyen nagyobb az elszívás, mint másutt. 


Ilyenkor a következő problémák merülhetnek fel:

- Foltosodás (szilikátos anyagoknál nagyon jellemző)
- Kiadósság csökkenése, nagyobb mennyiségű anyagra van szükség a megszokottnál
- Súlyos esetben vékony repedések a színvakolaton
- Felület hamarabb „öregszik” a rétegvastagság kisebb
- Gyorsan húz az anyag, nehezebb összedolgozni.

Mindezek az alapozással megszűnnek, mert egy vékony filmréteget helyezünk a felületre. Ez a réteg egységesíti a fal szívóerejét, vagyis a nedvesség már nem távozik el olyan hamar színvakolatunkból a fal irányában. 

Miben is különbözhetnek egyes vakolatok egymástól? Mit is érdemes vizsgálni egy-egy vakolat esetén? 

Egy megrendelő számára fontos szempont hogy a termékek öregedésük során, hogyan változtatják alapvető tulajdonságaikat (szín, rugalmasság, filmréteg vastagsága), milyen a kapilláris vízfelvételük, vagy akár a páraáteresztésük? Milyen tartósak a kiválasztott színek, mennyi idő után fakulnak?


Ezek igen fontos kérdések, amikor egy ház színezése, színvakolás előtt állunk!

Milyen előnyökkel bír a Mapei Quarzolite vakolatrendszere?

A Quarzolite rendszer sztirol-akril vegyületből álló műgyantás színvakolat rendszer. Természetesen a termék kémiai összetételének nagy fontossága van, mert műgyantás anyagok esetén a műgyanta fajtája sokféle lehet, azonban ez nagymértékben befolyásolja a vakolat végső tulajdonságát. A sztirol-akril termékekre jellemző, hogy nagyon rugalmasak, és ezt a tulajdonságukat nagyon sokáig megőrzik. Más, csak vinil-t tartalmazó műgyanták esetében ez a rugalmasság már jóval alacsonyabb, a vakolatok felülete sokkal hamarabb megrepedhet. Itt megjegyezhető, hogy a vinil műgyantából készült termékek felülete sokkal érzékenyebb lesz a lekoszolódásra. 


Forgalmas helyeken akár 1-2 év elteltével komoly koszolódás is tapasztalható, amely igen nehezen távolítható csak el, sok esetben egy költséges átfestés jelenthet megoldást. A Quarzolite termékek tapadóképessége előkészített felületen igen magas, ügyelni kell, hogy a termékek felhasználásakor védjük azokat a felületeket, amelyeket nem szeretnék színvakolattal kezelni, mert a megszáradt filmréteg eltávolítása a felületekről komoly munkát igényel. Egy esetben egy kivitelező partnerünk csak korongcsiszoló használatával tudta eltávolítani a Quarzolite színvakolatot kerámia járólapról. 


A Quarzolite vakolatok tekintetében a nedvességgel szembeni ellenálló képessége nagyon jónak mondható, a vakolatba nagyon nehezen jut be a nedvesség. Olcsóbb gyantából készült termékek esetében, komoly gondot szokott a nedvesség beszivárgása jelenteni. Műgyantás termékekről lévén szó, ha egy ilyen termékbe nedvesség kerül, annak az elpárolgása (anyagból való kijutása) igen lassan következik be. Ez akár az algásodás folyamatában is komoly szerepet játszhat. Az akril műgyantának köszönhetően, valamint a termékhez kifejlesztett ColorMap színezőrendszernek köszönhetően a termékek hosszú ideig megtartják a megrendelő által kiválasztott színárnyalatot. 

Speciális ajánlat a MAPEI-től a még idén hőszigetelőknek

Ha még idén belevág a felújításba, akkor vegye számításba a MAPEI speciális ajánlatát is:A MAPETHERM PS hőszigetelő rendszerükre most extra kedvezményes ajánlatot adnak, amely csak november 15-ig érvényes.

További részletek az akcióról: www.hoszigetelesmindenkinek.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: MAPEI

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mit mutat pontosan az épület energetikai tanúsítása?

Bizony nehezen értékesíthető egy olyan ingatlan, amely, bár jó környéken van, de elavult a fűtési rendszere, elégtelen a homlokzat hőszigetelő képessége, vagy rosszul zárnak az ablakok. A vásárlók...


Ázik a pincéje?

Ugye milyen kellemetlen, rossz érzés, ha valahányszor le kell mennie a pincébe, az alagsorban dohszag, nedves, levált vakolat és sókivirágzások fogadja? Azonban ne ugorjunk azonnal fejest a vakolat...